Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vyrábím světla do kůlen a koupila jsem si kabel který má ale barvy které neznám. Je celý černý a jedna polovina má červený pruh. Normálně dávám do čokolády proti sobě modrý a hnědý, ale tady nevím kterou barvu mám dát naproti hnědé a naproti modré, když je jeden kabílek černý a druhý s červeným pruhem. Potřebuji na druhý konec přimontovat zástrčku a ta má kabely v barvě modré a hnědé. Tak kterou barvu dám proti té hnědé? Tu červenou, nebo tu celou černou? Díky za pomoc. Suzy. Doprčic fotka je rozmazaná, ale snad je to k pochopení.
Tak lepší foto.
Tohle je kablík na nízké napětí s oznacenou polaritou, s jednoduchou izolací. Jako přívodní šňůra k lampě naprosto nevhodná. Použijte kabel s dvojitou izolací.
Nesvadějte to na prodavače, nyní je to vaše. Buď si udělate nebezpečný Bastl, nebo použijte pořádný kabel i svítidlo.
A jak takový kabel vypadá?
Tak je mi z toho smutno, nic na nikoho nesvádím. Měla jsem svítidla v košíku, kupovala jsem to všechno najednou a vysvětlovala co chci udělat. Tak jsem asi pitomá, ale děkuji i tak, nějak si teda poradím jinak. A hlavně mi neříkejte ať si najdu elektrikáře, který mi tohle udělá. Ten by smál až by se za břicho popadal. Tímhle se nikdo nebude zabývat, není to zakázka za několik tisíc, aby se sem někdo obtěžoval. A jestli nevíte, že dneska už neexistují žádní řemeslníci kterým by se to dalo odvézt, aby to ve své dílně smontoval, tak vám to tady říkám. Vy si to doma dokážete udělat sami, tak to asi nevíte, ale já o tom něco vím a proto jsem si myslela, že mi tady pomůžete. Není to zase nic až tak složitého. Ale když to nejde, tak to nejde. Chápu a děkuji.
Kupte kulatý bílý a uvnitř dva vodiče. Řekněte 2,5 mm půřez vodič. To tam v té prodejně je opravdu laik. Řekněte mu to, že mu to rádci vzkazují.
Není divu, že se při dotazech na 230V a zapojení amatérem laikem odpovídající čílí. Taky může jít o život to nějak neodborně zapojit.
Tak doufám, že jen nějakou lampičku- Koupila jste si kabel na zařízení kde se rozlišuje plus + a mínus . polarita. Na lampičku je to úplně jedno, jak ty kabely zapojíte. Nepouštějte se ale do nějakých větších zapojení, pokud nevíte sama co a jak. Tak to chce dostatečný průřez voduče na svítidlo které tam zapojíte. Není jedno nějakou lampičku 25 W a nebo infrazářič 2000 Watů. Uvádím jako příklad.
Jak píše jofa, ale z toho částečně vyplývá, že takový kabel by se neměl na tyto účely vůbec používat. Ne, že má nevhodné značení, ale nemá dostatečně silnou izolaci. Izolace těch 240V stačí izolovat, ale je nedostatečná na mechanické poškození a v tom vězí zvýšené riziko urazu el. proudem. Zodpovědný elektrikář by vás s takovým kabelem hnal
Zkrátka je to kabel na nízkonapěťové účely...
Tak děkuji, jedu tam.
Tak klídek, svítidla už jsem smontovala a svítí. Jela jsem tam a chtěla ten kabel jak psal Jofa, ale on si mě pamatoval ptal se proč. Tak jsem mu řekla že se bojím že to nestačí. Kroutil hlavou, ale pak mi dal kabel který je takový placatý bílý a v něm jsou dva kabílky. Řekl mi, že to na to svítidlo co jsem koupila úplně stačí, není tam zem, a nebudu tam připojovat víc než jednu žárovku na 60W. Že prý by tamten také stačil, ale že je fakt, že ta bužírka okolo je jistější. Já tam nic jiného dávat nebudu a je to na krátké svícení, když hledám nějaké nářadí nebo zavařovačky večer, což je málokdy, ale stane se mi to. Mám dvě kůlny vedle sebe a do obou jsem si dala ty světla. Chtěla jsem ještě vyrábět dlouhou prodlužku, protože zásuvku mám na baráku, ale to mi vymluvil a doporučil mi prodlužku s těma třema zásuvkama která je už hotová, ta tlustá. Potřebovala jsem dlouhou 10 metrů, měli ji, byla sice trošku dražší, ale koupila jsem ji a mám jistotu. Jsem spokojená a mám radost. Děkuji všem.
