Nejste přihlášen/a.
3x
hlavně nezapomeňte na fázování. Není jedno jak a kam připojíte dráty.
L = fáze, N = nulák.
doplněno 26.09.17 07:19:
no. První douška pro troly pode mnou. Žárovka vám taky svítí, ať fázi připojíte na závit nebo na čudlík na konci. A přesto není jedno jak ji zapojíte. Inteligentní elektrikář připojí fázi vždycky na čudlík na konci, protože k tomu má jeden zatraceně dobrý důvod. Ze stejného zatraceně dobrého důvodu není jedno, jak zapojíte zářivku.
Douška pro tazatele : Držte fázi. Živý drát (ten který vám rozsvítí zkoušečku a obvykle bývá černý nebo hnědý) připojte na kontakt označený L, nulák na N.
doplněno 27.09.17 13:11:
tak ještě jedna douška pro spravedlivě rozhněvané troly pode mnou.
Dobrý poradce si nehraje se slovy, neplácá že je jedno jestli fázi zapojíte na L a nulák na N nebo naopak, neexhibuje s erudovanými výrazy a svůj slovník přizpůsobí úrovni znalostí tazatele, protože radí tazateli a ne mě. Já jsem tu padesátku měl taky a jak vidím, na lepší úrovni, než ji máte vy. Od té doby vím, že v těchto věcech je záhodno mít pořádek. Fáze se vždycky připojuje na kontakt značený L a nulák na kontakt značený N, i když pro funkci aparátu je to stokrát jedno.
No a co se může stát, když připojíte fázi na závit žárovky a ne na kolík (čudlík na konci)? Vy neznáte pravidlo ochrany polohou? Kolík žárovky (čudlík na konci) je úplně mimo dosah, závit ne. A dále, inteligentní elektrikář dobře ví, že když žárovka pukne a dosvítí, pak laik nepozná jestli je lampa pod napětím. Zvláštěpak děcka to nepoznají vůbec. Dobře se dívejte, jak nebezpečně blízko u závitu mají děcka prsty, když vyměňují horkou žárovku.
Tak a dost. Howgh. Nebo se tu ještě namíchnu.
figurek - No, máte sice pravdu, že L je fáze a N nulák, ale řekl bych, že zrovna v tomhle případě je to úplně jedno. ![]()
doplněno 26.09.17 21:56:
No u žárovky je to jasné, tam při fázi na objímce hrozí, že mě to nafackuje při neopatrné manipulaci. Ovšem u zářivky žádná taková možnost nebezpečného dotyku není, respektive je stejná, ať už je fáze kdekoliv.
0x
Inteligentní elektrikář v první řadě připojí (resp. při radě upozorní) na zapojení ochranného vodiče. O tom se @figurek nezmínil!
Z pohledu funkce je jedno, kde je fáze a kde nulák.
Reagoval jsem také na výraz "fázování". Dost neobvyklý u jednofázového obvodu.
Ze zatraceně dobrého důvodu neradím, "kam a jak" má laik připojit dráty, nebo že má "držet fázi"
Další důvod je, že takoví radilové připravují elektrikáře o chleba...
.
Mám dotaz: objímka je zapojena podle tvého předpisu, teda fáze na čudlík, nulák na závit...
Co se stane při neopatrném dotyku na závit svítící žárovky?
.
Souhlasím s magdonem, z hlediska bezpečnosti je to jedno...
.
V první řadě laik nemá co strkat ruce do elektriky. A v druhé řadě, když už je tam cpe, má mít vypnutý minimálně vypínač. A protože mnozí laici zapojují podle rad nezodpovědných, tak by měli mít vypnutý i hlavní vypínač, protože třeba někdy před tím zapojili podle někoho rady ten hnědý drát do vypínače, ale fáze (a to živá) je v drátu jiné barvy, a zkouška nebyla!
Však jsou to jen dva dráty a svítí to...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.