Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvonek se dvěma různými zvuky

Od: slatored® odpovědí: 9 změna:

Ahoj evrybády,

kdysi jsem někde viděl schema zapojení domovního a bytového zvonku tak, že k tl. u bytu byla vložena (asi) dioda a zvuk tak zněl jinak, než, když někdo zvonil dole u vchodu. Zkoušel jsem to a buď zvonil zvonek stejně, nebo vůbec.

Nevěděl by pls někdo nějaké jednoduché schema, jak na to? Jsem amatér a hodně by mi to pomohlo.

Děkuji předem

Slatored

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

isteron
hodnocení

2x

A čo tak jeden zvonček digitálny, bezdrôtový, pri dverách a druhý klasický zvonček, alebo bzučiak na transformátor. Tam sa dá nastaviť napätie na 3, 5, alebo 8 V a tým sa mení aj tón.

hodnocení

2x

Ta dioda v tlačítku byla pro "napájení jednou půlvlnou"melodického zvonku; osobně používám už dlouhé roky zapojení podle obr.2; vy pro svoje potřeby můžete další tlačítko připojit na další vstup IO (dva tóny - pin 2, příp tón jen jeden - pin 1 - třeba přes kontakt relé) ...jedno z možných řešení...

hodnocení

Dobrý den a děkuji za obě odpovědi.
To už je na mě moc složité, tak to nechám tak, jak to je.
Slatored

hodnocení

2x

chybí informace dost podstatné. Zdroj a zvonek... typ a popis, příp. foto údajů na štítcích.

Je klidně možné, že napájíte Váš zvonek ze stejnosměrného zdroje napětí.

Potom je funkce diody správná, v propustném směru diody zvonek zvoní, po otočení diody je dioda uzavřená a zvonek nezvoní. Bez diody a v propustném směru zvonek dostává napětí, s diodou o něco menší než bez, něco se ztratí na diodě.

Pokud by byl zdroj napětí střídavý, potom by vložená dioda dělala to, co popisujete. bez diody obě půlvlny, s diodou jen jedna půlvlna a proto jiný zvuk.

Můžete vyměnit zdroj za střídavý?

ja1
hodnocení

2x

Ofotografováno z knihy Pavel Šrait - Od krystalky k modelům s tranzistory

Zvonek se dvěma různými zvuky
Zvonek se dvěma různými zvuky #2
Zvonek se dvěma různými zvuky #3

hodnocení

0x
2x palec ode mne za příspěvek od ja1...
První obrázek pomůže tazateli pochopit můj slovní výklad. Další dva obrázky řeší varianty s více zvonky a více tlačítky.
Pomohou i v budoucnosti mnohým s podobným problémem.
Jen škoda, že se zatím neozval tazatel...
hodnocení

Ale ozval ! (Jenže už dřív.)

Jaké je to trafo nevím, jako diletant mě nenapadlo, že to bude důležité a hlavně, že to bude tak složité.

Mě šlo jen o tu diodu v obvodu. Na víc asi nemám mozkovou kapacitu...

Dnes nemám čas, takže nemohu, ale zítra budu podle těch návodů experimentovat a pak se ozvu, jak jsem dopadl.

Děkuji Fšem za trpělivost!

Slatored

hodnocení

Jaxe dalo očekávat, nechal jsem to být - a taky žiju.

Díky všem za odpovědi.

jj

Ja som na rozlíšenie zvonenia vchod/byt pridal k pôvodnému zvonku klasický gong z H-bachu.Rezerva v kabeláži bola, nebol problém zapojiť výstup z tlačítka pri byte sólo.Rozdiel v zvonení je taký, že nemusím rozmýšľať odkiaľ sa zvoní.

Zvonek se dvěma různými zvuky #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení zvonku
Otázky na téma zvuk zvonku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]