Nejste přihlášen/a.
hlavně nezapomeňte na fázování. Není jedno jak a kam připojíte dráty.
L = fáze, N = nulák.
no. První douška pro troly pode mnou. Žárovka vám taky svítí, ať fázi připojíte na závit nebo na čudlík na konci. A přesto není jedno jak ji zapojíte. Inteligentní elektrikář připojí fázi vždycky na čudlík na konci, protože k tomu má jeden zatraceně dobrý důvod. Ze stejného zatraceně dobrého důvodu není jedno, jak zapojíte zářivku.
Douška pro tazatele : Držte fázi. Živý drát (ten který vám rozsvítí zkoušečku a obvykle bývá černý nebo hnědý) připojte na kontakt označený L, nulák na N.
tak ještě jedna douška pro spravedlivě rozhněvané troly pode mnou.
Dobrý poradce si nehraje se slovy, neplácá že je jedno jestli fázi zapojíte na L a nulák na N nebo naopak, neexhibuje s erudovanými výrazy a svůj slovník přizpůsobí úrovni znalostí tazatele, protože radí tazateli a ne mě. Já jsem tu padesátku měl taky a jak vidím, na lepší úrovni, než ji máte vy. Od té doby vím, že v těchto věcech je záhodno mít pořádek. Fáze se vždycky připojuje na kontakt značený L a nulák na kontakt značený N, i když pro funkci aparátu je to stokrát jedno.
No a co se může stát, když připojíte fázi na závit žárovky a ne na kolík (čudlík na konci)? Vy neznáte pravidlo ochrany polohou? Kolík žárovky (čudlík na konci) je úplně mimo dosah, závit ne. A dále, inteligentní elektrikář dobře ví, že když žárovka pukne a dosvítí, pak laik nepozná jestli je lampa pod napětím. Zvláštěpak děcka to nepoznají vůbec. Dobře se dívejte, jak nebezpečně blízko u závitu mají děcka prsty, když vyměňují horkou žárovku.
Tak a dost. Howgh. Nebo se tu ještě namíchnu.
figurek - No, máte sice pravdu, že L je fáze a N nulák, ale řekl bych, že zrovna v tomhle případě je to úplně jedno.
No u žárovky je to jasné, tam při fázi na objímce hrozí, že mě to nafackuje při neopatrné manipulaci. Ovšem u zářivky žádná taková možnost nebezpečného dotyku není, respektive je stejná, ať už je fáze kdekoliv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.