Nejste přihlášen/a.
Jak zjistím vadnou součástku na plošňáku - jedná se jen o stejnosměrný proud ( baterie) do 12 V?
1) diodu , 2) tranzistor, 3) odpor, 4)kondezator , 5) případně další
Nechci měřit hodnoty součástek,chci jen zjistit jestli je dobrá nebo špatná abych našel chybu a případně vyměnil .
Ještě další otázka jak zjistím o jakou součástku se jedná spousta součástek jsou si podobná .
Jak měřit zapájenou součástku a nezápájenou?
Pokud máte štěstí, tak jen tak bez měření a znalostí elektroniky a) pohledem b) čichem.
Na první pohled poznáte prasklý nebo tepelně zničený rezistor nebo diodu a další součástky, ztmavlou nebo i očouzenou a páchnoucí desku s plošnými spoji, vypálené cestičky plošných spojů, spálenou izolaci na transformátoru, nafouknutý nebo i vydutý kondenzátor, nafouklý povrch i ntegrovaného obvodu, mnohdy i s prasklinou nebo i očouzením, nebo utavený obvod.
Přerušenou, přepálenou skleněnou trubičkovou pojistku (blown fuse) pozná i laik. Nafouklý kondenzátor je i vyteklý kondenzátor také vadný. Typická závada jsou i vadné, utržené spoje vývodů od plochy vodivých cestiček. Někdy prostě celý obvod shoří,
Děkuji za normální odpověď .Ostatní se baví o škole, ale toto je poradna ne nábor do školy.
chci jen zjistit jestli je dobrá nebo špatná abych našel chybu.
Bylo to asi špatně pochopeno ,samozdřemně že je měřím (multimetrem) ale nechci zjišťovat hodnoty součástek
ale jen jejich funkčnost ( dobrá nebo špatná) i pohledem ale i měřením .
Z důvodu mé pracovní pohyblivosti jsem byl přeložen do reklamací hraček nejsou to nějaké složité obvody
Jen mě zajímá jak zjistím to vadnou součástku měřením .
"...chci jen zjistit jestli je dobrá nebo špatná abych našel chybu..."
Představte si, že na tuhle zdánlivou drobnost existují 4 leté učební obory a střední školy. Kdyby to bylo tak jednoduché, mohl by elektroniku opravovat každý.
Vadnou součástku na pohled většinou nepoznáte. Jediný spolehlivý způsob, jak najít závadu, je systematické měření obvodů (nikoliv jednotlivých zapojených součástek). Na to ovšem musíte mít poměrně slušné znalosti o elektronice, potřebné vybavení, dobré je mít aspoň schéma zapojení a znát hodnoty, které máte naměřit (a pokud naměříte nějaké jiné, vědět, čím to může být způsobeno). Rada, jak najít závadu je nad možnosti této poradny.
Jofa - Můžete mi prozradit, jak zjistím zrovna osciloskopem například přerušený odpor ve stejnosměrném obvodu?
hoststary - Před mnoha a mnoha lety jsem se vyučil jako "mechanik elektronických zařízení" a řadu let jsem se živil opravami elektroniky (elektronky, tranzistory...). Tvrdím, že vadnou součástku na pohled poznáte tak maximálně v 5% případů. Dneska je elektronika samozřejmě už někde jinde (a já už do ní šťourám jen výjimečně), ale myslím, že to platí stále, tím spíš, že jsou součástky ve většině případů daleko menší.
Nehledě na to, že například viditelně spálený odpor má nějakou neviditelnou příčinu, proč shořel. Takže i když ho vyměníte, moc si nepomůžete (nový shoří taky).
Představuješ si to jako Hurvínek válku, ba ještě mnohem jednodušší. V elektronice je měření na 1. místě. Bez měření zjistíš, že nic nezjistíš. O jakou součástku se jedná zjistíš především ze zkušeností (to je ten 4letý učební obor nebo obor s maturitou), se zkušenostmi se to dá často zjistit i měřeením (sakra, zase měření). A měření zapájené a nezapájené součástky? U zapájené většinou měříš i celý příslušný obvod, tady obvykle nezměříš to, co potřebuješ. Až na výjimky se součástky měří vypájené.
Takže na to zapomeň, pokud se chceš věnovat elektronice, začni od základů (Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a další) nebo se přihlaš na příslušný učební obor/školu.
@jofa: Bez urážky: Tazatel a osciloskop, svíjím se smíchy
@jofa: Vím, že vás to urazit nemůže. Ta poznámky byla směrována k tazateli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.