Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepojení zás z 5 kolíků na 4

Od: rudool odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,mám prodlužovací kabel 3fázový přepojený z 5 kolíků na 4.Zapojuje se to tak,že jsem nezapojil N pouze PE vodič + 3 fázové?
Kdyby byla zásuvka přes proudový chránič, bude prodlužka použitelná? Nebude padat proudový chránič?
díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bude ,ale ten chránič jako by tam nebyl

hodnocení

0x

Ak použijete toto,tak padať chránič nebude.: boa.sk/...

rudool
hodnocení

Opravdu nebude padat chranic?
Vzdy jsem si myslel, ze proud proteka chranicem pres faze a vraci se nulakem, to by tim nulakem zadny proud netekl a chranic by to vyhodnotil jak unik a spadnul by ne?
Diky

rudool
hodnocení

Dobrý večer,
ještě jednou bych se chtěl zeptat zda nebude padat při tomto zapojení chránič?
Diky

Snáď vám táto stránka to vysvetlí.: els.webzdarma.cz/... . Ak to zapojite a budete používať ako sú schémata,tak vám prúdový chránič nebude padať.

doplněno 11.09.17 10:01:

Pod schémou bol popis,že zásuvka je určená pre indukčné stroje,čiže trojfázové indukčné motory a tam ako je známo nieje nulák potrebný.Cievky motora sú zapojené do hviezdy alebo trojuholníka.Štvrtý vodič kabelu použijete ako uzemnenie PE a len pri prierazu fázy na kostru nim potečie prúd a prúdový chránič vypadne.

doplněno 11.09.17 21:52:

Pri 3-fázovom indukčnom motore nulákom nepreteká nič,ani nieje potrebný.Uplne stačia 3-žily kábla,aby sa motor rozbehol.N a PE vodič sa používa len ku ochrane.Každá fáza má fázový posun 120 stupňov a prúd sa vracia tými istými vodičmi späť a elektromer je skonštruovaný tak,aby počítal len jeden smer prúdu.

rudool
hodnocení

Dobrý den,
ano zapojení chápu. Mám 3 fázovou zásuvku zapojenou přes chránič. Když bych udělal přechodku na prodlužce z 5 na 4, zapojím 3 fáze a PE, N nezapojím. Bude padat chránič? Obvodem poteče proud, ale nebude se vracet přes N, chránič to vyhodnotí jako chybu a spadne?
diky
rudool
hodnocení

Aha,tak jen pro motory 3fázové?
Když by to bylo tak, jak píšete a chráničem by tekl proud ve 3 fázích, musí se přece přes N vracet do N chrániče a pokud je tam rozdíl více jak 30mA, chránič vypadne.
Tady však zpátky se proud přes N nevrací, chránič vypadne ne? Můžete mi to vysvětlit?
Diky
rudool
hodnocení

Aha, to mě nenapadlo, ze se vraci proud zpet pres jinou fázi.
Díky za vysvětlení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]