Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeznačení drátu N

Od: kamkoluko odpovědí: 9 změna:
Zdravíčko přátelé,vidím tady zkušené elekroniky.Natahal jsem kabely ke světlům a k vypínačům jsem tahal omylem cyky-j místo cyky-o.Stane se něco když u vypínačů modré N přeznačím proužkem černé pásky?Díky za rau

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, takové otázce těžko porozumět, ne tak na ni duchaplně odpovědět. Ale zkusím to. Ani nepíšete, jak to máte vedené, předpokládám že metodou spojování kabelů v krabičkách vypínačů. Předně kabel ke světlu (tedy od spínače nebo přepínače nebo co tam máte), musí být CYKY-J. Přívodní také CYKY-J. Pouze pokud máte ovládání světla z více míst (schodiště nebo tak), v tom případě se ty krabičky na přepínače se propojují kabelem CYKY-O (to označení znamená tři fázové vodiče). Jinak kabel CYKY-O nemá v podstatě jiné využití, pokud nechcete mít něco speciálního samozřejmě. Přeznačovat vodiče by se obecně nemělo, ale zakázané to není, modrou na černou přeznačit jako lze. Pak budete mít tedy černou, hnědou a zelenožlutou (a zelenožlutá se přeznačit nesmí), co s tím? Víceméně je Vaše otázka dost nejasná, nevím, jak jste to dělal, tak proto Vám také nedokážu odpovědět konkrétně.

radajz*
hodnocení

0x

Zdravím, to máš přepínače, že chceš přeznačovat?

hodnocení

0x
Přeznačit se může. Ovšem lepší je smrštitelnou bužírkou.

kamkoluko
hodnocení

Zdravíčko,
kabely tahám v kůlně po stěně.Mám všude natažen cyky-j. Přívodní kabel do vypínače a z něj kabel ke světlu, vejdou se tyto 2 kabely do vypínače na omítku?
Nebo to mám předělat a nad vypínač dát rozbočovací krabici s přívodem a z ní 1 kabel do vypínače kdy přeznačím modrý na černý a další kabel odvod do světla?díky
radajz*

Vejdou se tam oba. Jen mi není jasný z jakého důvodu chceš přeznačovat. Pokud je pro tebe značení odpovídající CYKY-O opodstatněný, o čemž pochybuju, tak toho stejně s CYKY-J nedocílíš.

kamkoluko
hodnocení

Aha,pokud se do vypínače vejdou dva kabely a nebude to vedení vypadat škaredě jelikož bude na povrchu, zak stačí kabely cyky-j.
Pokud bych musel dát rozvodnou krabici nad vypínač,musel bych kabel co jde k vypínači cyky-j přeznačit,protože bych potřeboval fázový vodič do vypínače a zpátky do krabice.
Co si ale vybrat?
radajz*

Vejdou se tam, když je hezky porovnáš. Doporučuju opatrně kabel v krabici zbavit obalu a přerušit jen fázový vodič. N a PE nechat nepřerušený.

Jen pro zajímavost CYKY-O se používá jen na propojení přepínačů u světla ovládaného z více míst. A z CYKY-J ho nikdy neuděláš.

kamkoluko
hodnocení

Ano to jsem chtěl slyšet,díky za všechny rady.

hodnocení

0x

Odpovím jednoduše - mimo zelenožlutého (ochraného) vodiče lze v nouzi přeznačit jakýkoliv drát na jakýkoliv jiný (samozřejmě na obou koncích). Nejlépe smršťovací bužírkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]