Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, není rozhodující, z jakého materiálu je vodič, důležitější je, jakou tam máte síť. Pravda, dříve se používala především síť TN-C (tam ani proudový chránič nebylo možno použít, když střední vodič byl společný s ochranným), kabely bývaly vesměs hliníkové - málokdo měl měděné. Dnes podle nových norem se používá síť TN-S a předepsán jest proudový chránič (ale to je ta nejnovější varianta), a kabely do průřezu 16mm2 v domovních instalacích musí být měděné. V minulosti také se dalo udělat síť TN-S s vidiči Al, i bez chrániče, proč ne? Do roku (teď přesně nevím kterého, ale někdy od 2000 - 2010, fakt přesně nevím, nebylo FI v nových rozvodech povinné). Pokud tu vadasku máte, zkuste si spíš (asi s pomocníkem a vodičem prodlužovacím) a při vypnuté elektrice) zjistit, kam ty dva "neživé" vodiče vedou. Třeba máte síť TN-S, proč ne, bez chrániče, to nebylo nikdy zakázané. Ono to obecně se tak bere, ale výjimky mohou být, kupř. síť TN-S v hliníku, proč ne? Fakt si raději zjistěte, kam který z těch vodičů té zásuvky vede, pak budete chytřejší. Třeba to doopravdy někdo natahal třívodičově už tenkrát (malá je to pravděpodobnost, ale vyloučit se to nedá), a Vy byste spojením PE a N tu síť v tom místě v podstatě zdegradoval. A pokud by to byl doopravdy vodič N a PE, tak spojení v zásuvce by vyžadovalo toto místo přizemnit, což se Vám dost těžko podaří, a tedy to tak udělat "není dobře".
Jde jen o bezpečnost sítě, nic jiného. Já jsem tam nebyl a neviděl jsem. Také je možnost (při vypnuté elektrice) ty neživé vodiče v zásuvce spojit a (ony někam vedou, předpokládejme, že někam k rozvaděči nebo přímo do něj), Pak použít Ohmmetr, pokud Vám ukáže nic takto, a pak pokud ty vodiče spojíte, a budete v rozvaděči, a nějaký odpor to ukáže, tak je to Vaše vedení v Al a TN-S. Ono to může být i nebezpečné, raději asi říci elektrikářovi, sám doma na svém bych to udělal, vím, jak to mám, ale ostatním bych to neradil tak dělat. Nevím, no.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.