Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych vědět jaké průřezy vodičů by se měl dávat na propojení I chrániče a jističů.
Přikládám obrázek, otazníky značí jaký průřez?
Děkuji
Ano na ten propoj PE-N 6mm a z I chrániče N také 6mm.
Myslel jsem si že ze shora přívod pro jističe 10A by stačila 1,5mm a z I chrániče do jističů 16A 2,5mm, proč i tam volíte raději 4-6mm? Můžete mi to prosím vás vysvětlit?
Děkuji
záleží na výrobci, někteří mají svorky i u chrániče pro hřeben přizpůsobují, pak stačí vystřihnout jednu vidličku u N, u jiných je třeba udělat tři propoje k jističům.
Stejně tak připojení - záleží na výrobci, ale v podstatě je to jedno jestli z vrchu nebo zespodu
Není to jedno. Pokud dáš lištu zespod a vývody taky zespod, tak ty jističe nebudou mít žádnej význam a půjde všechno přímo přes chránič.
Teď se koukám pořádně a vidím, že chceš dávat vývody shora, tak beru zpět. Pokud to výrobce umožňuje, tak je můžeš propojit i zespod.
Když je chránič v levo od jističů, tak se nic se nestříhá a normálně se to propojí.
Jinak já dělám propojejí většinou zespoda, protože pak je možné kdykoli vyndat jeden jistič a ostatním se nehýbe.
Máte pravdu, každý výrobce si to dělá jak chce... mám u sebe jen Noark a Schneider a ty zrovna mají oba N vlevo.
Nicméně ale není problém chránič dát na pravo od jističů.
vzhledem k tomu že většina výrobců má N svorku vpravo tak ro není uplně dobrý nápad... nejspíš jste si prohodil chránič vlevo či vpravo... pokud je chránič vlevo a jističe pokračují doprava je třeba vystřihnout, pokud je vpravo a jističe pokračují vlevo tak se stříhat nic nemusí...
obecně se ale dává chránič obvykle vlevo (dalo by se říci na začátek) od chráněných jističů
pro přesnější odpověď - jaký typ chrániče máte? (je uvedeno přímo na přístroji)
Super za radu,jsem rád, že mám už jasno.
Chtěl bych se tu ještě zeptat na radu,hlavní jistič je 3fázový 25A. Když by byly fáze rozděleny a i přesto by na jedné fázi kde jsou zapojeny 2 jedno fázové jističe jističe 16A protékaly proudy například 14A a 14A = 28A, vyhodilo by to ten hlavní jistič 3x25A?
Děkuji
Ne, nevyhodilo.
"Smluvený nevypínací proud jistič nesmí vypnout nikdy. Pro charakteristiky A, B, C a D je stanoven jako 1,13 násobek jmenovitého proudu."
No jistě, přece 28 je víc než 25. 3f jistič jsou jen spojené 3 jednoduché jističe pod společnou páčkou. Tady se počítá s pravděpodobností soudobosti a šikovném rozfázování. Je ale potřeba podotknout, že v tomhle případě, dle proudové charakteristiky, jistič nevypadne hned, ale až, tuším, za hodně více než dvě hodiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.