Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznám že jde proud do elektroměru?

Od: pavlovic odpovědí: 17 změna:
Dobrý den ve spolek,
nevíte jak poznám jestli jde proud 3 fáze do elektroměru?Jedná se mi o to,jestli můžu pohledem na elektroměr zjistit zda není závada na straně distributora, když mi nejde proud do baráku.díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud máte novější elektroměr, pak přítomnost jednotlivých fází indikují svítící symboly L1, L2 a L3 (na displeji ve spodním řádku); pokud některá fáze chybí, příslušný znak nesvítí...(a pokud postupně blikají, znamená to, že je přehozen sled fází - to se může stát u nově zapojeného elektroměru). U starých typů elměrů to není možné jen tak pohledem na elměr poznat, musíte měřit...nebo použít něco jako třeba HRN-55 a signalizovat výpadek fáze třeba i houkačkou... tady popis podobného ZE 314...třeba popis signalizace

Symboly fází (L1, L2, L3) indikují stav připojení elektroměru takto:

L1, L2, L3 trvale zobrazeny - elektroměr správně připojen, všechny fáze přítomny.

Kterýkoliv nezobrazen - chybí příslušná fáze.

Zobrazení rotuje L1→ L2 → L3 - všechny fáze přítomny, nesprávné pořadí fází.

Bliká bargraf a L1 nebo L2 nebo L3 - v příslušné fázi je opačný směr proudu (dodávka).

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, u digitálního elektroměru problikává při odběru proudu LEDka (Já tam mám bílou). Zdravím!

rv*
hodnocení

0x

Obávám se, že nijak. Zbývá až za hlavním jističem proměřit všechny fáze.

hodnocení

0x

Pozriete si poistky pred elektromerom,poprípadne ich vyskrutkujete a zistite či je tam napätie.

pavlovic
hodnocení

Dobrý den přátelé,
chci vám tady poděkovat za skvělé rady.Pro doplnění bych se chtěl zeptat,když mám starý elektroměr a před ním je zaplombován hlavní jistič,nemohu jej odplombovat a změřit? Jinak to nezměřím,ještě je možné možná v pojistkové skříni na sloupu,ale tam jedině s žebříkem?díky
111®

já bych nejdříve shodil a znvu natáhl hlavní jistič a když to nepojede volal bych dodavatele..teoreticky by mělo stačit měřit až v domě.

Pokud máte 3fáz. přípojku, pak s největší pravděpodobností máte v domě 3fáz. zásuvku...a ta má jištění...pokud změříte přívodní svorky tohoto jištění (které je zapojené za hlavní jističem), hned budete vědět, na čem jste...

doplněno 09.10.17 14:19:

A pokud tam nebude napětí, nikdy se v tomto okamžiku nesnažím dostat na přívodní svorky hlavního jističe (zaplombovaného), ale hledám závadu na předchozím jištění a to jsou předřazené pojistky, ve vašem případě na sloupě...a když případně zjistím vadný hlavní jistič, pak volám ohledně odplombování...ale v drtivé většině případů je to některá z pojistek (pokud to není závada distributora)

Kontaktovat distributora, sundat plombu, udelat co potrebuju, kontaktovat distributora at si namontuje plombu.

ferry

Tohle bych neradil, jako laik nemůžete odstranit plombu, vystavujete se tak trestnímu stíhání. Dnes jsou pravidla takto nastavená.

hodnocení

0x

Vaše otázka volně: Poznám na elektoměru, jestli mám vyhozený jistič já nebo je porucha u dodavatele? Ne, to nepoznáte, před hodinama jsou pojistky, které jste mohl vyrazit, a pak ještě uliční, případně transformátorové. Můžete se podívat k sousedovi, jestli mu jede TV nebo zavolat na poruchy. Žádný žebřík, plomby ani jiné blbosti tady s prázdnou slámou mlácené.

hodnocení

0x

Opravdu jeste neni vhodny cas po tydnu neuspesneho badani kontaktovat distributora?

nic
hodnocení

0x

Zdůvodu měření nepotřebujete nic odpojovat, na to vám stačí měřák za stovku, evidentně nevíte která bije tak si zavolejte elektrikáře ne distributora ...

hodnocení

0x

nic: Jak měřákem za stovku, změřím hlavní pojistky na baráku, když je krabice zaplombovaná? A když zavolám elektrikáře, který tomu rozumí, jako vy, musí plomby strhnout. Pak stejně přijede někdo od distributora to přeplombovat. To se škrábeme levou za pravým uchem, ne?

nic

Skrábat se levou rukou za pravých uchem je když ani neví jesli mu chybí jedna fáze a chtít to zjišťovat na sloupu nebo ještě větší perla jít k sousedovi zjišťovat zda mu jde televize :)

PS: on není scchopen zjistit přítomnost všech fází na elektroměru/jističi v rozvaděči a vy ho posíláte na sloup :), tak leda kdyby s i chtěl hodit mašli :)), co vy tady nevymyslíte ..

takjan*

Bez rozplombování to prostě nejde. Pokud chybí fáze v následujícím jištění mimo přerušený vodič buď hlavní jistič, elektroměr-nepravděpodobné nebo pojistka v HDS (ta zaplombovaná většinou není). A rozplombovat jedině se souhlasem operátora (ČEZ), který se ptá na el. kvalifikaci, případně i jméno a pak teprve povolí..

hodnocení

0x

nic: Co to plácáte? Jaká jedna fáze? Přečetl jste si otázku? Pochopil jste ji? Jak poznám jestli jde proud (3 fáze) do elektroměru? Pohledem zjistit, jestli je problém v baráku nebo u distributora? Co tam chcete měřit měřákem a zjišťovat fázovkou? *zed* Co pomůže zjistit přítomnost fází na elměru? Když zase nevíte jestli máte vyhozenou pojistku na baráku nebo nejde elektřina v celé ulici? Prokristapána, chlape!

takjan*

Existuje bezdotykový indikár napětí (ne ta zkoušečka). Mám s ním velice dobré zkušenosti a ten by spolehlivě poznal, zda je v elměru napětí či mrtvo. Ale nesměli by jít všechny tři fáze. Mám ho snad 20 let, původní baterka, spolehlivý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]