Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení tlumivky ve světle

Od: drda* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, co prosím znamenají symboly zapojení tlumivky na světle? Hlavně co jsou ty symboly u modrých ukazatelů? Díky všem
Zapojení tlumivky ve světle

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

hlavně nezapomeňte na fázování. Není jedno jak a kam připojíte dráty.

L = fáze, N = nulák.

doplněno 26.09.17 07:19:

no. První douška pro troly pode mnou. Žárovka vám taky svítí, ať fázi připojíte na závit nebo na čudlík na konci. A přesto není jedno jak ji zapojíte. Inteligentní elektrikář připojí fázi vždycky na čudlík na konci, protože k tomu má jeden zatraceně dobrý důvod. Ze stejného zatraceně dobrého důvodu není jedno, jak zapojíte zářivku.

Douška pro tazatele : Držte fázi. Živý drát (ten který vám rozsvítí zkoušečku a obvykle bývá černý nebo hnědý) připojte na kontakt označený L, nulák na N.

doplněno 27.09.17 13:11:

tak ještě jedna douška pro spravedlivě rozhněvané troly pode mnou.

Dobrý poradce si nehraje se slovy, neplácá že je jedno jestli fázi zapojíte na L a nulák na N nebo naopak, neexhibuje s erudovanými výrazy a svůj slovník přizpůsobí úrovni znalostí tazatele, protože radí tazateli a ne mě. Já jsem tu padesátku měl taky a jak vidím, na lepší úrovni, než ji máte vy. Od té doby vím, že v těchto věcech je záhodno mít pořádek. Fáze se vždycky připojuje na kontakt značený L a nulák na kontakt značený N, i když pro funkci aparátu je to stokrát jedno.

No a co se může stát, když připojíte fázi na závit žárovky a ne na kolík (čudlík na konci)? Vy neznáte pravidlo ochrany polohou? Kolík žárovky (čudlík na konci) je úplně mimo dosah, závit ne. A dále, inteligentní elektrikář dobře ví, že když žárovka pukne a dosvítí, pak laik nepozná jestli je lampa pod napětím. Zvláštěpak děcka to nepoznají vůbec. Dobře se dívejte, jak nebezpečně blízko u závitu mají děcka prsty, když vyměňují horkou žárovku.

Tak a dost. Howgh. Nebo se tu ještě namíchnu.

figurek - No, máte sice pravdu, že L je fáze a N nulák, ale řekl bych, že zrovna v tomhle případě je to úplně jedno. ;)

doplněno 26.09.17 21:56:

No u žárovky je to jasné, tam při fázi na objímce hrozí, že mě to nafackuje při neopatrné manipulaci. Ovšem u zářivky žádná taková možnost nebezpečného dotyku není, respektive je stejná, ať už je fáze kdekoliv.

Co se stane, když v tomto zapojení přehodím L a N? Nebude svítit?

hodnocení

2x

Svorkovnice tlumivky. Celkem 4 svorky, z nich 2 a 2 spolu propojené.

hodnocení

2x

U modrých značek - zdvojené svorky tlumivky...jinak oválná značka - zářivková trubice, paralelně s ní - startér no a černý obdélník - tlumivka; tlumivka "utáhne" buď jednu trubici 36Wnebo dvě po 18W...

hodnocení

0x
Inteligentní člověk hned z jiných nedělá troly...
Inteligentní elektrikář v první řadě připojí (resp. při radě upozorní) na zapojení ochranného vodiče. O tom se @figurek nezmínil!
Z pohledu funkce je jedno, kde je fáze a kde nulák.
Reagoval jsem také na výraz "fázování". Dost neobvyklý u jednofázového obvodu.
Ze zatraceně dobrého důvodu neradím, "kam a jak" má laik připojit dráty, nebo že má "držet fázi"
Další důvod je, že takoví radilové připravují elektrikáře o chleba...
.
Mám dotaz: objímka je zapojena podle tvého předpisu, teda fáze na čudlík, nulák na závit...
Co se stane při neopatrném dotyku na závit svítící žárovky?
.
Souhlasím s magdonem, z hlediska bezpečnosti je to jedno...
.
V první řadě laik nemá co strkat ruce do elektriky. A v druhé řadě, když už je tam cpe, má mít vypnutý minimálně vypínač. A protože mnozí laici zapojují podle rad nezodpovědných, tak by měli mít vypnutý i hlavní vypínač, protože třeba někdy před tím zapojili podle někoho rady ten hnědý drát do vypínače, ale fáze (a to živá) je v drátu jiné barvy, a zkouška nebyla!
Však jsou to jen dva dráty a svítí to...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]