Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí pokojová FM anténa

Od: sparcus® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

dostali jsme jako dar k narozeninám micro systém panasonic SC-PM 250 EG-K.

Obsahem balení není externí fm anténa, bez které rádio jen šumí. Tuner má výstup na koax 75 ohmů,ale nevím ,kde tuto anténu sehnat. Všude mají jen pokojové antény pro tv,ale jen a jen pro rádio nevím, kde sehnat. Poradí mi někdo prosím?

Děkuji za info.

sparcus

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych nejdříve vyzkoušel konektor a kus koaxiálního kabelu - třeba to bude stačit. Jinak, např. viz odkaz. Zdravím!

elektrosat.cz/...

doplněno 08.07.17 18:34:

sparcus - na internetu (v jednom e-shopu) jsem našel, že FM anténa je součástí balení. Může to být pravda nebo také ne - prohledejte ještě krabici a možná tam kus drátu (dipól) s konektorem najdete. Spojovat ten konektor jinak, než samec / samice je "ošklivé".

doplněno 08.07.17 18:40:

sparcus - pokud do sebe nejde samec a samice, tak tu dutou trubičku v konektoru trochu roztáhněte třeba šroubovákem nebo kovovou objímku u protikusu trochu zmáčkněte kombinačkama (vše s citem a opatrně).

Normální je, že to musí jít.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Jen mám ještě jeden dotaz, nejsem v tomto oboru kovaný. Spojení samec-samice by podle mě měla být koncovka s vnitřním kolíkem a koncovka s vnitřním dutým otvorem. Je to tak? V datartu mě přesvědčovali, že mohu spojit i oba duté kolíky, pokud obě koncovky na sebe nasadím. Já mám na tuneru antenní vstup koax s vnitřním dutým otvorem a antena s kolíkem jsou stejného průměru a nejdou do sebe nasunout.

Poradíte mi prosím ještě.

Děkuji.

kepler*
hodnocení

0x

Koaxiální kabel nelze použít - je odstíněný. Rovněž bych rozhodně nedoporučoval všelijaké ty pokojové elektronické antény ani všesměrové kruhové dipóly. Můj tip je osvědčená yagina - třeba jako centrummarket.cz/.... Jsou i víceprvkové s podstatně vyšším ziskem. Pro jistotu si ověř, zda rádio má frekvenční rozsah: 88 - 108 MHz, už se totiž vyrábějí i nové přijímače s dvojnásobnou frekvencí. Antény Yagi ale mají výstupní impedanci 300 ohm nesymetrických, takže je na svorkách dipólu nutný symetrizační člen na 75 oihm. Pokud je ale u tebe v místě příjmu silný signál, zčásti tě může uspokojit i nějaká ta náhražka. Pokud budeš mít další dotazy, jsem ochoten poradit přes vnitřní poštu.

hodnocení

Dobrý večer, děkuji za odpověď,ale já hledám pokojovou externí anténu, ten tuner má rozsah 88-108 MHz. Nejsem v tomto oboru kovaný a mám ještě jeden dotaz. Spojení koaxu (samec-samice) by mělo být kolík +otvor, teda podle mě. V datartu mě přesvědčovali, že pokud do sebe zapadnou tak mohou být i oba vnitřní kolíky duté. Doufám, že mi rozumíte.

Děkuji za odpověď.

ladinpraha*

Mají pravdu. Hlavně to musí do sebe padnout. Konektory pro rádio jsou proti TV přasně naopak. U rádia je v přístroji samec, v zásuvce bytového rozvodu samice. V zásuvce jsou často konektory pro rádio a TV jenom propojeny, takže je úplně jedno, do které se to zapojí. Pokud máš v bytě anténní zásuvku, tak bych to zkusil zapojit do ní. Vyzkoušel bych i jenom ten koaxiál, ale je potřeba ho kus na konci oholit, odstranit stínění. Pokud máš dobrý signál, tak by to mělo stačit, pokud ne, tak ti podle mě žádná pokojová anténa nepomůže. K audiosystémům se často dodávalo jako anténa kousek drátu, připojitelného na středový kolík konektoru. Bez čehokoli jiného. Takže lze vzít kousek obyčejného nestíněného kabelu a připojit jej na střed konektoru. Ale jak říkám, je to o konkrétním místě příjmu.Pokud to nebude fungovat na kus drátu, tak zbývá jenom anténa na střechu (nebo kabelovka).

Co třeba některá z těchto:

tv-drzaky-lcd.cz/...

hityshop.cz/...

Výměna konektoru není problém, koupíte samici a nahradíte namísto případného jiného na anténě.

kepler*

Ano, mělo by to být samec -. samice, tedy kolík - dutinka. Dvě dutinky by se snad spojit daly, ale by se to by se trošku a nehezky znásilnit.

Poridil bych exasoft.cz/... .
Co si mam predstavit pod pojmem: pokojovou externí anténu?

Externí pokojová FM anténa
jofa*

Pokud to rádio za něco stojí, jeho selektivita, tak bude hrát na cca 0,80 cm obyčejného kabelu ( lanka 1,-1.5 průřez), jinak vše, jak píše ladinpraha. .

Jen malé upřesnění - yagina se skládaným dipólem má těch 300 ohmů symetrických a vstup 75 ohmů nesymetrických.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud byste bydleli v bytovém domě se společnou anténou,tak součástí je i antena FM. Jedna zdířka TV - druhá FM.Radio bude hrát i na TV.

JB

pajogiv

Která je v 95% nefunkční. O FM ve společném rozvodu dnes není zájem, takže ho do rozvodů dělám málokdy. Ale zkusit to může.

I bez toho, aby tam někdo pumpoval zesílený signál, bude to na rozvod hrát lépe, než na konektor. Na druhé straně si může přidělat problémy se zemní smyčkou ..

otas
hodnocení

0x

Na slušný příjem z tunerů dnešní produkce stačí vnitřní anténa s nebo i bez zesilovače. Jediný problém, který musí uživatel vyřešit je připojení antény do přístroje. Anténní koaxiál končí "samcem" (kolíkem) a v tuneru je většinou taky zdířka "samec". Naštěstí už se prodávají přechodky "samice"-"samice", (trubička - trubička). Ta se vsadí jako mezikus a vše funguje tak, jak má. Pro anténu je ale třeba najít vhodné umístění a natočení, rozhodují i centimetry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]