Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat vhodný průřez kabelu?

Od: stanek odpovědí: 6 změna:
Dobry den, je nejaka tabulka, ze ktere se da spocitat jaky prurez kabelu je vhodny? Napriklad jaky kabel je potreba pro privod garaze, delka 30m, odber zatim max 3500W? jisteno 20A 3faz jisticem. Jak se to pocita?
Dekuju

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den, velice obecně (tabulky na to pochopitelně jsou, ale v tu chvíli je asi nenajdu) je to zhruba tak, že průřez kabelu (nebavíme se o průměru, to se to často plete, výrobce udává průřez, tedy jako obsah kruhu vodičů, udává jej potiskem nebo vyražením na kabelu). 10A odpovídá 1,5mm2, 16A je na 2,5mm2, 25A je na 4mm2, 32A je na 6mm2 atd... To pochopitelně není dogma, tam ještě záleží na uložení kabelu, tedy, jak je chlazen a na délce kabelu - je to plus minus -, čím delší, tím horší, tedy by bylo lepší dát kabel průřezu většího než co jsem uvedl obecně. A protože uvádíte "zatím", třeba byste do budoucna chtěl ten příkon zvýšit, lépe myslet do budoucna a dát tam větší. Jelikož uvádíte jištění 20A, pak Vám kolega správně poradil 4mm2. Dosud jsme se bavili o kabelech CYKY. Nevím, jak to tam konkrétně máte, ale ono je ještě jiné řešení, tady se bát příkonu nemusíte, položit kabel AYKY 4Cx 16, to je nejmenší povolený průřez hliníkového vodiče, nemusíte řešit PE(N), a příkon tam můžete mít 40A klidně - toto řešení bude jistě i levnější než v mědi a poslouží více, a použitelné univerzálně, kdybyste příkon v budoucnu třeba chtěl zvýšit (třeba i dočasně ) - ten kabel budete pokládat, předpokládám, jednou za život.

doplněno 25.09.17 23:51:

Dobrý den, dlouho jsem se tu už nedíval, ano, můžete to tak udělat, ale to místo rozdělní PEN na PE+N je potřeba přizemnit, to je prostě jasné, tedy nevím, jaké možnosti tam máte, ale to si kupte s tím kabelem ještě samostatně vodič alespoň tedy CY 4 zelenožlutý, přijde pak připojit na hlavní zemnění chalupy, nebo si zemnič tam někde vyrobíte sám. Místo rozdělení vodiče PEN musí být vždy uzemněno.

stanek
Dobrý den, děkuji za radu. Jak píšete v garáži bude rozvaděč a v něm jištění na zásuvky a světla, stačí mi zatím jen 1 fázová zásuvka. Ten přívod bych chtěl natáhnout v mědi a připlatit si.
Z hlavního rozvaděče za 3 faz jističem vede kabel ven do velké rozvodné krabice v mědi 4x4mm, od této krabice chci natáhnout ten můj přívod do garáže. Mám koupit kabel 5x4mm a N a PE zapojit v této krabici pod PEN, kde bych udělal rozdělení? Případně jinak?
Děkuji
stanek
Dobrý den,díky za radu,jak to je ještě s tím CY4?Kam se připojí?( z jedné strany do rozvodné krabice na PEN a zdruhé strany v garáži na hromosvod?
Proč se tahá?Proč nepoužít PE žílu 6mm z kabelu co tam bude?

figurek*
hodnocení

0x

podle staré poučky se počítá jeden čtvereční milimetr na 10 A. Odběr 3500W znamená proud kolem 15 A, z toho vám vyjde průřez minimálně 1,5 mm2. Silnějším kablem nezkazíte vůbec nic.

Hlavně tomu musí odpovídat jištění vedení! Za 20A jistič nemůže dát 1,5mm kabel, zvlášť na 30 metrech. Při 20A by to dělalo skoro 300W tepelných ztrát v kabelu.
Za mě použít na takovou délku za 20A jistič 4mm kabel.
Předpokládám tedy, že na konci nebude jen jedna zásuvka, ale nějaký rozvaděč a v něm další jištění.
Pokud by šlo jen o zásuvku, tak 2,5mm stačí a hlavně jištění 16A.
stanek
hodnocení

Ano, bude tam rozvadeci skrin a z ni svetlo a zasuvky zvlast jistene.
Kde jste vypocital ten kabel 4mm?
Je na to nejaka tabulka kde se zada jisteni, delka, prikon a vyjede prurez kabelu?
Chtel bych se to naucit pocitat.
Dekuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]