Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Koukám teď po tiskárnách, tisknu dost do školy i do práce.
Řeším otázku jako většina lidí inkoust versus laser. Laser údajně tiskne text čistěji a rychleji, tisknu převážně textové dokumenty maximálně je tam nějaké logo a když tak pouze nějaký ilustrační obrázek.
Ale slyšela jsem názor, že laserová tiskárna tiskne barevně špatně, asi bych spíše potřebovala barevnou než černobílou.
Co jsem koukala tak ceny mají velký rozptyl od tisícovky až po několik desítek tisíc, já bych na to měla kolem těch 5-6tisíc. Nechci koupit zase nějakou nejlevnější a šetřit třeba na úkor životnosti a spolehlivosti.
Celkem bych ocenila rady, jak a podle čeho vybírat, třeba i doporučení na jaké kousky se podívat.
Inkostová tiskárna může vyschnout, když dlouho netisknete, což asi není Váš případ. Inkoustovky bývají levnější, začínají od tisícikoruny, ale náplně jsou drahé. Náplně se dají i naplnit, ale je to piplání. Ještě je možnost neoriginálních náplní. Nevím, jestli potřebujete pouze tisknout, nebo i skenovat a kopírovat. Pokud i skenovat, potřebujete multifunkční tiskárnu. Já doporučuji značku HP, mám ji asi už 2 roky bez jediného problému. Z multifunkcí bych radil např. tuto:
Já bych vybíral pouze laserovou nebo LED technologii.
Inkoustový tisk je cenově mnohem dražší než laserový tisk.
Inkoustová tiskárna je kompaktní a málo hlučná při tisku. Ale to jsou asi všechny výhody.
Laserová tiskárna je hlučnější a déle trvá než začne tisknout (musí se nahřát), ale pak už tiskne rychle.
Když do laserové tiskárny použiješ kvalitní papír, tak i vytištěné barevné fotky budou použitelné.
Takže za mne laserovou (LED-kovou) se zásobníkem černé barvy a pak třemi zásobníky pro barevný tisk.
Po mnoha zkušenostech pár postřehů:
Levné barevné inkoustové tiskárny bez zásobníků inkoustu - krátká životnost, tisková hlava součástí drahé cardridge, skoro levněji vyjde nová tiskárna, než nové náplně
Levné barevné inkoustové tiskárny se zásobníky inkoustu - trochu levnější provoz než výše, levnější zásobníky s inkoustem, ale po vytištění určeného počtu výtisků "odejde" tisková hlava, náhradní kolem 1500 - 2500,-Kč (nemyslím tím tiskárny s kontinuálním přívodem inkoustu)
Levné barevné laserové tiskárny - levnější tiskárna, drahé až velmi drahé náhradní tonery - 4 barvy
Drahé barevné laserové tiskárny - drahá tiskárna, "relativně levné" tonery v porovnání s cenou tiskárny, celkově pro domácí tisk velmi nákladné při malém počtu výtisků
Nakonec jsme došli k barevné inkoustové tiskárně EPSON L355, dnes už novější typy; s kontinuálním doplňováním inkoustu a nádržkami. Slouží druhým rokem, tisk za facku... do budoucna počítám s náhradou tiskové hlavy...uvidíme, jak dlouho vydrží...
Tak ještě doplním, že multinkce by byla asi lepší, ale nezbytnou podmínkou to není. Ovšem co jsem se dívala, tak velký cenový rozdíl mezi klasickou a multifunkční není, takže bych sáhla spíše po ní, přece jen občas je něco potřeba okopírovat.
Přečetla jsem si dost článků na internetu, o moc moudřejší nejsem, jeden řekne to a druhý ono.
Ovšem barevný tisk bude asi podmínkou, do školy by to bylo nejspíš úplně irelevatní ale do práce tisknu formuláře a dopisy a ty mají barevný obsah.
Co jsem tak vysledovala, tak laserová tiskárna má tiskové náklady nižší.
Dobře vypadá tato:
Ta tiskárna vypadá dobře. Jediné co mne překvapilo, je cena sady všech barevných náplní (4000,-Kč). Když odečtu od ceny tiskárny náplně, tak zbývá 2000 na kompletní tiskárnu a to se mi zdá málo.
Takže tam budou startovací barevné náplně s kapacitou možná 40% a po jejich spotřebování vydáš další 4000 za nové barvy.
Ty náklady na tisk jsou různé podle toho, jak to kdo porovnává. (Pořizovací náklady na barvy u laserové tiskárny jsou vyšší než u inkoustové. Jenže s těma barvama v laserové tiskárně vytiskneš mnohem více listů než s barvou v inkoustové tiskárně). Náklady na tisk jsou u laserové tiskárny určitě nižší.
Pokud budeš tisknout každý den, tak ingoustovou, ale pokud netiskneš pravidelně, tak lejzrovovou, protože ingoust ti zaschne a pak to příde strašně draho.
Inkoust ( i neoriginální) zaschne v tiskárně tak zhrunba za měsíc nečinnosti, a většinou si s tím poradí čistící čerpadlo tiskárny, když je to déle, tak si s tím poradí horká voda, tak jaké draho? Možná Epsony ty zasychají nenávratně
Zde záleží na tom, jaké jsou vaše priority. Laserový tisk je zpravidla levnější, nicméně na doma se vyplatí pouze černobílý. Náklady na barevný laserový tisk jsou poměrně vysoké, stejně jako pořizovací cena tiskárny. Co se týká inkoustových tiskáren, ty jsou univerzálnější, ale také pomalejší. Pokud tisknete ve větším množství, budete stále dokupovat cartridge. Hlavně při výběru kontrolujte, kolik stojí náplně. Platí, že čím levnější tiskárnu pořídíte, tím více zaplatíte právě za náplně...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.