Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel Cyky delka a zátěž

Od: redy odpovědí: 4 změna:

zravím.dotaz chceme dovest kabel z rozvaděče do dílny. délka 48m , uložení zdivo/beton, na konci plánováno

malý rozvaděč / 1x světlo/3x 240v zásuvky a 1x 400v zasuvka .. pro malou svářečku,nebo pilu

chtěl bych 5 x 2,5 pevný (cyky) jestli by stačil ,protože 5 x 4 se mi už zdá moc i věší rozdíl v ceně.

elektrikáři se liší v názorech,ale většinou se přiklání k 5x2,5

díky za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, 50m, to není zrovna blízko, to CYKY 5x2,5mm2 v žádném případě. Když 5xCYKY, pak 5x6mm2. Ostatně pokud je možnost onen rozvačeč v dílně přizemnit (co jistě bude možné), pak bych použil z hlavního rozvaděče kabel AYKY 4Bx16, a budete vysmátý, tento kabel můžete jistit i 40A, budete-li chtít, a v dílně můžete mít v podstatě co chcete. Proti CYKY 5x6mm2 budete na ceně za kabel méně než poloviční a proud snese i vyšší. Ono se řekne dílna, pila a malá svářečka, ale do budoucna můžete tam chtít třeba topení, silnější stroje, kdo ví, nebo něco úplně jiného, a možná byste mohl byl ještě rád, že jste tam přívod dal silnější - to jen tak, protože ono to tak někdy chodí. Za tím rozvaděčem v dílně si nataháte zase síť TN-S. Podmínkou je ale přizemnění rozvaděče v dílně, jinak byste neměl PE.

hodnocení

0x
Určitě 4mm2. Vzálenost je poměrně velká.Nechce se mi to počítat , ale z 2.5 se nevejdeš zcela jistě do úbytku.Nedávno jsem řešil stejnou vzdálenost a proud 32A.Dle úbytku už byla 6 na hranici.Vycházelo to už dát tam 10 (Cu)

hodnocení

0x

Tloušťka kabelu odpovídá maximálnímu proudu, který by tam měl jít, a způsobu uložení. Proud by měl být zas omezen typem jističů. Rozhodně je lepší zaplatit o tisícovku víc, dát tam tlustější, než vyhořet kvůli tomu, že chcete ušetřit. Tím že tam dáte tlustější nemůžete nic zkazit.

Navíc jak píše můj předchůdce tenčí kabel má na delší vzdálenost větší ztráty a způsobuje pokles napětí, u některých přístrojů to nevadí (spínané zdroje), ale pila by mohla mít snížený krouticí moment.

111®

hlavně to na konci tak dlouhého kabelu nezapomeň přizemnit- zeleno/žlutý, nebo to může být i životu nebezpečné při zkratu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]