Nejste přihlášen/a.
Prostě takové to trafo nebo jak se to jmenuje co je např dodáváno k různýn spotřebičům kde mění střídavých 230V na stejnosm. proud. otázka: když to mám zastrčeno v zásuvce na 230V a na druhé straně konektor nezastrčím do spotřebiče tak mne zajímá, zda to může např. během roku zaznamenat nějaký odběr na elektroměru nebo jestli to naopak není ještě nějak nebezpečné to celé roky nechat v tomto stavu. K té zásuvce na 230V, kde to mám zapojeno se těžko dostanu. dík
Všeliké spotřebiče zapnuté něco odebírají, to dá rozum. Nebezpečné, to tady nikdo neví, jak se to chová, v jakém je to stavu, zda se to zahřívá a pod. Vada vždy může nastat. Zvonková trafa jsou zapnuta léééta. Nedosažitelnost lze řešit prodlužovačkou. Otázkou je, od kolika W elměr načítá, kolik spořebičů je zapnuto byť se zanedbatelným odběrem.
Já napsal, že konektor ze spotřebiče je vytažený- čili spotřebič neexistuje, na to otázka není.
I když je konektor vytažen tak si to nějaké napětí odebírá je to tzv. napětí naprázdno.
Ideální bude odyž si někde pokud nemáte půjšíte wattmetr a papojíte to přez něj a uvidíte kolik to předně žere.
Spotřebič co si bere nějaké napětí na prázdno jsem ještě neviděl :D. Měření spotřeby nezatíženého trafa je většinou pod rozlišitelnost běžných watmetrů.
Vážený, píšete : když to mám zastrčeno v zásuvce na 230V, tož pochopte, že ten zdroj sám o sobě též něco bere, když je v zásuvce a nemá vypínač v přívodu, tedy sám o sobě je spotřebič., Otázkou je, jaké je konstrukce (to neuvádíte) a kolik si vezme. Jste mě na...tak jsem to změřil, zdroj s trafem udávaný na 12 V a 0.4 A bere cca 20 mA, tudíž 4,6 W. Za den, měsíc, rok... a kolik takových je zapnuto - stand by.
Přímo ti nikdo neřekne jestli ano či ne, trafa jsou různá. Dalo by se zjednodušeně říct - jestli se malinko hřeje, i když na něm není spotřebič, pak ano, odebírá proud. Jestli to je ročně za 1 nebo 10,- Kč by ti tu asi vypočítal nějaký elektrikář. A nebezpečné? Ano, každé elektrické zařízení je nebezpečné. Podle toho jakou máš elektriku po domě může být víc nebo míň. Jestli máš elektriku z 50tých let ještě v hliníku a v pojistkách drátky, tak je pravděpodobné, že v případě zkratu se nikde nic nestane a začne to hořet, v případě nové el.instalace to vyhodí jistič a při zahřátí snad i chránič - to bych opět nechal přímo na elektrikáře.
Starý mechanický elektroměr začal počítat od 8W, dnešní digitální počítají od nuly. Kvlalitní zdroje mají ve vinutí schovanou tepelnou, nevratnou pojistku, takže žádné nebezpečí nehrozí, když se trafo zahřeje kolem 100st. což je dost nízko pod teplotou způsobení požáru tak se trafo nenávratně odpojí.
To záleží, na jakém principu je to trafo. Pokud je to jako transformátor, tak ten má odběr i při nulovém zatížení, kdy se zahřívá. Tyto docela velké těžké krabičky byly u starších mobilů u nabíječky. Mohly vážit klidně i 400 g. Při připojení k napětí do zásuvky se zahřívaly i když nebyl mobil zapojený, jen napíječka naprázdno. Nové nabíječky jsou mnohem menší, využívají se polovodiče a usměrňovací diody, a zahřívají se (tedy spotřebovávají energii) jen při nabíjení mobilu. Pokud se mobil z nabíječky vypojí, nebo se plně nabije baterie, nabíječka se dále nezahřívá, ani když je stále pod napětím v zásuvce. Něco podobného je i u jiných spotřebičů, jen jsem to vysvětlil na nabíječkách mobilů ale platí to všeude velice podobně.
doplněno 17.12.12 12:11:Jj, to je taky vlastně fakt. Na tomto principu pracují moderní svářečky - invertory.
I zdroj na moderním základě (spínaný zdroj) si něco vezme, ale díky jeho větší učinnosti, je to podstatně méně. On ten základní princip je stejný, taky je tam trafo, ale díky elektronice nepracuje na 50Hz síťového napětí, ale řádově 1000x vyšším kmitočtu, čímž se zmenšují rozměry transformátoru a zvyšuje se jeho učínost (čili zmenšují se ztráty)
Hlavne zaleži od kvality toho zdroju.Ale tak sa mi vidi že nezaleži od toho kolko to zožerie ako od toho ako je to bezpečne.Totiž to aj taky maly trvaly odber môže zapričiniť požiar.Zvlašť ked sa nan zabudne ,a urobi sa v nom nejaky skrat.Takže ja si myslim že ked ho nepouživaš ,tak sa ho snaž vybrať.A potom môžeš kludne spať ,alebo isť na dovolenku.Nič ti nezožerie a ani nezapali.
Jestli chcete ušetřit vytahováním trafa ze zásuvky, tak jsem někde viděl rozbory že to je na nabíječce k mobilu nějakých 15watů za rok. čili jestli chcete něco řešt, podívejte se kolik máte doma spotřebičů ve standby režimu a vypínejte je. Tam těch 15-30 watt proběhne za den.
nevím co si představit pod watty za den a watty za rok, ale...
Dnešní nabíječky mají při nabíjení mobilu odběr kolem 5-6W (výstup bývá max 5V-1A)+něco málo ztráty.
Na nabíječce mobilu, té mojí HTC, jsem při odpojeném mobilu naměřil digitálním wattmetrem nulu (je schopný měřit od 1W, takže příkon bude zanedbatelný, nižší než 1W).
Rozhodně vyjde dráž když někde zbytečně svítíte, zapomenete zhasnout, televize běží ikdyž jdete jinam na večeři...
Takový vypnutý počítač, s monitorem, tiskárnou a wifi routerem si vezmou klidně přes 10W, tak na noc vypojte počítač ze zásuvky a můžete spát s tím, že jste pár korun ušetřil a nabíječku vem čert
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.