Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhradní zdroj pro oběhové čerpadlo

Od: hrma odpovědí: 8 změna:
Zdravím, mám ke kotli zapojené oběhové čerpadlo Wilo StarRS 25/6, stalo se už mnohokrát, že při bouři nebo nedávno při vichrech vypadl el. proud, (když jsme nebyli doma), což způsobilo, že se voda v kotli přehřála a pára z kotle unikala do místnosti. Chtěl bych tomu příště nějak zamezit, mít u kotle nějaký záložní zdroj na baterii nebo elektrocentrálu, prostě něco, aby to zbytečně moc nestálo a dokázalo to čerpadlo udržet v chodu 12-24 hodin, jelikož u nás na vesnici bývají pak ty výpadky dlouhé, aby se o to nemusel nikdo starat a fungovalo to automaticky. Hledal jsem po internetu, ale netuším, jak například takový UPS záložní zdroj udrží oběhové čerpadlo s takovým příkonem v provozu. Dokážete mi něco doporučit nebo navrhnout nějaké řešení? Děkuji. vytapecitechnika.cz/...
Náhradní zdroj pro oběhové čerpadlo

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jako zdroj například něco takového. himalaj.cz/...

K tomu ale budete potřebovat ještě baterii, abyste se dostal někam k 12 hodinám, budete potřebovat na vaše čerpadlo (pokud jede na nejvyšší stupeň a má příkon kolem těch 90W) baterii 12V s kapacitou alespoň 150 Ah, což je dalších asi 5000 Kč ;)

hodnocení

2x
Používám záložní zdroj NZ UNI od Ing. Ptáčka a maximální spokojenost. Mám u toho klasickou autobaterii a když jsem to zkoušel vydrželo to dva dny.

hrma
hodnocení

Tak jsem se díval, oběhové čerpadlo má nastavený příkon těch 93W, kdybych si zakoupil jeden z Vámi zmiňovaných záložních zdrojů a dokupoval k němu 12V autobaterii, jak si spočítám, kolik přibližně mi čerpadlo vydrží v provozu podle Ah? Děkuji.
Možná mě někdo trochu opraví, ale 93 W se mi zdá nějak strašně moc. Je to opravdu tak?

Tak stačí se podívat na fotku, ne?

rv*

čerpadlo má 93 W, zdroj na to odhadem potřebuje 120 W z 12V baterie. Tedy z baterie potřebuje proud 120W / 12V = 10A. Každou hodinu se tedy baterie vybije o 1h x 10A = 10 Ah. Takže 100 Ah baterie by mohla vydržet 10 h. Ale počítejte s tím, že baterie bude mít časem nižší kapacitu a ani novou nevybijete do nuly, protože v měniči bývá ochrana baterie, která při poklesu napětí baterii odpojí.

hodnocení

0x
Automaticky funguje např. samotížná cirkulace. Nezávislá na elektrice!
Předpokládá to ovšem dostatečné výškové rozdíly mezi kotlem a radiátory a dostatečný průměr trubek v rozvodu a stoupaček.
To tazatel neuvádí.
Nevíme ani, jak má oběhové čerpadlo do okruhu zapojené. Nevíme ani typ kotle a způsob topení, délku spalování jedné náplně...
.
Já např. mám OČ zapojené na ochozu 3/4" okolo hlavního ventilu na zpátečce 6/4". To je běžná světlost výstupů otopné vody kotlů na TP.
Při běžném provozu kotle voda proudí přes otevřený ventil 6/4", pohání ji jen tlakový rozdíl mezi horkou výstupní a studenou vratnou. Výškový rozdíl mezi kotlem a nejvyššími radiátory je 3 metry, nejnižší radiátor je max. do 1 metru nad kotlem. Na běžnou cirkulaci to stačí.
Pokud se kotel, resp. voda v něm nahřeje na vysokou teplotu, zapne se oběhové čerpadlo pomocí čidla kapilárového termostatu, upevněného na trubce výstupu z kotle. Čerpadlo zrychlí cirkulaci a do kotle dopraví chladnější vodu z radiátorů. Spínací teplota se dá nastavit na termostatu.
Výhodou je, že voda cirkuluje samotížně až po dostatečném zahřátí vody v kotli, (nedochází při zatápění k neustálému ochlazování stěn kotle studenou vodou při trvalé cirkulaci cerpadlem a k ovlivňování kvality spalování paliva)
.
Případný výpadek proudu jistí klapka přivádějící vzduch pod palivový rošt. Ta je ovládaná kotlovým termostatem umístěným většinou v horní části pláště kotle, pomocí ovladače a řetízku. Zvyšováním teploty vody se klapka uzavírá, tím reguluje spalování a teplota klesne. Při poklesu teploty klapka otevře a zvýšením přívodu vzduchu opět spalování podnítí.
Za desítky let užívání se jen jednou stalo, že jsme kotel přehřáli, po výměně jednoho radiátoru jsme zapomněli otevřít ventil na zpátečce a připojit čerpadlo do zásuvky termostatu.
.
Nezkoušel tazatel provoz kotle bez čerpadla? Je pravda, že při tom dochází k ohřevu otopné vody na vyšší teploty, je to ale úplně jiný pocit tepla v místnosti, jako když se se topí třeba plynem na teploty vody okolo 50-60 stupňů... Má jeho kotel regulaci přívodu vzduchu pod rošt? Bylo by mnoho dalších u otázek k samotné instalaci kotle a topení...
.
Není zbytečné mít nastavené OČ na těch 93 W, teda nejvyšší výkon? Dochází k rychlé cirkulaci, voda rychle odebírá teplo ze spalovací komory, tím ji ochlazuje a zhoršuje spalování paliva, hospodárnost. Také nestačí odevzdávat teplo z radiátorů do místnosti , vrací do se do kotle zbytečně teplá...
Snížením otáček čerpadla se zpomalí cirkulace. Bude možné také snížit rychlost spalování paliva, snížit výstupní výkon teploty vody. Teda uspořit.
Jen pozor na výstupní teplotu spalin, aby se v komíně nesrážely!
sheriff

"Nezkoušel tazatel provoz kotle bez čerpadla?"

Právě že zkoušel. Jak píše v úvodní otázce, po výpadku el. se čerpadlo zastavilo a kotel mu vařil.

Z fyzikálního hlediska by vyšším výkonem čepradla k většímu ochlazení kotle dojít nemělo (laický názor). Jak jste zmínil, voda se do kotle při rychlém oběhu vrátí teplejší, tím pádem odebere míň tepla než chladnější voda při pomalém oběhu. Když vezmeme výkon kotle jako konstatntu, a teplo předané se stejnou účinností vodě, měl by efekt být stejný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]