Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem.
Kdo sem přispívá pravidelně, ví, že čas od času opravuju staré věci. Sehnat některé součástky je dost kumšt, občas se ale zadaří nebo se některé věci stále dělají, byť třeba pro jiný účel. Dneska jsem v elektru viděl v regále opředené přívodní elektrické šňůry, takové, jaké se dřív hojně používaly třeba u žehliček. Dnes už se mnoho nevidí (i když třeba na té žehličce ji máme). Ale k dotazu: Jaká je výhoda opředené šňůry oproti šňůře holé? Proč se dřív opředení používalo a dnes je na ústupu?
To proč se používalo opředení hojně v dřívějších dobách bylo hlavně to, že k izolaci pohyblivých přívodů se používala černá pryž, která hodně špinila, proto byla hodně vidět na žehličkách a lepší firmy opředení používají u žehliček dodnes, ale spíš kvůli vzhledu.
Že by bylo opředení na ústupu mi nepřipadá, právě naopak začíná být opět v módě, lze sehnat i opředený USB kabel a podobně...
JJ. To špinění od černé pryže jako jeden z možných důvodů mne napadlo. Dnes to bude asi opravdu spíš módní záležitost. Naše nová žehlička má bílé opředení na bílém kabelu, tedy co do špinění spíš mínus. I když špinavý bude tentokrát kabel. Ještě mě napadlo - co tření? To nové opředení klouže jak po másle, tedy jednoznačně plus, starý PVC kabel (bez opředení)měl tendenci zadrhávat ( to ale mohlo být spíš kvalitou kabelu jako celku, léty ztvrdl a díky kvalitě použitých vodičů zkudrnatěl).
Na naší nové žehličce máme kabel opletený. Nemyslím si, že by někdo nějaký přívodní kabel opředl, je-li tímto termínem myšleno omotání přízí.
Pokud jde o důvod, za dřevních časů gumové izolace bylo důvodem asi zabránít šmudlání bílých svatebních šatů černou gumovou hadicí. Krom toho - opletené kabely mají menší průměr a jsou ohebnější. Asi mají minimum plastu držícího pohromadě vodiče a nahrazují ho opletem.
V dřívějších dobách se používal i na lustrech, je pravda že tohle už dnes asi nekoupíte, jinak tyhle kabely se stále prodávají, prodávaly a prodávat budou. Vždy jsem na ně v katalogu nebo osobně v elektru narazil. V první řadě se dělají kvůli designu, kdy lze volit různé barevné kombinace a v druhé řadě jejich odolnost, ohebnost a pod.
Tak ten lustrový se dělá.
Netušíte někdo, zda se dá sehnat i samostatný opředený vodič? To už jen na okraj, na ty jsem zatím narazil tak akorát ve zdi na chalupě. Byly ve stavu - měděný drát (tedy nikoliv lanko), kupa drti a navrchu neporušené opředení. Kam jsem se dostal, šly ven.
Opředení není na ústupu a trochu se k němu vrací - ono hlavní výhoda je že se nenamáhá guma a hlavně vodiče při tahu, ale ten "tlak" převezme to opletení, druhá věc je ten design - vypadáto trochu bytelnější (což defakto je)
Zkuste se horkou žehličkou krátce dotknout kabelu bez opředení a s opředením a hned vám bude jasné proč mají žehličky opředení.
No prosím - raději to nezkoušejte .
Když tam dá někdo obyč. kabel tak se rozteče a nalepí na žehličku a pochopitelně může dojít až ke zkratu.
No vida a máme tu další důvod. Pravdu máte jednoznačně u PVC kabelů, pryž neteče (není to termoplast), ale teplem samořejmě taky degraduje a jak už bylo zmíněno, bez opletu špiní. Takže bezpečnost. Pryžové kabely jsou odolnější teplu, ale špiní, je nutno je tedy "separovat".
Na druhou stranu, žehličku s obyč. kabelem jsme měli 15 let a připálit kabel se nám nikdy nepodařilo.
Zrovna dneska jsem si koupila novou "opředenou" šňůru k žehličce, protože ta moje se v jednom místě jakoby zlomila. Sice to funguje, ale obávám se, že to pod tím "opředením" praskne. Takže tyto šňůry se stále prodávají a to je dobře. A proč jsou takové? Asi proto, že jsou flexibilnější v té látce a hlavně lehčí, než kdyby byly v tom obalu co jsou normálně tak silné šňůry. To by při žehlení hodně vadilo.
Tak posílám foto své staré cestovní žehličky. Mám ji od roku 1978, což je 39 let a pořád funguje, ale teď už ji používám jen na svařování folií, protože není napařovací a já už dávno necestuji. Tahle má skládací držadlo, aby se lépe vešla do kufru. No a ta má tu pryžovou šňůru, ale je o dost kratší než u klasické žehličky. Já si myslím, že to je hlavně kvůli váze té šňůry. Protože když jsem ji tenkrát používala na normální žehlení na cestách, tak se mi nikdy nestalo, že bych tou šňůrou něco zašpinila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.