Nejste přihlášen/a.
čus, chci se zeptat na vaše zkušenosti, co je lepší, zrcadlovka nebo kompakt?
Vzít si na dovolenou zrcadlovku je pro laika, držícího ji poprvé v ruce, nepřetržitý proces zkoušení, omylů a nervů. Také možná ztráta vzácných okamžiků, které se bohužel nepodařilo zachytit a nebudou se opakovat.
Kompakt dosáhne výsledků dostačujících pro prohlížení na PC či vytištěné v běžném formátu. Většinou stačí jen zapnout a mačkat spoušť. Automatika dokáže dost i za fotografujícího.
Dokonce i mobil dokáže fotit na určité úrovni. Zapnu, cvaknu, prohlížím. Případně vymažu, když se nepovedlo.
Jinak lepší je zrcadlovka, ovšem pro začátečníka je vhodnější kompakt.
I profíci si sebou kromě zrcadlovky nosí menší kompakt...také ho občas použijí.
Záleží čemu říkáš slušná kvalita a taky není kompakt jako kompakt - ty jsou od laciného šuntu po profi kompakty za desítky tisíc.
Zásadní rozdíl vidim v rychlosti focení - drtivá většina kompaktů nedokáže vyfotit víc fotek krátce po sobě, tj. vyfotíš a pokud se hned potom objeví správný moment (např. výraz obličeje), tak místo další fotky dvě vteřiny naštvaně čekáš až se kompakt uráčí nachystat na další fotku. Zrcadlovka fotí i tu další fotku okamžitě.
Další velký rozdíl je hloubka ostrosti - fyzická velikost objektivu je důležitá a u kompaktu těžko dosáhneš malé hloubky (např. ostré popředí - obličej a rozostřené pozadí vzadu)
A další schopnost fotit bez šumu na vysokou citlivost (ta hodně závisí na velikosti čipu)
Nevýhoda zrcadlovky je velikost/ váha - nejdeš na výlet ale jdeš fotit..
Podle toho jak se ptáš, tak ti na 99% opravdu bude stačit průměrný foťák v mobilu...
Tvá otázka je "pofiderní" - nejednoznačná. Je lepší blondýna nebo černovláska...to se musíš napřed rozmyslet, o co ti jde. Nejlépe se někde podívat do Google (co je co a k čemu to je...). Pokud se ptáš jako začátečník, tak jsou dobré jak kompakty (mnoho výhod) tak sportovní kamerky s možností potápění a videa na FullHD. Zrcadlovky bych nechal až na pozdější. Něco jako s autama, hned bych chtěl sportovní vůz...ale zkušenosti nejsou... Zrcadlovka se většinou kupuje s vědomím, že se k tomu přikupují další a další objektivy (mnohdy dražší než původní zrcadlovka, jak píše → karelnovotny ). A mnoho a mnoho lidí je "zklamáno", že jejich fotky ze zrcadlovky nejsou ty pravé ořechové, co si ONI vysnili. Já bych na dovolenku bral buď sportovní kamerku (do vody) nebo levnější kompakt (cca 5 - 6 000.-kč.). Při cestách do ciziny (např. Egypt a pod.) dosti lidí o fotaparát přijde...tak že je dobré mít sebou i čtečku karet a i na dovolené stahovat - zálohovat !
Na dovolenou stačí bohatě kompakt, namá cenu se tahat ze zrcadlovkou: Stejně fotky skončí na ksichtoknize
Co je to rozumná kvalita v době, kdy jsme obklopeni fotografiemi pořízenými z 90% mobilem.
já právě mám celkem starodávnej mobil no, nejsem moc velkej vyznávač dotykáčů, který tě sledují na každém místě, protože máš pořád zapnutou GPS, mám starou 3310 a jsem spokojený, volá to.. píše to smsky co víc si přát každopádně ještě v době kamenný, jsem měl starý foťák, který fotil na pásky kodak, existuje ještě tato značka vůbec?
Jo ta značka existuje a vyrábí digitály, jenže od nich bych digitální foťák nechtěl. Pokud si byl zvyklý v dobách filmu na Kodak, tak na dovolenou ti dobrý malý kompaktní fotoaparát vyhoví 100x lépe
Není možné odpovědět - je nutné uvést, kam na dovolenou jedete, co tam jdete dělat...
Kolega nedávno přijel z Řecké okružní jízdy... za 10 dnů projeli Řecko a jezdili hlavně po památkách, přírodě ... všichni 4 měli své zrcadlovky a každý nafotil tisíce fotek. Jenže pár z těch fotek má být určeno na plátna či tapety...
Fotky v albu pro připomínku nebo chlubení se návštěvě stačí obyčejným kompaktem za pár tisíc.
Záleží na tom, CO chceš fotit a jak to chceš celé pojmout. Jen musím podotknout, že ti radí nýmand, který si před dvěma lety koupil fotoaparát (protože ti to tady stejně někdo připomene).
Já kdysi řešil podobný problém.Mě tedy nešlo o dovolenou ale o foťák jako takový(bez ohledu na váhu a skladnost) a také jsem chtěl jen to nejlepší.Většina mě uvrzovala v tom abych si nekupoval zrcadlovku protože to pro mě bude španělská vesnice.Já na ně nedal a udělal jsem dobře.Ze začátku jsem sice fotil na automat a fotky byly jak z kompaktu,ale časem a zkoušením jsem se dostal k fotkám které bych (v té době) z kompaktu nedostal.Nakonec mě to chytlo a začala má úchylka...objektivy,jiná těla zrcadlovek atd.
