Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED pásek pod kuchyňskou linkou

Od: krtek66 odpovědí: 15 změna:

Velice se omlouvám, ale buď jsem přepracovaný nebo blbý. Nejsem si už ani 100% jistý zapojením led pásků pod linku kde je ovládání "mávátkem". Situace: 3x 1m led pásku (každý pásek pod 1 horní skříňkou). Z každého led pásku vyvedena dvojlinka. Čili trčí mi 3 dvojlinky. Na kraje linky je ještě mávátkový spínač. Z toho jde také dvojlinka.

1) Trafo sapojím do zásuvky na 230V. Z trafa musím napojit ovladač (mávátko) Tzn. spojím oba kabely od mávátka s trafem.

2) Spojím všechny dvojnlinky k sobě (respektive plusy s plusama a mínusy s mínusama samozřejmě)

a teď mi něco uniká, ale nevím co...Nyní musím spojit "mávátko" s led pásky. Kabel mi žádnej nezbyl. Vše viditelné je pospojeno. Je možné, že mávátko je spojeno s prvním led páskem již někde ve skříni? Tzn. někde je to tam zafrézováno a byl vyveden pouze kabel na napojení dalšího led pásku? Nebo mi tam nutně chybí kabel na spojení mávátka a led pásku. Předpokládám, že více variant není.

btw...čím pospojovat dvojlinky? Zkoušel jsem klasickou čokoladu nebo wago svorku, ale všechny jsou oproti kabelu velké.. Dají se koupit menší? Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

" Mávátko"máte toto ... PIR? Nebo jiné? ...dejte typ...pravděpodobně tento...

doplněno 11.10.17 19:24:

a má 4 dráty, vstup 12 - 24VDC a výstup 12 - 24VDC; takže vstup na zdroj a výstup na LED

doplněno 11.10.17 19:27:

Hledejte další dva dráty "mávátka", někde být musí...

krtek66
hodnocení

no z těch dvou odkazu to bude to druhé...mě v tom místě kde je nainstalované trčí nad skříňkou 1x dvojlinka bílá a 1x dvojlinka černo-červená

doplněno 11.10.17 19:30:

No právě, že žádné další dráty netrčí... jak říkám...všechno co je vyvedeno nad skříňkou je 1x dvojlinka bílá a 3x dvojlinka černo-červená..z toho usuzuju, že ta 1 dvojlinka bílá je spojena už ve skříni...jinak mě to logicky nevychází

hodnocení

0x

Takže to bude tento, zkusím se podívat na zapojení... tady je zapojení - obr. 2; černočervený a černý je vstup, bílý a bíločervený vede na LED - dodržet polaritu!

doplněno 11.10.17 19:35:

" Zafrézované"kolečko vidíte na obr.1, podle barev to souhlasí...

doplněno 11.10.17 19:38:

Tak v tom případě doplňte typ "trafa", nevím, co jsou první svorky..červenočerný a černý je napájení (vstup) tlačítka...

krtek66
hodnocení

no jestli se bavíme přesně o vzhledu tak ten to není...pokud o způsobu zapojení tak netuším..Je to prostě zafrézované kolečko...dal bych i fotku,ale nechce se mi ted už do bytu

edit: podle toho obrázku č.2 tzn. oba dráty z bílé dvojlinky do 1 zdířky konektoru trafa a oba dráty dvojlinky černo-červená do druhé?

hodnocení

0x

Když ale porovnám obr.2 - zapojení a obr.3 nebo 4 (kde je foto spínače), tak tam to je opačně, přívod a vývod...pohledám tento spínač ještě jinde, snad bude s "nějakým" technickým listem a zkusím doplnit...nebo se dívám špatně?...

doplněno 11.10.17 19:55:

Vypadá to, že ten spínač budete muset demontovat (nebo se k němu nějak dostat) a podívat se na označení přímo u svorek (vlastně vývodů - dvojlinek); In je vstup zdroje, Out je výstup na LED...jedině, že tu bude někdo, kdo tento typ instaloval...ale typ zase neznáme přesně...takže tak...

