Nejste přihlášen/a.
Zdravím. V časových spínacích hodinách mě odešla baterie - viz foto. Nevíte jakou bych ji měl nahradit?
Údaje opsané z obalu baterie -- VARTA Ni/Cd / 500 RS 1,2 V 14h 50mA 061
PS: Baterie(časovač) je stará cca 25 let.
Jakýkoli NiCd článek s páskovými vývody stejného rozměru. Předpokládám, že je to rozměr AA, tedy "tužková baterie" a stači nejnižší kapacita, ale je to v podstatě jedno. To, co je tam napsáno je, že má kapacitu 500 mAh, napětí 1,2 V (jako všechny NiCd) a doporučené nabíjení proudem 50 mA po dobu 14 hodin.
Předpokládám, že jde jen o zálohování výpadku síťového napájení.
Nejde o baterii, ale o monočlánek. Nabídka je široká, nutno trošku pohledat:
V zásadě to musí být článek o napětí 1,2 V což splňují právě NiCd. Zároveň by měl být schopný dodat proud nejmíň těch 50 mA. Jinak je to jedno.
kepler:
...Zároveň by měl být schopný dodat proud nejmíň těch 50 mA...
Hodiny určitě berou méně a ten údaj uvedený na článku, znamená nabíjecí proud při 14hodinách nabíjení
No, přiznám se , že jsem tam "ze zoufalství" naletoval baterii kterou jsem používal do foťáku. Ale je to úplně jiný Typ - NiMh 2700 mAh . . . Zatím to funguje . (Bez té baterie ten časovač vůbec nejede.). Ale nevím jak dlouho to bude fungovat a jestli se ta baterie stihne dobíjet...? ...
Asi máme doma stejné hodiny (na přepínání denní/noční topení) a je pravda, že se špatnou baterií ty hodiny vůbec nejdou. Před lety, když nám původní aku chcípnul, mě znechutily ceny 150 Kč apod. za nový článek NiMH, ale stejně jsem ho pořídil. Vydržel asi 2 roky. Tak mě to naštvalo a prdnul jsem tam obyčejnou nenabíjecí 1,5 V tužkovou baterku, kterou jsem doma našel. Od té doby jsem ji už asi jednou nebo dvakrát vyměnil, vydrží tam totiž asi rok, pak se hodiny začnou zpožďovat (to je známka, že baterka dodělává) až se zastaví (to je známka, že baterka je vyřízená). Kupodivu ta "vyřízená" obyčejná baterka měla po vyndání asi 1,8 V, ale prostě to s ní nejelo; problémem tedy nebude nějak nízké napětí, ale asi vysoký výstupní odpor, či kterej čert, nezkoumal jsem to, nahradil jsem ji za jinou a na rok je zas klid.
vernon:
v těchto zařízeních se používá dobíjení na úrovni tkzv. konzervačního proudu a ten jej neoddělá.
Možná by šlo použít například NiCd článek Sanyo/..., který by možná odpovídal rozměrově a nechat si u firmy bodově přivařit nějaké páskové vývody, abyste pájením baterii neponičil. Nebo se ve firmě poraďte, jistě vám doporučí nejvhodnější typ.
Zdravím. Já mám digitální spínací hodiny kupované v roce 1989 se záložním zdrojem 4 x VARTA Ni/Cd / 500 RS. I po 28 letech jsou baterie v perfektním stavu. Do SPHQ se dá vložit NICD R6 s kapacitou 600mAh. V techto hodinách se max. napětí ACCU omezuje pouze vhodnou Zenerovou diodou. NIMH článek má konečné nabíjecí napětí menší takže je nevhodný pro SPHQ. SPHQ se napájí ze sítového napětí přes sériový odpor 68kOHM. Akumulátor funguje i jako zátěž, takže se za provozu nesmí odpojit. Max napětí hodinového procesoru je 1,5V !.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.