Nejste přihlášen/a.
Reakce těla závisí na mnoha okolnostech. Jak se dotknete, čeho se dotknete, na momentální vlhkosti kůže, tělním odporu, jestli je dotek jednopólový (proti zemi, v tom případě hraje roli vlhkost půdy, jaké máte podrážky...), nebo dvoupólový (lepší varianta - místa kontaktu blízko sebe, horší až fatální varianta - místa vzdálenější (levá - pravá ruka, ruka - noha...)) Za svého elektrotechnického života jsem takových kopanců obdržel nepočítaně. Pocit těžko k něčemu přirovnat. Je to něco mezi brněním a bolestí. A hlavně šok a úlek (zvlášť, když s tím nepočítáte). Většinou se prudce rozbuší srdce a zrychlí dech. Pokud se vodiče jen dotknete, svalová křeč Vás odhodí. Dotek je velmi krátký, takže se tak moc nestane (máte-li v pořádku srdce), někdy "jen" popáleniny. Pokud vodič uchopíte, svaly se sevřou a vy už ho nepustíte. Nic s tím nenaděláte a po pár vteřinách to máte za sebou. Pokud je zdroj schopný dodávat jen minimální proud (pár desítek miliampér), nebezpečí následků se výrazně snižuje. Taky záleží na frekvenci proudu (čím vyšší, tím menší nebezpečí následků). Frekvence 50 Hz (v běžné zásuvce) patří k těm velmi nebezpečným.
Rozhodně nic, co bych dobrovolně vyhledával.
Viděl jste film "Pelíšky"? Tam předvádí přístroj "vyděržáj pioněr!" . V 60 letech se to prodávalo i u nás pod názvem "lékařský induktor" (název poněkud zavádějící). Pokuste se tuhle hračku sehnat, můžete si s ní (relativně bezpečně) pocit při průchodu proudu tělem vyzkoušet.
Pokusil jsem se o velmi zjednodušený popis pro absolutního lajka, pánové elektrikáři jistě přimhouří oko.
"...230V nemá šanci projít přes gumovou podrážku obuvi..."
Pokud máte podrážky skutečně gumové a dokonale suché, proud jimi samozřejmě neprojde a Vy "ránu" při jednopólovém dotyku (na fázi) nedostanete. Ovšem pozor, ne každá guma je dokonale nevodivá, záleží na příměsích (třeba v pneumatice je spousta vodivého uhlíku).
Mě spadlo při špatné manipulaci osvětlovací těleso do vody v akvárku, intuitivně jsem ho bleskurychle vylovila, ryby zachránila, ale mě to v zápětí koplo, vůbec nevím, kolik jsem "dostala" asi míň, jen si pamatuju jak jsem se snažila rozevřít dlaň a nešlo to a pak jsem se i s celým osvětlovacím tělesem probrala na druhý straně pokoje - zářivky rozsekaý, já pořezaná a brněly mě ruce od ramen dolů...
No tak to klobouk dolů, že jsi dnes na živu. Ikdyž správné osvětlení nad akváriem by asi na 230V být nemělo. Ale tohle by byl klasický smrťák, pokud není v domácnosti instalován proudový chránič. Fuj. To by byla hnusná smrt.
A stává se. Technik při opravě elektrozařízení se čelem dotkl části pod napětím. Dnes je to několik let, co mu děti chodí na hrob.
Ono hodně záleží, co dané napětí napájí. Já jsem dotekem zkoušel jestli je v daném vodiči proud, nebo ne. Týkalo se to lustru. Klasické brnění, okamžitá reakce těla, šok a trhnutí rukou pryč, to bývavalo při opravách běžné. Ale to se týkalo malých spotřebičů. Jednou když jsem něco opravoval na mokré podlaze, tak to se mnou škublo tak, že jsem skončil pár metrů od místa.
A čemu se to dá srovnat? No ono i statická elektřina je hodně nepříjemná a má podobný účinek. Pochopitelně se bavím stále o malém proudu. Ono i 60Voltů dokáže zabít.
nejzávažnější úrazy vznikají ve vyších proudech a různém odporu, kdy opravdu může dojít ke stažení svalstva a člověk se nemůže pustit. Krev tuhne, srdce přestává pracovat a mozek reaguje. Každý takový úraz se musí řešit důkladným vyšetřením, jelikož hrozí nejen zástava srdce, ale srdíčko může přestat fungovat třeba až druhý den, nebo se pokazí tak, že se musí vyměnit.
jo kam až to brní? chytla mne prodlužovačka rozdělaná pod proudem, v domění že je odpojena, nebyla, odpojena byla ta prodlužka za ní... dotek obou dutinak na jeden prst. Ruka se sevřela a brnělo to celou rukou až do srdce a jinou cestou zpět do prstu. Musel jsem kabel z ruky vytrhnout druhou rukou.
Dostal som ránu od 230V a aj raz od 380V. A pocit? Je to ako keby vám niekto silno a rýchlo triasol rukou až to bolí.
Nie nebolo to naschvál.V minulosti bolo bežné,že stará 250 l miešačka mala namontovanú na sebe 25 A zásuvku a predlžovací kábel mál na oboch koncoch zástrčku s kolíkmi.No a mne zavázal kábel na miešačke ktorý bol zastrčený v zásuvke cez dvierka,tak som to vytiahol a chcel som to dať popod kryt.Jednou rukou som to dával popod a druhou som chcel starú bakelitku vytiahnúť a dotkol som sa dvoch fázových kolíkov dvoma prstami,samozrejme pod prúdom.
Tak to potom bolo 2×220 vtedy.
Dokázat se chytnout každou rukou jiné fáze lze snad jen chtěně. Ty sebevrahu.
To co ti třáslo rukou, až to bolelo, bylo pouze 230V, protože to probíhalo vůči zemi přes tělo. 380V bylo z největší části pouze v rámci dlaně.
To se nedá odolat
Vtom se přihnal parťák Jouza a uviděl Hroudu,
jak se drží míchačku a třese se mu noha,
domyslel si, že tak jedná po zásahu proudu
a život mu zatraceně rychle bere roha.
Rozpomněl si na školení, na záchrannou zásadu,
bez váhání přes zápěstí udeřil ho prudce,
a že k tomu užil zrovna vod krumpáče násadu,
tím úderem přidavači zlomil vobě ruce.
Hrozně moc záleží na oddolnosti "postiženého". Můj spolužák ze základky se dotknul probíjející lednice, se kterou všichni doma normálně manipulovali, a už ho vezly "Šípy". Na druhé straně když jsme stavěli chatu, začala mě po dešti při dotyku lehce brnět míchačka. Kontrolou jsme zjistili, že jsou přehozené kabely a na kostře míchačky je fáze. Fakt je, že mě tenkrát nejspíš zachránily obuté gumovky. A pdobných zážitků mám ještě několik, i z okolí, já jsem naživu, u těch z okolí bohužel jeden skončil smrtí postiženého - probíjející elektrická sekačka na trávu.
Jen dodám, že já když jsem dostal "ránu", tak vždy mě jen brnělo v místě dotyku nebo to sice byla "pecka" ale s nepříjemným pocitem jen v blízkosti místa dotyku, nikdy ten pocit nešel dál do těla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.