Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení napětí

Od: ivan* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak bych mohl nejlehčeji snížit napětí z 34V na 32V.

Mám trafo 24V kde po usměrnění mám v zátěži zaokrouhleně 34V ale potřeboval bych ho snížit na 32V pro zesilovač.

První co mě napadlo je použít drátový rezistor ( do tepla by šlo 14W) ale nevím jestli to je vhodné.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ty 2V nemohou u napájení zesilovače hrát roli. Obvyklá tolerance je +-10%, což je bohatě splněno. Připoj to klidně přímo.

doplněno 28.07.17 15:01:

@rv:Ty diody by musely být na 10A a ještě by bylo dobré je chladit. Přitom je to naprosto zbytečné je tam strkat. Výkonové zesilovače o výkonu kolem 200W se běžně napájejí z nestabilizovaného zdroje napětí, které běžně při odběru kolísá i o +-20%. Takže diskuze 32V nebo 34V je v podstatě o ničem.

jofa*
hodnocení

0x

Nejdříve se zeptám jaký zesilovač? Koncové tranzistory či IO? Konkrétně. Podle mne rozdíl 2V nemůže konce ohrozit. Při proudovém zatížení napětí půjde dolů. Napište konkrétně co těchch 34 V teď ohrožuje !

rqwope
hodnocení

0x

Asi to potřeba nebude. Rezistor vhodny není, způsobil by změkčení zdroje a na nf zesilovac je přece potřeba zdroj tvrdý. Výhodné by bylo odmotat pár závitů trafa. Jedná se o symetrické napájení? Vřazení dvou křemíkových diod, (nebo gratze) by mohlo funkovat snížením o teoreticky 1,4V.

rv*
hodnocení

0x

Pokud by to bylo skutečně potřeba, tak zapojit do série tři proudově vhodné diody (každá sníží napětí o 0.7V)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]