A pro "alkon". Ta čokoláda je použita když jsem přidělávala na konec kabelu zástrčku. Já jich tady mám hodně, protože nikdy nevyhodím žádný elektrický spotřebič i se šňůrou, tu vždycky ustřihnu a schovám, protože pořád něco montuju. A do těhle nových svítidel jsem samozřejmě vmontovala i ten vypínač, abych to nemusela tahat pořád ze zásuvek, to by mne otravovalo. A protože jsem kutilka puntičkářka, tak mám dobře omotané ty čokolády tou elektrikářkou páskou. Ani se to nehne. Jinak je mi líto, ale pravdu nemáte v tom, že bych někoho našla. Já chtěla udělat nové dřevěné schody venku které vedou na střechu, po které chodím na půdu. Našla jsem truhláře, jeden se přijel podívat, změřil to a řekl že se mi ozve, neozval se nikdy. Druhý udělal totéž, a řekl mi že by to vyšlo na 17 tisíc. Souhlasila jsem a stejně se už neozval. Pak jsem se dozvěděla, že má zakázky v Praze na montování celých kuchyní a že ho nějaké pitomé schody nezajímají, když má zakázky kolem sto tisíc. Jiný truhlář tu není a tak jsem pořád bez těch schodů. Teda schody tam mám, ale nikdo po nich nemůže vylézt jenom já, nebo člověk který nemá víc jak 60 kilo. Naštěstí jsem štíhlá a tloustnout nehodlám. Ale kdybych třeba potřebovala něco s anténou, museli by tam lézt po svém řebříku i když tam vedou schody. Tak takhle to je. A soused vedle je tak ničemný, že by nedokázel ani zpoloviny to co já. A jiné dostupné chlapi kolem sebe nemám.
Tak to toho hodně pokazí, když tam bude mít větší půřez. Víte co tam kdo může zapojit za půl roku za rok? Jen pro zajímavost. Koupil jsem v loni deskový infra 800 a 1600 W a musel jsem to vrátit. Kabílek jako k pc reproduktorkům při plným výkonu horký po celé délce 1.5 metrů.
Když chce být někdo chytrý za každou cenu, tak ho při tom nechám. Mějte se. Ptám se, co pokazí, když bude mít průřez 2,5 mm je to předimenzovaný?
jofa:
docela slušná reakce od člověka co je celkem v klidu při radě ohledně použití nízkonapěťového kabelu na 240V a pak se může zbláznit, když mu někdo vytkne přemrštěný, ale opravdu dost přemrštěný průřez vodiče
Ale no tak, je pravda že na světla se 2,5 nepoužívá. Není k tomu žádného důvodu. Ale když má člověk zbytečné peníze nebo kabel tak proč ne, že jo.
A jen tak na okraj, suzymon si často hraje s elekřinou, až se začínám bát, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
jofa:
to je průřez na el. boiler, na el. kamna, na automatickou pračku a ne na 60W žárovku - to je škoda materiálu a peněz.
suzymon: Podle toho jak to tu všechno popisuješ me ta kutilka puntičkářka docela rozesmála. Chápu, že teď už asi na tom nebudeš nic měnit, ale nebylo by mnohem lepší tu šňůru ze zásuvky zapojit přímo do toho světla bez požití te čokolády? Příliš se mi nechce věřit, že by se opravdu nikdo nenašel, ale nebude to náhodou tím, že tam kde se někoho přiliš nehledá tak tam se ani příliš někoho nenajde? Chodit na půdu z venku přes střechu tak to jsem ještě neviděl, ale připouštím, že by to mohlo být možné. Musí to ale být zajímavé tam lézt.
Alkon, všechno dělám s puntičkářstvím švadlenky , ne elektrikáře, ani jiného řemeslníka. Ale dokázala jsem si fakt opravit provrtaný kabel ve zdi a to jsem musela zeď vymlátit. Já nemám ve zvyku kecat a proto posílám i foto, jak já lezu na svou půdu, máte tam i ty schody co tam vedou. Oni totiž nejsou všechny baráky na jedno brdo a fantazii se jak je vidět meze nekladou.
Ale tenhle "vlez" na půdu vymyslel jiný autor. A věřte mi, že ty schody byly před 11 lety bytelné a pohodlné, jenže čas zapůsobil. No a na půdu chodím po rovné ploché střeše.
A ještě se omlouvám, je tady dost nepořádek, ale já pořád něco dělám a roztahám toho kolem sebe hodně. V tom systém nemám.
Ahoj magdon! Ano, nejen že ještě píši do poradny, ale všechny ty mé elektrikářské výtvory stále fungují. Dokonce i ten provrtaný kabel ve zdi, který jsem sama opravila po svém, už funguje několik let. Zato se mi mezi tím rozbila jedna "úžasná" prodlužovačka kterou jsem na radu rádců koupila v obchodě. Přestalo mi svítit to červené světýlko, které mi hlásí, že je prodlužovačka pod proudem. Kdybych věděla jak vyrobit i tuhle, tak si ji určitě vyrobím sama. Do tohohle koupeného krámu se ani nemůžu dostat, protože je to všechno zavařené. Takže vyhozené peníze. Ty dvě lampy které jsem si vyrobila teď, také fungují a fungovat určitě budou dál, i když by tě asi zase chytly mrákoty. Mám tady různé lampy světla a prodlužovačky, které jsem si pospojovala čokoládama a uvedla je do provozu už před několika desítkami let fungují.
suzymon: Pokud všechno děláš tak jako to světlo tak na nějaké puntičkáření mi to příliš nevypadá. Kdyby to tvoje světlo viděl nějaký elektrikář tak podle toho jak to tu popisuješ by se mu z toho možná postavily vlasy na hlavě. Připadá mi to něco podobného jako ti dva odborníci na všechno možné z večerníčků Pat a Mat.
