Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nabit tuto baterii?

Od: luko89 odpovědí: 12 změna:
Dobry den poradite mi jak muzu nabit baterii na obrazku? Jakymi proudy a napetim? Zda 5V ale kolik A? A jak dlouho? Obrazek slaby kvality- miry baterie jsou 66mm delka a prumer 18mm
Jak nabit tuto baterii?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tento akumulátor nabíjejte nabíječkou pro Li-ion články.

nikdo*
hodnocení

2x

Já bych tady taky chtěl dost důrazně varovat před články typu 18650. POZOR: Ne všechny články, které se dají koupit, mají odpojovací elektroniku. Nemají ji hlavně průmyslová provedení článků, kde se řeší ochrana článků až v zařízení. Dejte si na tohle majzla. Stejně tak pozor na přebíjení napětím větším jak 4,2V. Už to tu někdo psal. Ničíte tím ty články, zkracujete jim výrazně životnost. Hlavně při nabíjení většími proudy. A kombinace absence odpojovací elektroniky a nabíječe na mobil, který dává většinou přes 5V, je dost nebezpečná. Radit takhle blbě by mělo být trestné. Už jsem pár vybouchlých lithiovek viděl, živím se kromě jiného, testy baterií a článků. Aby bylo jasno.

hodnocení

1x

Li-ion nabíječkou, případně PŘESNÝM zdrojem napětí 4,2 V. Jak dlouho se bude nabíjet záleží na proudu, ale že je nabitá poznáte jednoduše podle toho, že do ní už proud neteče.

Osobně bych volil proud maximálně kolem 1A. Mimochodem uvedené kapacitě na štítku vůbec nevěřte, je to nesmysl.

hodnocení

0x

Tady to máte komplet :

lygte-info.dk/...

hodnocení

0x

Štítku na baterii klidně věřte a nabíjet ji můžete nabíječkou k mobilnímu telefonu. Články 18650 obsahují omezovací elektroniku, včetně bezpečnostních obvodů, které baterii odpojí, aby se úplně nevybila a stejně tak omezí nabíjecí proud.Pokud máte článků více, nebo budete nabíjet často, vyplatí se koupit nabíječka s balancováním, případně rychlonabíjením. Pro jeden článek ve svítilně (3,7V, 4500mA UltraFire) používám více než 2 roky nabíječku od staršího NOKIA telefonu (spínanou-je menší) a plné nebití trvá asi 4 hodiny.

Obávám se, že je to tohle:

lygte-info.dk/...

Kapacita 6000 mAh je u takového akumulátoru nesmysl (což je i těch vašich 4500 mAh) a rozhodně nedoporučuji nabíjet žádným neznámým zdrojem či "nabíječkou k mobilu". Nevěřím tomu, že výrobce, co si dá na články takové nepravdivé údaje bude mít v článku spolehlivou ochrannou elektroniku. A ne všechny ji 100% musí mít. Přebití (které může s takovým zdrojem nastat) článek ničí, může se začít přehřívat a v extrémním případě i expodovat.

Pokud bych si ověřil, že na výstupu zdroje opravdu není více než 4,2V, tak bych jej klidně použil.

Mimochodem ta "Nokia nabíječka" má výstupní proud max. 350 mA. Tvrdíte, že máte nabito za 4 hodin. Opravdu ještě pořád věříte údaji o kapacitě na štítku?

vernon
Podle čeho soudíš, že je ta kapacita nesmysl? NiMh články velikosti AA mají běžně 2600 - 2800 mAh. Nevidím důvod, proč by stejně velký Li-ion článek nemohl mít 4500 mAh.

Protože Li-ion článek má jmenovité napětí 3,7V oproti NiMH, která má jen 1,2V ;)

A protože ani špičkové články této velikosti od ověřených výrobců nedosahují kapacity 4000 mAh, těžko číňan vyrobí za 60 Kč článek s vyšší kapacitou ;)

doplněno 29.10.17 21:32:

Já vím, jak vypadá 18650 článek. A taky vím, jakých reálných kapacit dosahují.

nikdo*

18650 článek není AA článek. 18650 je větší.

hodnocení

0x

Vzhledově trochu jiné, kapacitu jsem neměl důvod nikdy ověřovat, auto s tím nestartuji. A moje nabíječka NOKIA má 5,7V (naprázdno) 800mA. Po připojení akumulátoru, který není úplně vybitý, měřím 4,3V. V podstatě, i kdyby kapacita byla 1/3 udávané, co se pro BFU změní? Modelář si koupí 5x dražší včetně nabíječky za 2 tisíce, ale na domácí použití je to zbytečnost. A za ty peníze?

doplněno 17.10.17 23:19:

Tak to je jiná ... chyba měření 0,1V, velký vnitřní odpor a ještě jsem oklamaný spotřebitel *smich*

Jak nabit tuto baterii? #2

Změní se to, že vydrží 3x kratší dobu. A hlavně to, že zákazník nedostane to, co je na štítku uvedeno, myslím, že se tomu říká klamání spotřebitele.

Už po připojení téměř vybitého akumulátoru na něm naměříte 4,3V. To svědčí o velkém vnitřním odporu akumulátoru a hlavně už v tuto chvíli je napětí akumulátoru vyšší, než jeho mezní nabíjecí napětí.

Dělejte si to jak chcete, ale není to správně, není to bezpečné a opravdu bych tohle daším neradil.

doplněno 18.10.17 07:37: Jak už jsem řekl, se svými akumulátory si dělejte co chcete, ale neraďte druhým nebezpečné blbosti.
Že vám nevadí ničení akumulátoru ani že mají třikrát nižší kapacitu je vaše věc.
A k tomu nabíjení, vybitý (ne úplně) akumulátor má něco pod 3,5 V. Po připojení k nabíječce se toto napětí zvedne a postupně stoupá až ke 4,2 V, ale toto napětí nikdy nepřesáhne, při napětí 4,2 V, pokud již do aku neteče žádný proud, je plně nabitý.
Vy máte hned po připojení 4,3 V a napětí dál stoupá na hodnoty, na které se nemá Li-Ion akumulátor nikdy dostat.
A nevěřte ochranné elektronice, která u levných článků často úplně chybí.
Ale vám to stejně asi nevysvětlím...
doplněno 18.10.17 07:41: Poslední věc, právě jsem se díval na video s Ultrafire 4500 mAh akumulátorem a žádnou ochrannou elektroniku NEMÁ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]