Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjem analogového fm rádia

Od: jiriolomouc* odpovědí: 7 změna:

Zdravím vespolek.

Mám na RD ne střeše anténu, koaxiálem jdu do zesilovače a odtud opět koaxiálem do rozbočovačů odkud napájím v patrech a jedotlivých místnostech televizní přijímače. Vše funguje.

Nyní jsem si donesl domů mikrosystém Panasonic, který umí i FM rádio. Zezadu má symetrický konektor na anténu, do nějž lze zapojit provizorní anténu která je součástí dodávky = kus drátu s konektorem. A rádio hraje, některé stanice sice šumí, ale jinak dobrý.

V záchvatu nadšení a v touze udělat z dobrého skvělé jsem koupil jsem anténí kabel z rozbočovače do rádia, zapojil - a z rádia jde jen šum, rádio najde na svém FM rozsahu jednu jedinou stanici která je sotva srozumitelná. Je nějaká pomoc?

Jiří

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To ani chodit nemůže, protože FM rádio vysílá v pásmu, které zesilovače pro TV nejen nezesilují, ale přímo blokují/zeslabují, aby nedocházelo k rušení. Jediná možnost je vlastní anténa nebo takový širokopásmový zesilovač, který zesiluje i FM pásmo.

Toto je laicky řečeno, celá problematika je značně složitější.

doplněno 04.11.17 22:39:

@vernon: V uspokojivé síle poskytne rádiový FM signál každá širokopásmová TV anténa bez zesilovače.

hodnocení

2x

Mno.

Televizní anténa obvykle přijímá s dostatečným ziskem i kanály rozhlasové, záleží ale na dalším zapojení. Součástí zesilovacího článku může být pásmová propust pro Ultra High Frequence (TV), která potlačuje Very High Frequency (FM radio). Možná je taková pásmová propust předsazena samostatně a jen o ní nevíte. Řešení je jedno z těchto:

a) odstranit tu pásmovou propust
b) změnit zesilovač na širokopásmový
c) koupit FM anténu (cena kolem 200 Kč) a pomocí slučovače ji zapojit do rozvodu
d) v podstatě kombinace b) a c): zakoupit k anténě dvouvstupový případně trojvstupový zesilovač s odděleným vstupem pro UHF a VHF (často s nezávislým nastavením zesílení).

Asi nejlepší je d)

Případně odkazuji na ČSN 367211 a ČSN 345353. Normy se ovšem špatně shánějí z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu podléhají nějaké podivné autorské ochraně a musí se koupit. Ale pro amatéra je to stejně nečitelné, takže na to zapomeňte.

jiriolomouc*
hodnocení

No, v hloubi své černé duše jsem doufal, že bude stačit jen z rozbočovače připojit krabičku se zdířkami "TV" a "R", tak jak to bylo na všech panelácích s STA. No, ale asi nee - teď je venku tma jak v rabnci, ale zítra se kouknu co mám vlastně za zesilovač a je-li tam nějaká pásmová propust. Tím je asi záhodno začít.

Zatím díky všem za ochotu a moudra.

Jiří.

doplněno 05.11.17 21:33:

Tak jsem vyběhl do podkroví, a mám tam nainstalovaný zesilovač SPAUN 200 F/LE. Žádný filtr tam nemám, a jestli ten filtr obsahuje zesilovač - jak to poznám? Zesilovač je v podkroví a má dva vstupy a jeden výstup jdoucí do rozbočovače, odkud je pak signál rozveden po patrech k TV přijímačům - v podkroví přímo, v přízemí pak přes dakší rozbočovač. Zesilovač má dva ovládací prvky, označené jako"Pegel -18dB" což vygugleno značí "úroveň" a "Entzerrer -18dB" což opět vygugleno značí "vyladění". Celé jsem to před cca 30 lety skládal sám, zapojil a ono to fungovalo, víc jsem s tím nedělal.

Jiří.

Mno, po chvilce googlení jsem zjistil, že tenhle popis zesilovače asi není kompletní, nebo je tak starý, že ho internet nezná. Každopádně značka SPAUN existuje, ale v Česku není moc rozšířená, většina zdrojů je v němčině. Zkuste nějak nafotit štítek toho zesilovače a na spaun.cz nebo na nějakem diskusním foru nějakých nadšenců zjistit parametry, jestli tedy filtruje VKV nebo ne. Nakonec je ještě možné koupit FM anténu a UHF/VHF slučovač a zapojit ho za zesilovač. FM by šlo bez zesílení, ale ty FM antény mívají tak dobrý příjem, že by to mohlo nakrmit celý rozvod.

111®

no podle google to vypadá že je na pásmo 47-608 nebo 808MHz, takže by měl zesílit i VKV signál. Jenže nejdříve je třeba mít anténu a sloučit s anténou TV a přivést na vstup...filtry jsou v zásuvkách a rozdělují právě zásuvku TV a R. pozor ovšem na rozbočování, jestli je rovněž na celou šířku pásma, nebo jen na TV!

jiriolomouc*
hodnocení

No, asi zatím poděkuji všem, informací mám dost a mám i rámcovou představu kde hledat problém, teď budu už muset řešit sám.

Díky moc.

Jiří.

vernon
hodnocení

0x
Pokud není na rozvod připojena žádná FM anténa, nemůže v něm být ŽÁDNÝ signál rozhlasových stanic...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]