Kdysi se stavělo baráky tak jak to zrovna někoho napadlo a nějaké normy jako v současnosti asi nebyly nebo nebyly až tak přísné. Kolaudace se také asi nedělala nějak přísně. Taký mám starý barák a v něm některé věcí které by v současnosti přes kolaudaci asi určitě neprošly. Na půdu sice nelezu přes střechu, ale mám např. některé dveře nízké tak, že se dospělý člověk musí zklonit aby přes ně prošel, stěny v pokojích v každém rohu jinak vysoké atp..
Alkon, nepřesvědčím tě. Ale to nevadí, já vím, že jsem to udělala pořádně. Určitě neodborně a divně a vypadá to jako bolavá noha, ale funguje to a to je důležité. A nepleť si puntičkáčství precizností. Já jsem precizní pouze v tom oboru, který byl mým zaměstnáním, nebo nějakým "koníčkem", jako je třeba výtvarnictví a například korálkové výšivky. Schválně posílám fotku jedné takové výšivky, abys viděl, že fakt nekecám. A to jsou celé dny titěrné práce. Jenomže ta elektrika mě nějak netankuje, tak to dělám dle svých představ a umu a za pomoci a rad třeba zrovna tady na poradně. Ale všechno pak dokonale uhemuju, aby to nikde neprobíjelo. Vypadá to sice všechno divně, a elektrikáři by vlasy hrůzou vstaly, ale ještě mne žádný z mých elektrikářských výtvorů ani "nekopl" a ani se za dlouhá léta nerozbil.
suzymon: Neodborně to opravdu je ale pokud ti záleželo pouze na tom aby to bylo funkční tak jsi tam místo těch kabelů mohla klidně natáhnout třeba i 2 holé rezavé dráty v dostatečné vzdálenosti od sebe a konce zasunout do zásuvky a fungovalo by ti to i takto a navíc by to bylo i levnější.
Pokud jde o tu výšivku tak je to docela hezká práce, ale podle mne by se to hodilo spíše na něco jiného a ne na nějakou ošoupanou riflovinu.
Jinak mne ještě napadá ohledně těch schodu na střechu jestli by nebylo místo toho truhláře lepší hledat nějakého zámečníka aby ti je udělal kovové které by venku možná vydržely déle než nějaké dřevěné. Také by možná stálo za to pouvažovat nad tím jestli by tam nestačilo dát třeba i nějaký řebřík a na to by jsi snad žádného řemeslníka nepotřebovala.
Ten kablík by se podle toho jak je barevně označený na to světlo použít neměl, ale v nouzi pokud nemá nic jiného by to snad mohlo být. To spojení jen tak čokoládou se mi příliš nezdá s ohledem na bezpečnost. To světlo vypadá, že je dělané na přišroubování někde napevno na stěnu a tak bych raději v nístě toho spojení dal místo te čokolády vypináč a konec zapojil napevno někde do krabice. Pokud to i přesto chce mít na zásuvku tak bych v místě spojení dal meztšňůrový vypínač. Nejlepší řešení i když to tazatelka odmítá by bylo zavolat si na to elektrikáře nebo alespoň někoho kdo se v takových věcech alespoň trochu vyzná. Nevěřím, že by se nenašel nikdo kdo se v takových věcech vyzná, třeba mezi známými nebo sousedy. Na zasmání to možná je, ale nedělal bych z toho nějakou katastrofu. Rotzumný člověk snad pochopí, že ne každý se ve všem vyzná a ví co na co použít. Jinak příliš nechápu co tazatelka myslí tou zástrčkou s kabelykabely v barvě modré a hnědé. Samotná zástrčka přece žádné kabely nemá. Jedině, že by se jednalo o zástrčku s napevno napojeným kabelem, tzv. flexo šňůra nebo jak se to jmenuje.
Neodpustím si taky drobnou poznámku - bez ohledu na barvy a průřez vodičů, bez ohledu na nedostatečnou izolaci kabelu (vhodný na menší reprobedny), tohle svítidlo není určeno pro připojení na pohyblivý přívod (dvoulinku), ale měl by se použít pevně uložený kabel (třeba v liště, nebo na příchytkách), nejlépe CYKY 2x1,5 mm2, hnědý (nebo černý) + modrý.
Takže vem ten kabel, upleť z něj pořádný bič a toho "odborníka" v prodejně s ním stluč dokulata.
Suzymon - pár těch Tvých elektrikářských výtvorů jsem před pár lety viděl na vlastní oči , a upřímně řečeno, je tak trochu zázrak, že ještě píšeš do poradny...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.