Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umí dnešní telefony dobře fotit?

Od: ping odpovědí: 34 změna:
Čau. Zkoušel jsem si hrát s mobilem s nočními fotkami a tohle je výsledek, můžete posoudit kvalitu nebo nějaké parametry?
Umí dnešní telefony dobře fotit?
Umí dnešní telefony dobře fotit? #2

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

Snímek hvězdné oblohy je dokladem, že ten mobil má foťák s citlivostí asi stejnou jako lidské oko, což je velice slušné. Před pár lety takové snímky nebyly možné ani s profi foťáky. Tak jako tak, fotomobily opravdové foťáky asi nikdy nenahradí.

No tak to porovnáním citlivosti lidského oka a fotoaparátu, natož mobilu, je tak trošku mimo. Dynamický rozsah oka je řádově jinde, než nějaký směšný čip. Tolik k technické stránce věci, což chtěl autor asi vědět.

Co se týče fotografie jako takové-žádný přístroj neumí dobře fotit. Nač je sebelepší technika bez kreativní invence.

kepler si asi trochu dělá legraci, jinak si jeho odpověď nedokáži vysvětlit :-D

hodnocení

2x

Podle fotografií které jste vložil...evidentně stále neumí.

A logicky vzato ve fotografování mobil fotoaparát nikdy dohnat nemůže.

Byť je jasné, že i u mobilů se kvalita fotografií posouvá výše a výše (u fotoaparátů ale samozřejmě také).

hodnocení

1x
Jasne foti to dobre a hlavne je to rychle , lehke a mas to furt u sebe. Vytahnes mobil nafotis a jdes. Stejne se na fotky divas jednou za 5roku. A chodit s deckama po zoo a fotit vse (stejne tam jsi 2x do roka) a ktomu mit na krku zrcadlovku s dobrym objektivem , tak ti na konci zoo upadne hlava bolesti ... ktomu nedejboze tahat stativ. To asi neni to prave orechove ...
Jo na prirodu ci profi foto je neco jineho...

h0nz490:

ale i v té ZOO 100x líp poslouží malý kompakt než sebelepší mobil ;)

Už jsem to psal v jiné diskuzi, na tyhle účely nosím v kapse malý kompakt, zabere míň místa než mobil, ale rozhodně mi poskytuje větší možmosti než mobil, pro jedince co musí okamžitě fotky sdílet dokáže ten kompakt po vypnutí všechny fotky odeslat do mobilu přes Wi-Fi ;)

Kompakty se vyrovnaji memu samsungu s8 uplne v pohode.

To nepopírám, některé levné určitě *smich*

Vidim , ze vite kulove a v kapse mate max tak tlacitkovy mobil s 0,3mpix fotakem :)

Jestli to bylo mířeno na mě, tak v současné době disponuji 3 kompakty různé velikosti a kvality a 2 zrcadlovkami, pak mám dva krásné muzejní digitální fotoaparáty - jeden z nich je na klasické 3,5 diskety - funkční, ale ve vitríně ;)

O mobilech se nezmiňuji, mobilem fotím jen opravdu v nouzi, když chci něco zachytit a nemám čím, což se mi v praxi vůbec nestává *smich*

Problém je že takhle do nebe vychvalují mobily jedinci co žádný foťák nemají a ani to snad nezkusily nějaký použít. Mají mizivé fotografické znalosti a k fotografování čuchli jen proto, že kvůli potřebě telefonovat si pořídili mobil *haha*

mot
zatim nejlepsi fotky z mobilu jsem videl z nokie 950xl nebo co to bylo. lepsi fotky nez z takoveho toho vychvalovaneho Sony kompaktu( rx cosi,nepamatuju si)
Ale to je vyjimka.

V čem byly lepší?

mot
kvalite obrazu,detailech,ostrosti...

To by mě taky docela zajímalo v čem byly lepší :-D

doplněno 24.09.17 11:55:

mot:

Když si nepamatuješ tak nepiš, RX je strojovna co může závodit se zrcadlovkama, měl si na mysli asi WX ta by se s tou Nokií mohlka utkat, ale určitě by vyhrála ;)

mot
tak sem pohledal a byla to rx100.

RX100 je jeden z nejlepších kompaktních fotoaparátů co se vyrábí. V podstatě je určen profesionálům jako "zápisník", z kterého je ovšem možné tisknou fotografie velikosti A3 ale i A2. Velikost snímacího čipu RX100 je 13,2 x 8,8mm. A to ještě nemluvím o kvalitě objektivu..