Jinak jestli je lepší zrcadlovka nebo kompakt?Na to vám nikdo pořádně neodpoví.Každé je lepší na něco jiného.Být vámi tak se nejprve zamyslím jestli chci foťák pouze na dovolenou.
karelnovotny:
tahle dilemata vychází hlavně z toho, že každý chce a hledá to nejlepší a ani neví v jakém parametru - platí obecně, nejen ve fotoaparátech.
Koho fotografování opravdu chytne, tak nemá jen zrcadlovku, protože tu opravdu nejde tahat všude a pak mnohdy unikne něco hezkého a neopakovatelného.
Já toto vím a jen jsem psal svou zkušenost.Psal jsem že "to nejlepší" na všechno jsem chtěl když jsem chtěl první foťák.Teď už bych na to koukal jinak.
Třeba mě osobně chytla krajina a nikdy se mi nestalo abych nemohl vzít zrcadlovku,ale je mi jasné že každý není jako já a že díky tomu že nemám kompakt mi uniklo spousu třeba i zajímavějšího někde jinde.
h0nz490:
Každý kdo se trochu fotografi zabývá tak ví, že základ je objektiv. Mobily jsou z tohoto pohledu dírková komora, jistě dírková komora netrpí tolika optickými vadami a za dobrého světla fotí hodně uspokojivě.
Průměrný kompakt bude vždy lepší, než lepší telefon, pokud nepočítám třeba něco takového:
(Zhruba od 31 obrázku)
Srovnávat lepší mobil s průměrným foťákem...no nevím.Takže z toho co píšete vychází to že na velikosti čipu vlastně nezáleží.Asi jsem tenkrát udělal chybu když jsem koupil fullframe.
h0nz490:
Budeš se divit, ale já vůbec nepatřím mezi jedince co se honí za kvalitou, ale používat jako foťák jen mobil mi příjde jako nebetyčná hanebnost. Dírka místo objektivu a jediné jen, široké ohnisko...
PS: na dovolenou si beru malou tiskárnu a vytištěné fotky posílám blízkým a známým místo pohledů
Asi tak nějak. V mé dvouleté fotografické kariéře jsem na to taky přišel Cvakat vždy a všude za každou cenu...Na fotky vesměs nikdo zvědavej není a fotit památky, kde jich jsou mraky na netu od každé nemá smysl. Když se občas něco povede a líbí se, tak to dám i na papír.
To já zas "cvakám" ráda. První výřad je hned večer, další po stažení, když je vidím na větší ploše - zdaleka neukládám všechno. Jasně, že si památku taky vyfotím - ale úplně nejlepší jsou "scénky z ulice" a podobně. To na žádném netu nenajdu.
Mobilem ale přece nikdy neudělám přiblížení objektu jako kompaktem a co teprve zrcadlovkou. A to přiblížení se mi často hodí
Možná, že tazatel už je na dovolené a vesele fotí ať kompaktem nebo zrcadlovkou. Jinak tomu, komu nic neříkají objektivy pro různá využití ve fotografií a specifikum toho či onoho objektivu pro zachycení foceného objektu, pro toho, komu nic neříká např. portrét či detail s malou hloubkou ostrosti, studovat techniku focení a její záludnosti i přednosti, tak netřeba příliš řešit fotoaparát. Tady skutečně postačí kompakt a je zbytečné vydávat více peněz. Nezatracoval bych ale toho, kdo si zrcadlovku pořídí a zůstane u universálního objektivu. Dalo by to nadlouho, protože fotit a fotit je velký rozdíl.
Dlouhé pevné sklo je taky dobrá protiváha, takže ten zoom má ještě tutově nějaké jiné určení, znovu se ptám, jaké?
Tak to bude vědět jedině ernie.Mě nic jiného nenapadá.Snad jen ještě to že se objektiv vysouvá a tím mění těžiště fotoaparátu na stativu.Je proto možné si s vysunutým objektivem přiondit battery grip.Nebo může jít o modní doplněk-čím větší tím víc profi.
ernie:
Já nešel na letadla, to byl náhodný snímek, nebyl čas cokoliv připravovat, natož měnit objektiv
Ale ty tvé příspěvky mi příjdou, že musíš být za každou cenu v odporu, bezohledu zdali je to k tématu nebo ne
Zoom který vůbec nemění těžiště?On takový existuje?Pokud vím tak zoom objektivy pracují na principu posouvání čoček,ale rád se nechám poučit o opaku.
karelnovotny:
od ernie jsou to zatím jen takové výkřiky do tmy, nejdřív, že na to zoom není vhodný, pak že na to není vhodný zoom se změnou těžiště, co se dozvíme dál?
Tyhle rádoby fajnšmekry miluju
Zatím mi to připadá že jakmile nemá člověk objektivy za půl milionu a čas na nastavení a přehození objektivu tak nemá cenu vůbec nic fotit.
...a to letedlo fotím jako důkaz, nebo že to můžu, nebo že už to umím, nebo že letělo nad naším domem...?
→(Od: bmbx® Datum: 05.07.17 13:55)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.