Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jakou spotřebu má el. dvouvařič, starý cca 30 let? Předpokládám, že asi velkou. Pokud je lepší koupit nový, tak jaký = úsporný?
Díky za radu.
Pokud nevíte typ, tak obecně plotýnky byly různé, 600 - 800W, někdy i více...problém byl a je v nedokonalém kontaktu dno - plotýnka. Dnes jedině indukční vařič, jedno nebo dvouplotýnkový a odpovídající nádobí...
Tak si tu spotřebu změř a budeš vědět jakou spotřebu vařič má.
Jako zadání sem napíšeš stáří vařiče místo parametrů a nějakého označení. To si potom můžeme vycucat z prstu cokoliv .
Pokud vím, tak za těch 30 let se elektřina příliš nezměnila, takže pokud máš vařič na kterém ohřeješ vodu za 5minut, tak buď koupíš stejný vařič a vodu ohřeješ zase za 5minut a nebo koupíš úsporný vařič a ne něm ohřeješ vodu za 10minut.
Vtip je v tom že na ohřátí stejného množství vody budou oba vařiče potřebovat stejné množství energie.
Colombo má i nemá pravdu. Má pravdu v tom, že nemá cenu kupovat nový klasický vařič - princip i provedení bude naprosto stejné.
Ovšem jiná situace je u indukčního vařiče. Ten je mnohem úspornější a také rychlejší. Ale zase stojí peníze. Takže sice budete vařit úsporněji, ale musíte počítat s investicí. Také ne každé nádobí funguje na indukci - musí být feromagnetické - takže hliníkové hrnce a pánve jsou mimo.
To Kepler: Ono asi záleží na provedení - my máme ind. varnou desku Siemens a nestalo se, že by to někdy vyplo samo od sebe - tak maximálně, když vykypí voda na ,,tlačítka´´ Úsporné to je už samou svou podstatou - u vařiče musíte rozehřát jeho těleso, které potom sdílí teplo dál - do hrnce, pánve... U indukce vzniká teplo přímo ve dnu nádoby, takže odpadají ztráty dané rozehříváním topidla.
Taky počítejte s tím, že dnešní dvouvařič (plotýnky) vydrží ne 30 let ale 2 roky max. Několikrát Vám přeteče voda a máte to rezatý a už to jede. Piši o vařičích kolem 1000 Kč.
Souhlasím s promonem, ale že by byla indukce bůhvíjak úspornější se nedá říci - příkon 2,9 až 3,5 kW. Jediná výhoda je, že se může vařit okamžitě. Pořídit se dá třeba už za 1650 kč, což není zase až taková pálka. Moje osobní zkušenost je ale negativní - pořád to vypínalo a zapínalo, vařilo se mi na tom blbě. Ale možná to byl nějaký levný typ s nevhodnou regulací.
Pokud starý spotřebič spotřebuje 1000 W, tak vydává teplo 1000 W. Pokud dnešní nový moderní spotřebič spotřebuje 1000 W, tak vydává teplo taky 1000 W. V tom žádné úspory nedosáhnete. Rozdíly budou v něčem jiném - kolik toho tepla se dostane do hrnce - a tady vítězí indukce, která zahřívá jenom dno hrnce.
Rozhodně si kupte indukční vařič. U toho sklokeramického se zahřívá celá plotýnka když na něj postavíte hrnec s menším dnem a tím pádem plýtváte energií a nakonec ji platíte zbytečně. Dnes už se dají pořídit za velmi rozumnou cenu, ale nekupujte nějaký moc levný, nevyplatí se to. Pak jsou asi problémy které tady popisuje rádce "kepler" s tím spínáním. Mám indukční desku a jsem s ní nesmírně spokojená. Měla jsem předtím i vařič a přenechala jsem ho kamarádce a už je to asi pět let a je spokojená stále. A problémy se spínáním nikdy nezaznamenala. Já před ní také ne. A dneska už je snad všechno nádobí vyráběné na indukci a není už rozdíl v cenách. Tak tomu bylo v době, kdy se indukce teprve dostávala do popředí.
Zdravím, já si koupil na chatu tento, že b/...ní a už běhá kolem 2 roků a je OK. Sice pří vaření je hlučnější ventilátor, ale vaření se nedá porovnat s normální plotýnkou. Jen si budete muset zvyknout, že se nehází hrnec na plotnu a máte čas na krájení cibule nebo dojití na WC. Tento dáte na 1000w a za 15s se vám již omastek přehřívá . 4l hrnec polévky , když se na 1200w dostane do varu , stáhnete na 800w a pak se krásně dovaří. Rýže je za 25min na 350w. Je to radost vařit na indukci. Pokud koupte "značkové", násobně dražší, tak vás může hřát představa, že možná máte něco kvalitnějšího, ale moc bych tomu nevěřil. Už je pryč doba, když se podle značky a potažmo ceny dal odlišit šunt od lepšího. Stejně po záruce se horko těžko bude schánět servis a náhradní díly, ať je to levná nebo drahá plotna. Ale když budete mít věc za tisíce, budete ho neradi vyhazovat a bude vás to nutit do toho strkat další prachy.
PS: když to vezmete po internetu, mát 14 dní na odzkoušení a případné vrácení
Příkon by měl být napsaný na štítku a je stejný jako výkon. Ovšem klasický vařič má velké ztráty při přenosu na hrnec = výrazně lepší je indukční plotna (v Lidlu za ca 800,-), ta má účinnost ca jako rychlovarná konvice a navíc rychle reaguje. Nevýhoda je větší složitost, ale pohodlí, rychlost a spotřeba jasně převažují. Máme doma asi 5 let jako "nouzovku" když dojde plyn a od té doby na klasický dvouvařič nikdo nesáhl.
= pokud změnu, tak vemte indukční plotnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.