Ne..to opravdu není etalon pro srovnání s Lumií 950..ani kterýmkoliv jiným mobilem.

doplněno 24.09.17 12:54:

mot: kvalitní foťák to jistě je..a jako etalon bych ho použil pro srovnání s jiným fotoaparátem..nikoliv s mobilem..

mot
tak je to teda kvalitni fotak,nebo to neni etalon pro srovnani? :)

mot:

to je jako srovnávat bicykl s automobilem, obojí může být velice kvalitní, obojí tě dopraví kam chceš, ale srovnávat to nelze *haha*

Já vím je to přehnané a pokulhává to, ale já už nevím jak na tu nesmírnou zaslepenost "fotografů mobilistů" *zed*

bmbx:

Můžeme to zkusit říct ještě jinak..RX100III má cca do ISO400 srovnatelné výstupy jako Nikon D7000 s APS-C čipem..Od ISO800 je již D7000 lepší.

mot
D7000 s jakym objektivem ale? :) tam vic nez cip do kvality promlouva objektiv...
mot
a co zaslepenost fotografistu? :) napsal sem svou zkusenost,ze muze byt i mobil lepsi nez kompakt za desitku, a vy to proste nedokazete psychicky prijmout asi...
a to nejsem zadny fotografista mobilista zaslepeny, na bezne cvakani pouzivam mobil(protoze ho mam u sebe a to vyfocene obykle taky potrebuju mit u sebe, ne v pocitaci), kdyz potrebuju neco vyfotit tak zrcadlovku. takze tak nejak vim, co jak foti.

Tak samozřejmě. Je blbost, aby člověk na vyfocení třeba otvírací doby lunaparku na dveřích tahal sebou foťák, když na to stačí mobil. Uniká mi účel toho, vyfotit mobilem například opici v zoo, nebo rodinku před plameňáky, nebo blaf co ti přistane na stole v restauraci. Když si člověk nechce dát práci s tím, aby focení mobilem nějak vypadalo, tak fakt nemá cenu bavit se o tom jestli mobil nebo kompakt nebo foťák. To je stejně plodná polemika jestli je lepší Sparta nebo Slavie.

Mám v telefonu 13 MPX a v telefonu bych ho použil jako nouzovku při autonehodě tak asi tak

Mpix neznaci o fotaku jak je dobry.

To vím chtěl jsem pouze naznačit že telefon nikdy nebude fotit tak jako fotoaparát.Můj digitál dělá lepší fotky než telefon a to je foťák o několik let starší.

alarm:

*palec*

To dá rozum...

Mpix neznaci o fotaku jak je dobry.

To je naprostá pravda. Záleží mimo jiné na velikosti snímače. Takže je rozdíl jestli je 13 MPX na čipu mobilního telefonu nebo polovina na čtyřikrát větším čipu fotoaparátu. To znamená, že čip mobilu nemůže mít z principu stejnou technickou kvalitu pro focení, jako foťák. Ať je tam narváno bodů, kolik chceš-čím menší snímač a čím více MPX, tím hůře.

Tady je to názorně a jednoduše vysvětleno: fotolab.cz/...

Máš tam grafické porovnání velikostí čipů různých druhů fototechniky (mobil, kompakt, půnoformát) Ty rozdíly jsou obrovské

doplněno 26.09.17 07:17:

Ona ta megapixelová mantra vznikla totiž v počátcích digitální fotografie, kdy technologickým pokrokem každé navýšení počtu pixelů bylo ku prospěchu. Třeba z 0,75 na 1,3 Mpx :)

Žádný mobil nemůže fotit lépe než zmíněná RX, to by bylo prostě proti přírodě a fyzikálním zákonům ;)

A že bych to nedokázel psychicky přijmout - omyl, zbožňuju techniku co je něčím jedinečná, kdyby takový mobil existoval, tak jej budu mít mezi prvními i kdybych měl umřít hlady *smich*

Tak tomu nelze ani věřit, dokud bych neměl možnost si je sám vyzkoušet a porovnat tak to považuji za internetový blábol *smich*

mot
no ja to prave porovnal a pisu jak to dopadlo. jesli tomu verite nebo ne je mi docela fuk. klidne si to vyzkousejte sam...

xy
hodnocení

0x

Líbí se mi ta možnost fotit oblohu, že bych si pořídila mobil s foťákem -)

Přemýšlím co je to asi za souhvězdí na prvním snímku

hodnocení

0x

Mobil a dobře fotit? Zvláštní otázka. Dobře fotit umí fotoaparáty, které bez příslušenství stojí klidně 50-100 tisíc Kč. Musím něco dodávat?

jofa*

Co to je dobře fotit? . Dobře fotit může i s aparátem podstatně lacinějším až "primitivním". Když to nemá v oku a hlavě, tak mu je sebedražší aparát k ničemu a budou to jen obrázky které může pořídit i mobilem. Špičková technika jen umožní snímky mobilem nemožné.

hodnocení

0x

Na tech fotkach neni co hodnotit.

Na prvni neni nic videt, druhe je mazla. Tedy presne to, co bych od foceni mobilem v noci ocekaval.

Vlastni invence take nulova. Na prvni fotce strecha s kominem, kus stromu a par rozmazlych tecek na obloze, na druhe vsechno pada.

Za priznivich podminek lze zahrat velke divadlo i s malym kasparkem, ale tento pripad to neni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]