Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mému kamarádovi se stalo, že byl na hřišti a když si šel sednout na lavičku, chtěl posunout tričko, které bylo na ni a z trička vypadnul mobil a rozbil se mu display. Majitel mobilu chce opravu zaplatit. Má mu peníze dát i když mobil rozbil neúmyslně? Vlastně ani neví, jestli už display nebyl prasklý předtím, protože ho neviděl. Děkuji za odpověď.
Majitel si může dát mobil kam chce, ale měl by počítat s tím, že takto blbě odložený mobil může dojít k újmě. Nicméně jej, byť nechtěně, poškodil cizí člověk a proto podle mne může požadovat náhradu. Že by majitel měl dostat spíš jednu na zadek je jiná.
NOZ § 2903
(1) Nezakročí-li ten, komu újma hrozí, k jejímu odvrácení způsobem přiměřeným okolnostem, nese ze svého, čemu mohl zabránit.
ringo: Ale tako to nemůžete srovnávat. Silnici pro auta kde se válí mobil a manipalaci s oblečením majitele kde je mobil.
Ale vždyť Vám to píšu. Majitel by měl dostat na prd.. ale zase by mohl říct, že se nemá kdo hrabat v jeho věcech. Je to politování hodná situace al podílet se na náhradě oba.
Já vám to ale taky píšu. Lavička není místo na odkládání mobilů, takže nelze předpokládat, že nějaký zničím. Určitě tam mají šatny.
Tazatel píše, že to bylo na hřišti - což je místo, kde se na prázdné lavičky oblečení odkládá celkem běžně. A s každým tričkem se zpátky do šatny neběhává.
Ovšem hřiště je zase místo, kde by se cenné věci neměly nosit, protože hrozí jejich poškození. To se dětem vštěpuje už na základce.
Podle mě je větší vina na straně majitele telefonu. A já, jakožto viník, bych sakra uvažoval, jestli se o tom budu s majitelem vůbec bavit. Lavička je na sezení a ne na odkládání cenností. Další věc je, že bych na cizí věci radši nešahal. Nicméně si opravdu nemyslím, že by měl majitel požadovat náhradu škody. Tím spíš, že polovina dnešních puberťáků má rozflákaný displeje zcela běžně. Takže i tomuhle by se to mohlo náramně hodit, protože už ho třeba rozflákanej měl. Chápu úhel pohledu majitele, ale opravdu není v pořádku si třeba zaparkovat auto u komína, kterej zrovna demolují a pak se rozčilovat, že mám rozbitý, čelní sklo.
Myslím si, že tričko není obvyklé místo, kam se odkládá mobil, takže při jeho posunutí nelze předpokládat, že ho rozbiji, proto neplatit.
To si pletete s odpovědností za škodu na vnesených a odložených věcech, kdy může být za určitých okolností náhrada požadována po provozovateli zařízení, nikoli po škůdci.
V tomto případě, řekla bych, platí "Obecná prevenční povinnost" podle
NOZ § 2900
Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.
Všechna pravidla chování v různých situacích nemohou být ošetřena prostřednictvím právních předpisů - proto zákon ukládá obecnou povinnost. Jinak by mohli zůstávat škůdci bez postihu a poškození bez odškodnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.