Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Objednal jsem si paralyzér, který má mít 6000000 voltů. Chci se zeptat, jestli je to možné a jak se to dá změřit?
Ona chyba bude v počtu nul. Běžné mají kolem 200 000 V a profi až 500 000 V. Napětí v milionech voltů by skákalo na všechno vodivé v okruhu pěti metrů
takže paralyzery jako např tento jsou fake selfdefenseproductsinc.co/... ? píší ta 46mil. voltů
Změřit těžko, protože jako skoro vždy je "něco za něco". V tomto případě je to napětí na úkor proudu. Se zátěží bude hodnota napětí strmě klesat. Každá přímá metoda měření napětí vyžaduje protékání proudu a tedy nedojde ke změření napětí maximálního, bez záteže. Orientačně se dá odhadnout napětí podle vzdálenosti na kterou je výboj schopen přeskočit. Paralyzer není taky zdroj konstantního proudu, je to série přesně odměřených nábojů. Pro zajímavost, pamatuji si ještě na starých elektronkovych televizích, mívali opraváři (asi speciální) šroubovák, kterým si natáhli oblouk z anodového napetí a odhadovali napětí podle jeho délky a barvy.
Moc se mi tomu věřit nechce. Jak to přesně změřit, nevím, je to jednak obrovské napětí a jednak krátká doba. Ale uvádí se, že izolační vzdálenost vzduchu je asi 1 mm pro 1000 V. Takže jestli ten paralyzér dokáže hodit blesk dlouhý kolem 6 m (no, nebo aspoň 4 m), tak by údaj o napětí mohl být jakž takž pravdivý.
Protože to elektrika dělá. Blesky taky neskáčou jen na hromosvody ... A ten produkt se jmenuje Jolt 46, když za čárku napíšu milion Volt už je to jiná věta. A pokud nikdo nedokáže změřit ani půl milionu voltů, můžou tam napsat cokoliv. A jestli někdo věří, že z baterie 9V vyskočí 46 milionů voltů? Násobič 5 milionkrát zvětší vstupní napětí? Profi výrobek umí 56000x a Taser pistoli stačí 400V, jen nepatrně větší proud.
Změřit se to samozřejmě dá, jen pro to musíte mít zařízení-děliče napětí na VVN. A to má málokdo. Ale větší problém bude asi právě ten impulsní průběh. Na ten potřebujete změřit a zobrazit právě ty špičky, a to je zase o kousek složitější, než měřit spojité napětí. Takže doma to nezměříte.
Možná by to šlo nějak nepřímo. Zatížit různými hodnotami odporů a odhadnout z naměřené charakteristiky.
Ale nedělejte to. To chce už nějaké zkušenosti s měřením, abyste si nezničil samotné měřidlo.
@wlezley: To že jsi něco neviděl, neznamená, že to neexistuje. Stav se v Počernicích v EZU, oni ti ukáží jak se VVN generuje i jak se měří.
Byl jsem včera upozorněn jedním pražákem, že to nejsou Počernice, ale už Běchovice. Mea culpa. Opravuji tedy. Je to v Běchovicích.
Laboratoř vysokého napětí na FEL něco takového taky bude mít (nevím jestli na takové megavolty, ale na stovky kV určitě).
Osobně bych spíš volil nepřímou metodu podle přeskokové vzdálenosti (tím že ho zajímá jen amplituda, je to jednodušší). Ale to opět chce nějaké zkušenosti a vybavení a hlavně potřebnou referenční tabulku. Ono při takovém napětí bude i otázkou, jak ho vůbec někam dovést (i kdyby to bylo jen 100 kV).
Tak tak. Když bych si dovolil na jeden odpor 500V (to by mohl vydržet, i když výrobci slibujou většinou 300), tak mi vychází úctyhodné číslo 20 tisíc kusů (na rozsah 10 MV). Tudy asi cesta nepovede. Tohle na jednorázové domácí měření není ta pravá cesta. Tohle se dělá (pro menší vysoké napětí), ale neni to jednoduché, protože odpor neni jen odpor. Když jsem se ještě pohyboval kolem vysokého napětí, tak jsem viděl, jak vypadá měřicí dělič na 10 kV. Jedna deska evropského formátu (cca 20x30cm) hustě posázená SMD odpory a asi i kondenzátory. Bylo to tehdy dost choulostivé, protože se z kilovoltů dělaly desítky milivoltů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.