Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mi ruší funkci dálkového stmívače světla?

Od: bohuslavb odpovědí: 5 změna:

Řešíme záhadu hlavolamu: mnoho let máme doma stmívač/vypínač osvětlení na dálkové ovládání (normální ifračervený signál od TV ovladače). Několik let máme také obyčejný stolní počítač. Tento týden však po zapnutí PC se začalo světlo samo rozsvěcet a zhasínat, stále dokola, asi jako na diskotéce. Myslel jsem, že se pomát stmívač a tak jsem koupil nový. A ono znova. Nepomůže zakrytí počítače, dokonce i kovový hrnec, kterým přiklopím stmívač vede jen k tomu, že se změní rychlost stmívání/rozsvěcení. Že PC vysílá nějaký signál (a na jiném základu než infra paprsky dálkového ovladače) je mi jasný, ale jaká je podstata této záhady? Díky za tipy, Bohuslav

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle toho co jsi napsal to tipuji na šíření nějakého rušení po napájecí síti. To by mohlo ukazovat na závadu zdroje PC - vada vstupního odrušovacího členu. Jestli máš možnost, zkus jiný PC zdroj. Když to nepomůže, tak jsem se netrefil;)

doplněno 07.09.17 07:27:

@bohuslavb: Podmínkou infra spojení není přímá viditelnost (i když se to často uvádí), ale stačí i přenos odrazem, k čemuž postačí i lesklá kovová plocha a dokonce i bílá zeď. Ani vícenásobný odraz není vyloučen. Takže tam někde bude zakopaný pes co se toho odstínění týká.

bohuslavb
hodnocení

To Satam: Díky za tip. Sice to tím nebylo, ale jak jsem si s tím teď večer hrál, tak jsem zjistil, že mé PC zvládá infračervený přenost dat (vůbec jsem to netušil), primárně tedy fotek. No a syn tady poslední dny řeší všemožné přeukládání fotek i z mobilu a ač o tom nic neví, nejspíš se mu nějak podařilo aktivovat tuhle funkcionalitu. Tipuji tedy, že PC stále checkuje okolí, jetli by něco nebylo k připojení. Jen mě mate to, že počítač ani samotný vypínač světla nešlo nijak odstínit. Pro infrapaprsky by snad mělo platit, že musí dojít k přímému / viditelnému spojení obou zařízení a že tedy neprochází skrz jiné předměty, ne? Každopádně jsem v PC zakázal všechny funkce okolo infra a je po problému, zdá se.
rqwope

Infra neprojde překážkou, ale odráží se. Kdysi při pokusech s výkonovými ledkami jsem ovládal televizi přes dva pokoje s namířením ovladače na zeď.

hodnocení

0x

Vyndejte baterky z ovladače.

bohuslavb
hodnocení

To Satam: Díky za tip. Sice to tím nebylo, ale jak jsem si s tím teď večer hrál, tak jsem zjistil, že mé PC zvládá infračervený přenost dat (vůbec jsem to netušil), primárně tedy fotek. No a syn tady poslední dny řeší všemožné přeukládání fotek i z mobilu a ač o tom nic neví, nejspíš se mu nějak podařilo aktivovat tuhle funkcionalitu. Tipuji tedy, že PC stále checkuje okolí, jetli by něco nebylo k připojení. Jen mě mate to, že počítač ani samotný vypínač světla nešlo nijak odstínit. Pro infrapaprsky by snad mělo platit, že musí dojít k přímému / viditelnému spojení obou zařízení a že tedy neprochází skrz jiné předměty, ne? Každopádně jsem v PC zakázal všechny funkce okolo infra a je po problému, zdá se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]