Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boiler přes chránič

Od: mikul* odpovědí: 5 změna:
Zdravím rádce poradny,chci se zeptat: boiler jsem zapojil elektricky přes I chránič,funguje zcela vpořádku,chránič nepadá. (Mám jeden 3 fázový chránič na celý dům)
Pokud by chránič díky boileru neustále vypadával,stačilo by shodit jistič od boileru aby chránič držel? Nebo bych musel odpojit i N od svorkovnice která je za chráničemm?
Díky za vysvětlení

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano ,když nepůjde do bojleru proud tak se nebude ani vracet a tím pádem nemá co chránič porovnávat

Ale také může být proražená spirála na kostru v blízkosti PE a může se stát podle vyváženosti v obvodu chrániče že bude vypadávat k vůli spojení PE a N... Ale není to pravidlo, také bude vypadávat když bude prolínat i mírně voda z bojleru, tedy nebude spirála proražená na kostru, ale bude vlhká svorkovnice... Samozřejmě zapojit přes fíčko, ale není špatné zapojit bojler přes systém zástrčka - zásuvka.

Nemáte pravdu. Pokud dojde ke spojení nuly a zemnicího - ochraného vodiče, tak chránič vybaví.Sice Vám nepoteče proud fázovým vodiče, ale půjde nulovým - vyzkoušeno - odpověď Magorovi

hodnocení

0x

Zdravím, ano, asi tak, jak píší přede mnou. Ten bojler by se dal zapojit i mimo chránič při dodržení jistých podmínek (musí být napevno - nesmí být přes zásuvku...). je to nový dům? Stejně obdivuji lidi, kteří šetří až tak moc na věcech, které stojí možná 3-4 tisíce navíc. Že si udělají jeden chránič na celý dům, pravda normě to vyhoví, ale v praxi tedy nevím. Chránič z nějakého důvodu může vybavit a máte celou chalupu potmě (nejlépe pak v zimě), pak hledejte chybu, že? může být v čemkoliv. Jistě, je to nejlevnější, ale také nejvíce na hovno. ( Chránič může spadnout z mnohých důvodů, a vy se nedozvíte, který obvod je vlastně špatně, protože Vám bude padat celý dům).

Máte pravdu - jeden chránič, jako hlavní vypinač není ideální řešení. Sice za 15 let zazlobil jedenkrát, ale... stará lampička / jsem zastánce starých funkčních věcí/ nahodile- ale než jsem na to přišel- vybavovala chránič. Nakonec jsem našel příčinu v izolaci starého porcelánového otočného vypinače, což byl kousek papíru od mastnější svačiny. Jakmile bylo před deštěm, vyšší relativní vlhkost, tak lampička shodila chránič. Vzhledem k připojení přes zásuvku jsem našel během 10 miut, ale někdy toto hledání může být dost náročné. Jiinak - u mne je důvod jednoho hlavního chrániče dán velikostí rozvaděče, kde po kompletním zapojení zbyl 1 modul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]