Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TV anténa k televizi na chatu

Od: xyz* odpovědí: 10 změna:

Chci na chatu pořídit novou anténu. Bývalý majitel má na tyči v cca 4m výšce nějakou starou anténu a ještě satelit. Nic z toho nefunguje, protože to "sešlo věkem". Poradíte mi, jakou anténu bych měl koupit? Ideálně bych jí umístil do podkroví, tzn. že nemusí být venkovní.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hnipirdo*
hodnocení

0x

Pokud máš dobrý signál, můžeš použít pokojovou anténu.

xyz*
hodnocení

Je to na chatě na kraji lesa a kolem chaty mám stromy a keře... přemýšlím, jestli není nějaká aplikace do mobilu *smich* na měření síly signálu.

Radši bych asi nějakou lepší, než jen pokojovou. I když nevím, zda pokojová umístěná v podkroví nebude stačit.

prazskejpepik*

na to není potřeba aplikace, to má skoro každý STB v sobě, že ukazuje sílu a kvalitu signálu na obrazovce TV. na pokojovku jsem nikdy nikde nic pořádně nechytil ani v Praze.

hodnocení

0x

Především musíte vědět, co a odkud chytáte. Ideální je přímý výhled na vysílač, pokud není a vysílač je vzdálený více než cca 3-5 km, nelze doporučit pokojovou anténu. Pro dobrý příjem musíte mít dostatečně silný signál a minimum fyzických překážek (stromy, domy, terénní nerovnosti apod na cestě k vysílači. Původní majitel nejspíš věděl, proč má anténu ve výšce cca 4 m, takže bych asi zvolil jednoduché řešení - obnovení jeho původní antény s použitím nového nposiče (sloupku, tyče) a nové antény. Typ antény vám poradí odborníci v prodejně, já mám doma i na chatě klasická stará "síta"neboli matrace a chodí.

Mohu vám říci, že až na výjimky jsem ještě neviděl chatu, kde by nebyly hlavně díky neznalosti majitele, problémy s TV příjmem.

doplněno 28.06.17 16:43:

@xyz: Třeba vás budou zajímat následující stránky, abyste se nesnažil o nemožné;)

digitalnitelevize.cz/...

digitalnitelevize.cz/...

U těch Blovic je i mapa, sice na první pohled nefunkční, ale je třeba ji kolečkem myšši oddálit a zjistíte, kde je vysílač a svou chatu si dosadíte. Pozor! Blovice vysílají pouze regionál, proto tam byl ten satelit!.

A pokud máte chatu u lesa nad Úslavou, trochu vám závidím, Za mého mládí jsem to tam znával a bylo tam moc krásně, včetně jedné nebo dvou lesních hospod. To nemělo chybu.

doplněno 28.06.17 16:48:

A když nepůjdou Domažlice, zkusil bych Krašov. Je o něco blíže a má 5x vyšší výkon (100kW proti 20kW na Čerchově - Domažlice). Záleží na tom, kam máte více otevřenou krajinu. Na stránkách ke každému vysílači nejdete mapu, takže lze lépe směrovat.

xyz*
hodnocení

Já mám pozemek otevřený na Blovice a směrem na Krašov mám kopec a les. Budu asi chytat nejspíš ty Domažlice. Teď jsem mluvil s televizákem z Blovic a říkal, že mi stačí anténa za cca 1000 Kč a směřovat ji na Domažlice. Má to vyzkoušené, že to docela funguje.

hoststary*
hodnocení

0x

Anténa nemusí být špatná, je to jen kus kovu. Obvykle se pokazí svod, který je vystavený povětrnostním vlivům.- slunce, mráz, déšť, sucho, jinovatka, atd., izolace rozpraská, kovy korodují. Také spoje nebývají vodivé. Takže by možná stačilo koupit nový vhodný kabel, na anténě očistit kontakty v krabičce, kde se připojuje kabel a už by to mohlo hrát. Totéž asi bude u anténa pro satelitní přijímač, nebo už dosloužil přijímací blok v ohnisku paraboly., nebo možná jenom zateklo do konektorů a ty zkorodovaly..?

Majitel asi věděl, proč je anténa vysoko na tyči a kam je nasměrovaná. Zkuste se zeptat sousedů, jak mají silný signál, jestli někdo má pokojovou anténu, nebo si od někoho prostě pokojovou anténu půjčte a zkuste, jak bude signál silný.

xyz*
hodnocení

Před anténou, i když je 4 metry vysoko, je líska, poměrně velká. Anténa je namířena na město Blovice na jižním Plzeňku. Od města je chata vzdálená vzdušnou čarou cca 2,5 km.

Satelit zprovozňovat nechci, protože kromě paraboly je vše zastaralé a investice do karty a přijímače by byla, vzhledem k málo času u televize, vysoká.

kepler*

Konečně nějaké konkrétní údaje. V Blovicích je jen slabý vykrývací vysílač s regionálním kanálem, takže doporučuji natočit na Domažlice, kde je silný vysílač s většinou programů TV. Na to asi bude stačit nepříliš zisková širokopásmová anténa typu síto. digitalnitelevize.cz/...

doplněno 28.06.17 16:58:

Mně se prve nezobrazilo na odkazu všechno, takže teď vidím, že ideální volba by byl vysílač Plzeň - Krašov. Tam by asi stačila i pokojová anténa, ale moc nedoporučuju, nikdy nedosahuje takových výsledků jako klasická anténa. Může být i pod střechou, pokud není plechová.

Pokojovka ani náhodou, dokonce asi ani kdyby měl chatu na kopci, jako že ji má spíš v údolí, protože okolo Blovic jsou chaty převážně v údolí Úslavy. Tam bude moc a moc záležet na konfiguraci krajiny a poloze chaty.

Možná, že by se dal chytat i sušický Svatobor, který není dále, naž Krašov (+- pár km) a má taky 100kW.

hodnocení

0x

Zkus si najit jakej mas signal mapavysilacu.cz/... a pak se muze pokracovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]