Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zásuvky s AL vodiči

Od: prales odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, chci zapojit zásuvku, po někom to zůstalo takto. Trčí mi ze zdi celkem 3 AL vodiče, na jedné jsem naměřil fázi a na ostatních dvou je proti fázi na vadasce 230V. Mohu tyto 2 AL vodiče spojit a připojit do zásuvky jako PEN na N a PE?
Pozn. v hl.rozvaděč I chránič nemám protože je vše ještě v hliníku.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vodiče nemají barvy? Hliník nemá na typ rozvodu vliv. Zjistěte, zda máte v rozvaděči PE a N nebo PEN. Podle toho zapojte

vernon
hodnocení

0x
Nechápu, proč bys chtěl spojovat PE a N. Stejně se to nesmí...

hodnocení

0x

Dobrý den, není rozhodující, z jakého materiálu je vodič, důležitější je, jakou tam máte síť. Pravda, dříve se používala především síť TN-C (tam ani proudový chránič nebylo možno použít, když střední vodič byl společný s ochranným), kabely bývaly vesměs hliníkové - málokdo měl měděné. Dnes podle nových norem se používá síť TN-S a předepsán jest proudový chránič (ale to je ta nejnovější varianta), a kabely do průřezu 16mm2 v domovních instalacích musí být měděné. V minulosti také se dalo udělat síť TN-S s vidiči Al, i bez chrániče, proč ne? Do roku (teď přesně nevím kterého, ale někdy od 2000 - 2010, fakt přesně nevím, nebylo FI v nových rozvodech povinné). Pokud tu vadasku máte, zkuste si spíš (asi s pomocníkem a vodičem prodlužovacím) a při vypnuté elektrice) zjistit, kam ty dva "neživé" vodiče vedou. Třeba máte síť TN-S, proč ne, bez chrániče, to nebylo nikdy zakázané. Ono to obecně se tak bere, ale výjimky mohou být, kupř. síť TN-S v hliníku, proč ne? Fakt si raději zjistěte, kam který z těch vodičů té zásuvky vede, pak budete chytřejší. Třeba to doopravdy někdo natahal třívodičově už tenkrát (malá je to pravděpodobnost, ale vyloučit se to nedá), a Vy byste spojením PE a N tu síť v tom místě v podstatě zdegradoval. A pokud by to byl doopravdy vodič N a PE, tak spojení v zásuvce by vyžadovalo toto místo přizemnit, což se Vám dost těžko podaří, a tedy to tak udělat "není dobře".

doplněno 06.10.17 01:05:

Jde jen o bezpečnost sítě, nic jiného. Já jsem tam nebyl a neviděl jsem. Také je možnost (při vypnuté elektrice) ty neživé vodiče v zásuvce spojit a (ony někam vedou, předpokládejme, že někam k rozvaděči nebo přímo do něj), Pak použít Ohmmetr, pokud Vám ukáže nic takto, a pak pokud ty vodiče spojíte, a budete v rozvaděči, a nějaký odpor to ukáže, tak je to Vaše vedení v Al a TN-S. Ono to může být i nebezpečné, raději asi říci elektrikářovi, sám doma na svém bych to udělal, vím, jak to mám, ale ostatním bych to neradil tak dělat. Nevím, no.

prales
Díky za skvělý popis možností zapojení v této situaci.
K postupu (zkuste si spíš (asi s pomocníkem a vodičem prodlužovacím) a při vypnuté elektrice) zjistit, kam ty dva "neživé" vodiče vedou.)
Můžete mi prosím napsat přesněji jak to měřit?
Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]