Nejste přihlášen/a.
Ahoj evrybády,
kdysi jsem někde viděl schema zapojení domovního a bytového zvonku tak, že k tl. u bytu byla vložena (asi) dioda a zvuk tak zněl jinak, než, když někdo zvonil dole u vchodu. Zkoušel jsem to a buď zvonil zvonek stejně, nebo vůbec.
Nevěděl by pls někdo nějaké jednoduché schema, jak na to? Jsem amatér a hodně by mi to pomohlo.
Děkuji předem
Slatored
Ta dioda v tlačítku byla pro "napájení jednou půlvlnou"melodického zvonku; osobně používám už dlouhé roky zapojení podle obr.2; vy pro svoje potřeby můžete další tlačítko připojit na další vstup IO (dva tóny - pin 2, příp tón jen jeden - pin 1 - třeba přes kontakt relé) ...jedno z možných řešení...
chybí informace dost podstatné. Zdroj a zvonek... typ a popis, příp. foto údajů na štítcích.
Je klidně možné, že napájíte Váš zvonek ze stejnosměrného zdroje napětí.
Potom je funkce diody správná, v propustném směru diody zvonek zvoní, po otočení diody je dioda uzavřená a zvonek nezvoní. Bez diody a v propustném směru zvonek dostává napětí, s diodou o něco menší než bez, něco se ztratí na diodě.
Pokud by byl zdroj napětí střídavý, potom by vložená dioda dělala to, co popisujete. bez diody obě půlvlny, s diodou jen jedna půlvlna a proto jiný zvuk.
Můžete vyměnit zdroj za střídavý?
Ale ozval ! (Jenže už dřív.)
Jaké je to trafo nevím, jako diletant mě nenapadlo, že to bude důležité a hlavně, že to bude tak složité.
Mě šlo jen o tu diodu v obvodu. Na víc asi nemám mozkovou kapacitu...
Dnes nemám čas, takže nemohu, ale zítra budu podle těch návodů experimentovat a pak se ozvu, jak jsem dopadl.
Děkuji Fšem za trpělivost!
Slatored
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.