Nejste přihlášen/a.
Ano, otázka je velmi obecná. Takže taky obecná odpověď:
Kabel se pokládá do "nezámrzné" hloubky, což je zhruba 70 cm. Pod kabelem i nad ním by měla být vrstva písku. Cca 30 cm nad kabelem (na délku železa krumpáče) má být položená červená fólie, nebo jiná ochrana (cihly).
Tato pravidla platí pro jakýkoliv kabel, vedoucí do jakéhokoliv objektu, na jakémkoliv pozemku (s výjimkou komunikací, tam platí pravidla přísnější). Pokud si to na vlastním pozemku uděláte jinak, nikdo Vám hlavu neutrhne (revizák možná ano). Musíte se ale smířit s případnými problémy.
Power - "A proc se to kope do nezamrzne hloubky 70cm"
Na to zeptejte tvůrce příslušné normy, já jen napsal, co mně léta vtloukali do hlavy na školeních.
Jedná se o kabel váš? Na vašem pozemku? Nejsou tam jiné sítě? - pak je to jen na vašem uvážení - já bych ale kabel navlékl do hadice z tesca za pár kaček pro zvýšení ochrany. Zakopal podle plánovaných prací na pozemku - třeba někdo ryje 30cm pozemek každý rok, takže kabel minimálně 50cm hluboko. Někdo tam dá trávník, tak jen 20-30cm - na hloubku rýče.
Otázka je velmi obecná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.