Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalé otáčení elektro motorku

Od: sirtnt odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

přesto, že mám základní znalosti elektroniky, tak jsou věci s kterýma jsem se zatím nesetkal a bloudím v těchto oblastech.

Nyní jsem na jednu takovou oblast narazil.

Vyrábím lampičku ve tvaru majáku a potřeboval bych vyřešit ovládání nějakého motorku, který bude pohánět právě otáčející se světlo na vrcholu majáku.

Moje představe je 10 - 30 otáček za minutu.

Jaký motorek se k tomuto účelu nejlepe hodí? A čím ho nejlépe ovládat?

Budu rád za každou radu :)

Případně odkaz na odborný článek :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Obávám se, že takto nízkých otáček pomocí běžného motorku nedosáhnete. Takže buď elektromotorek s vhodnou převodovkou, nebo krokový motor, ale ten je náročnější na řízení.
sirtnt
hodnocení

A kdybych koupil tento regulátor: arduino-shop.cz/... a k tomu tento motor: arduino-shop.cz/...

Fungovalo by to?

Ale když nad tím tak uvažuji tak se vykašlu na regulaci a koupím jenom ten motorek a napojím ho napřímo na trafo. A když tak doladím odporem. Protože regulovat motůrek s rozsahem 8-16 otáček je asi zbytečné - zbytečně 120 korun.To bude jednodušší tam dát motor bez regulace na pevno.

jdukolem
hodnocení

0x

Vyber si

ebay.com/...

sirtnt
hodnocení

Ebay mě taky napadl. Tam mají velký výběr za dobré ceny, ale chtěl bych na tom začít pracovat už přes týden. Ne až za měsíc :(

hodnocení

0x

Pro tak malé otáčky tipuju že bude muset být něco s převodovkou...

Takže bych šel do něčeho takového. Samozřejmě záleží na velikosti modelu.

hodnocení

0x
To chcete otáčet žárovkou? Mechanicky i elektricky náročné na provedení...
Co takhle využít teplo, které bude produkovat ta žárovka? Těsně nad žárovku na špičku jehly zavěsit lehký neprůhledný rotační kryt tvaru válce nahoře s lopatkami, které budou stoupajícím teplým vzduchem krytem otáčet. V boční části rotujícího válcového krytu výseč propouštějící světlo...
Rychlost otáčení se bude dát nastavit nastavením sklonu a množstvím lopatek.

hodnocení

0x

Jenze stejne se prevodu nevyhnete - i ty klasicke majaky funguji tak, ze zarovka stoji, kolem ni se toci parabolicke yrcatko pohanene uplne obyc motorem na 12 / 24V a je tam snekovy prevod. Jednoduche jako facka

electro24.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]