Nejste přihlášen/a.
Ahoj,řeším menší elektrikářské dilema. Na míchačku mám 4 vodičový kabel(3 fáze a uzemnění) a zásuvku se 4 kolíky. Zbylo mi poměrně velký kus tohoto kabelu a potřebuji zprovoznit sporák. Je možné tento kabel použít na sporák nebo tam musí být 5 vodičový,i s N drátem?
Díky moc za odpovědi
Ahoj, na míchačku jistě nemáš kabel, nýbrž šňůru (dráty nebo lanka - spíš lanka, že?), a nepíšeš ani, jaký průřez žil má. Záleží jednak, jaké by mělo být uložení "kabelu" (ve zdi, v liště, volně...) Rádce přede mnou Ti poradil nějak. Ano, tak se to dělávalo v sítích TN-C, to byla běžná věc, on se ale pak PEN kolikrát někde upálil (pokud to bylo ještě v krabici, byla to půlka bídy, ale stejně už se krabička musela obsekat opatrně a napojovat to, dávat druhou, a v tu chvíli také nefunguje PE=ZEM, a to je dost podstatné)...to jsem zažil u souseda. Vezmi si ale návod k použití toho sporáku hlavně. Třífázový sporák není třífázový motor. Sporák potřebuje střední vodič (nulák) neboť zatížení fází není rovnoměrné. Nevím, jak to doma máš, ale pro připojení sporáku určitě použij kabel 3F+N+PE. Na elektrospotřebiče, které mají jen třífázový motor a nic víc, stačí 3F+PE, to ale není případ onoho sporáku.
Děkuji za odpověď,jedná se o kabel do zdi,dělám novou elektroinstalaci. Na zásuvku jsem právě natahoval 4 vodičovým kabelem průřezu 4mm,normálně zasekaný do zdi,pevné kabely ne lanka. Na sporák jsem nakonec natáhl pětivodičový i s N kabelem,není co řešit těch pár kaček.
Na zásuvku mě bohatě čtyřvodičový stačí,jak míchačku tak cirkulárku mám se starým třífázovým motorem kde byly odjakživa jen čtyři kabely a nic jiného tam zapínat nebudu. Na ten sporák jsem si právě nebyl jistý,ale když jsem viděl že všude je připojení na pětivodičové,tak jsem neváhal
Ano, těch pár kaček opravdu není třeba řešit. Proto je vhodné při rozšiřování čtyřdrátové sítě preventivně použít kabely pětidrátové. Ušetříte si práci i peníze při případném přecházení na pětidrát v budoucnu. A nikdy neříkejte, že někam neudete připojovat nic jiného, než jeden konkrétní spotřebič. Jeden nikdy neví...
to Ondra: Kabel je soustava dvou nebo více elektrických nebo optických vodičů spojených společným pláštěm. Jednotlivé vodiče (žíly) elektrického kabelu mohou být nejen z plného drátu, ale také laněné, složené z tenkých drátků. Takový vodič se označuje jako licna. Žíly silnoproudých kabelů už od průřezu 25 mm2 jsou složen [..]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.