krtek66
hodnocení

no tak mi to nedalo a byl jsem to tam nafotit..tohle je aktuální stav...a vidím, že jsem kecal..od mávátka jsou 2 dvojlinky (bílá a černo-červená) a od pásků 3x černo-černevená..nic méně ze zdroje jde pouze ten konec s tím černo zeleným konektorem..nic víc...

doplněno 11.10.17 20:11:

Tím pádem pokud se nepletu...mi zbývá spojit pouze červeno-černé dvojlinky k sobě...respektive každou barvu se stejnou..na čež navazuje nadlší můj dotaz...čím? klasicka čokoláda je velká

LED pásek pod kuchyňskou linkou
LED pásek pod kuchyňskou linkou #2
LED pásek pod kuchyňskou linkou #3

Třeba Wago řada 221 je od 0,2 - 4mm2

doplněno 12.10.17 12:36:

Případně do 2,5mm2; spojil bych to v " panelové" lištové krabici s víčkem

krtek66

včera jsem koupil nějaké wago v OBI..ty jejich ceny jsou někdy na facku... 10ks wago za 59,- nejlevnější co tam bylo.. nevím co je na tom tak drahé..tak snad se mi to podaří..je to od 0,4-2,5mm2

krtek66
hodnocení

tak jsem koupil ještě menší wago svorky kterýma jsem to vše pospojoval...ale pásky nereagují na čidlo...pokud pásky napojím přímo na trafo a zapnu jistič..svítí všechny...v momentě kdy zapojím mávátko..nesvítí a nereagují...kde je chyba prosím?*zed*...

LED pásek pod kuchyňskou linkou #4

Polaritu, to je plus a minus, máte dobře? Nemáto to přehozeno na "mávátko"?

doplněno 14.10.17 17:40:

Tak je pravděpodobně "vadné" (možná zničené prvním zapojením) mávátko...nevím, zda má nějakou ochranu proti přepólování...máte typ, označení mávátka? Dejte k dispozici, zjistíme snad zapojení (podle barev vodičů)...

krtek66
Polarity jsem zkoušel všechny možnosti... přehodit bílé na konektoru od trafa i na ledkách..má tomto obrázku jsou vyzkoušel všechny kombinace zapojení..i zapojit bílé dráty na červeno černé
doplněno 14.10.17 18:10: Je to to kulaté mávátko co jste posílal v odkaze a já potom dával fotky... zapojení jsem udělal podle návodu co byl na stránkách...na polaritu jsem si dával pozor..nejsem sice elektrikář, ale zas nejsem neuvědomělý... pochybuju, že by to nemělo nějakou ochranu pro špatné zapojení..ledky musí být blbuvzdorné

krtek66
hodnocení

0x

tak podle borca z internetového obchodu co to mávátko prodává, kterej se díval do manuálu jsou prej kabely od mávátka udělaný tak, že bilý+bílošedý jsou +-/ do LED pásků a černý+černočervený jsou +-/ do trafa...*zed* kterej debil to dal proti logice..by mě nenapadlo, že budu na k černýmu drátu dávat bílej a naopak..*modla*

Jak jsem psal 11.10.17 v 19:45, doplnil 19:55 - podívejte přímo na vývody mávátka; na stránkách dodavatele se liší, jak jsem už psal, barvy vývodů mávátka na obrázcích a doporučené zapojení...tak jedině se dostat k popisům na vlastním mávátku...a podle toho zapojit...je to vlastně tak, jak doporučuje dodavatel...

krtek66

no až dojdu domů tak se to pokusím rozdělat..začínám však mít neblahý pocit, že i když to zapojím dobře, tak to stejně bude odvařené...což bych tak nějak asi překousl, ale nejvíc mě asi naštve když bych měl celou skříňku sundávat a vyměňovat to mávátko..

krtek66
hodnocení

Tak dnes mi došlo nové mávátko z tadyma led-svetla.com/... . Barvy kabelů souhlasí s těmi co mám zabudované v lince. Jen mě zaráží, že tohle mávátko má kabely svedeny do prostoru takového výřezu v tom těle...a to mávátko, které mám nainstalované pod linkou ten prostor má prázdný a žádný kabel z tama netrčí... :-/

LED pásek pod kuchyňskou linkou #5
LED pásek pod kuchyňskou linkou #6
LED pásek pod kuchyňskou linkou #7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]