Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

USB napájecí adaptér

Od: muz odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, potřebuji znát informaci, jak funguje napájení prostřednictvím USB. Mám řekněme tablet s konektorem mini či mikro usb. Zkrátka na kterém pinu je jaké napětí vůči čemu či zda jsou některé piny propojeny - zkratovány. Jde mi pouze o nabíjení, nikoli datový přenos. Mám adaptér, který tablet nabije, ale jakmile je plně nabitý tak se od nabíjení odpojí a už nepřipojí. Z tohoto důvodu se o tom potřebuji dozvědět více informací. děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Stačí tohle?

Druhý obrázek se bohužel špatně zobrazil, za chvíli napravím.

USB napájecí adaptér
USB napájecí adaptér #2
USB napájecí adaptér #3

hodnocení

0x

Zapojení jednotlivých kontaktů USB konektoru si dokážeš vyhledat sám.

USB port má napětí 5V a maximální proud 500mA = 0,5A .

Že by nabíjecí adaptér vyhodnocoval nabití tabletu - to se mi zdá nepravděpodobné. Takže to bude spíše automatika, která je vestavěná v tabletu a ta nedovolí nabíjení po plném nabití baterie.

rv*
hodnocení

0x

Tablet, mobil a podobně normálně neví, co je na druhé straně - může to být třeba port z počítače, a proto obecně tahá jenom 500 mA, aby port neodpálil. Proto existuje několik způsobů, jak nabíječka tabletu řekne, že může nabíjet vyšším proudem. Záleží od výrobce, u noname občas stačí propojit spolu oba datové piny, někde se připojují přes odpory na +5V a zem.

Jo, některá zařízení, zejména od Apple, potřebují odpory mezi datovými vodiči aby se vůbec začala nabíjet, ale jinak o to kolik si může zařízení vzít při nabíjení z USB o to se stará elektronika tabletu / mobilu, jinak by nemohla existovat pomalá nabíječka a rychlonabíječka ;)

nikdo*
hodnocení

0x

Při nabíjení je buď pasivně využíván USB port, tedy výše zmíněných 500mA, protože zařízení nepozná, jestli je na USB z portu počítače, nebo na chytré nabíječce. V případě chytrých nabíječek, se umí nabíječka "domluvit" s nabíjeným zařízením, a to je schopno poslat po nabíjecích drátech až 14V, s nabíjecím proudem až 2,5A. Pokud vím, tak to umí nejnovější telefony.

nikdo:

k čemu je dobrých až 14V pro nabíjení zařízení napajeného jedním Li-Pol článkem, kde se nesmí překročit napětí 4,2V s přesností na desetinu voltu? A přesto to funguje aniž by se zařízení s nabíječkou domlouvalo.

K tomu, že k přenosu stejného výkonu po stejném kabelu stačí menší proud. Tedy pokud jsem schopen zatížit kabel třeba 2A, tak při vyšším napětí přenesu více výkonu a zařízení se rychleji nabije.

doplněno 28.06.17 20:17:

en.wikipedia.org/...

Jo, přenesení výkonu po slabém kabelu a titěrném mikro USB je pomocí vyššího napětí jasné, ale to nic nemění na tom, co již jsem napsal, jestli si zařízení při 5voltovém USB vezme 500mA, nebo 2A rozhoduje nabíjecí obvod zařízení a nikdo s nabíječkou nekomunikuje.

Spíš by mě zajímalo, podle čeho tazatel soudí, že se mu děje to co se mu děje a v čem mu to vadí...

doplněno 29.06.17 07:46:

pepr:

přesně to si myslím ;)

Tipl bych si, že má tablet na nabíjěčce pořád a při částečném vybití by rád, aby se začalo zase nabijet. (což podobná zařízení obvykle dělají). Jenže tento tablet je chytřejší než uživatel a ví, že to není pro baterku dobré. A tak nabíjet nezačne *smich*

jentak*

Já teda nevím, ale ta chytrá nabíječka s tím mobilem komunikovat musí. Jak jinak by poznala, že může pustit víc než 5V?

rv*

Nabíječka "komunikuje" tak, že má třeba nějaké konstantní napětí na datových pinech. A dle toho mobil ví, že může tahat až 2A. Nabíječka jenom udržuje napětí na těch 5V. A ty inteligentnější to můžou mít nějak podobně a pak můžou nastavit i vyšší napětí.

Něco jiného je nabíječka a zařízení která pracují na různých napětích a něco jiného je pouze 5V na 500mA nebo 2A.

V prvním případě to musí oboje podporovat a nbíječka má na sobě vyznačeno 5V-9V-12V, ve druhém případě (nabíjení jen 5V si nabíjecí obvod mobilu sám otestuje tvrdost zdroje a podle toho nabíjí. Při nabíjení LI-Ion aku teče největší proud stejně jenom relativně krátkou dobu a to jen v případě vybití aku na nulu (není myšleno nulové napětí).

jentak*

tak jste mě donutil se trochu vzdělat, a pokud to zařízení(obě, tedy nabíječka i nabijené) umí, tak potom nastupuje právě ta komunikace nabíječky se zařízením. Říká se tomu Quick Charge a podle verze je to buď 2,0 tedy vašich 5-9-12V, nebo ve verzi 3,0 se napětí postupně zvyšuje v krocích 200mV, až do 20V, a po každém kroku se nabíječka po datových drátech dotazuje jestli může dále přidávat. Qualcom na to vyvinul nabíjecí kontroler NCP4371. Je to hezké počtení ale spiš pro elektrotechniky.

To je mi jasné, já jen psal, že - jinými slovy - pokud je zařízení jen na 5V tak přestože má možnost rychlého nabíjení 2A zdrojem, tak při nabíjení z 500mA USB jej nepřetíží a o to se starají obvody mobilu/tabletu.

vernon
U čínské nabíječky s výstupním proudem 2500mA telefon odmítal odebírat víc než 500mA. Důvodem byli nezkratované datové vodiče v nabíječce. Poté, co byla po opatrné rozborce krytu nabíječky pájkou sjednána náprava, mobil odebírá 2200mA. Takže asi i na tom záleží, z USB notebooku a podobného zařízení si mobily a tablety neberou více než 500mA a to i kdyby to daný port uměl.

porjghhun
hodnocení

0x

prosím smazat tento příspěvek. Vloženo omylem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]