Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký fotoaparát?

Od: dbednarik* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den

Chci si pořídit fotoaparát s výměnným objektivem, ale moc se nevyznám a zdá se mi že zrcadlovka nebude zrovna nejlepší volba pro mě. Koukám proto na kompakty řekněme kolem 20tis, ale nemusí to být nic extra pouze na takové trochu umělecké focení nejlépe do RAW aby se dali fotky editovat. Mám doma staré objektivy závit M42 takže aby bylo možné i dokoupit redukci a používat je.

Děkuji za rady !

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mě by zajímalo, proč by zrcadlovka nebyla pro vás nejlepší volba, když redukce na to šroubování se na ně prodávají. Nevím jestli na kompakty ano-tam asi @bmbx bude vědět. Samozřejmě budete muset tak jako tak ostřit a clonit manuálně, ale to je vám asi jasné.

Takové trochu umělecké focení je zajímavý fotografický terminus technicus :)

karelnovotny

Protože se může jednat o člověka co s nechce tahat s velkou a těžkou zrcadlovkou.

Myslím, že čtyřsetgramové tělo D3300 vhledem k nošení starých objektivů bude zanedbatelná zátěž. Navíc bude muset fotograf nastavovat manuálně, takže dslr asi bude nejvhodnější volba. To ať si však uváží sám.

karelnovotny

Jettliže nechce zrcadlovku tak nechápu proč ho přesvědšovat že si jí má pořídit.400g není zrovna zanedbatelná zátěž...třeba v letadle kde máte omezenou váhu nebo pro člověka co má zdravotní problém.Nebo prostě ze zvyku.Navíc D3300 není zrovna nic moc(když tazatel má 20 000Kč).Taky nechápu jak jste přišel na to že bude tahat všechny objektivy sebou.To snad ani nikdo nedělá.

Kde jsem psal, že přesvědčuji? Taky jsem jednou dobou uvažoval o zakoupení zeniťáckého Heliosu s M42 redukcí na DSLR kvůli natáčení videa. Podle mě je 400 gramů jen dvakrát více, než dvacet deka turistického salámu ke svačině :) S těmi objektivy máte pravdu, vycházel jsem z toho, že jsem jako začátečník rovněž tahal všechno sebou. Teď si vezmu jen zrcadlovku s pevnou pětatřicítkou, pokud nepotřebuji fotit něco specifického. Nakonec by mě zajímalo, jakou navrhujete alternativu za D3300 do dvaceti tisíc na M42.

doplněno 24.06.17 18:18:

A vlastně vůbec vaše zkušenosti se starými objektivy na digitálech obecně.

karelnovotny

Jako alternativu bych doporučil kompakt s výměnným objektivem(v těch se ale neorientuji)...to proto že ho tazatel upřednostňuje před zrcadlovkou.Každopádně bych doporučil vyrazit do obchodu s kvalitním personálem který vám poradí-a si budete moci fotoaparáty osahat co vám vyhovuje.Bude to rozhodně lepší než si nechat radit od člověka co se ještě před dvěma lety ptal jestli je možné vyfotit pevným sklem jelena.;)

Co se týká zkušeností...o tom se přeci veřejně bavit nechcete(jak mi tvrdíte v jiném vlákně).

dbednarik*
hodnocení

ernie® Co je na tom že na zrcadlovkách nevidím nic bezvadnýho? Ptal sem se jaký kompakty jsou podle vás nejlepší, ale jen se tu dohadujete. Já o voze vy o koze. Stačilo mi napsat pár typů kompaktů s vyměnitelným objektivem.
karelnovotny

Já o voze a vy o koze...vy neuvádíte jaké máte na vůz nároky.Uvádíte "nic extra-tak trochu umělecké focení" pod tím si taky člověk může představit kde co.Snad víte co od foťáku očekáváte,potřebujete a podle toho také vyberte.Všude na internetu jsou u foťáku techické vlastnosti vypsány.Navíc kupovat foťák za 20 000 jen podle toho co mi na poradně doporučí cízí člověk jako "nejlepší"...*ee*

Mě by opravdu zajímalo, jaký kompakt byste doporučil na výměnný M42, z čistě technického hlediska. Co pořád máte s tím, že jsem před dvěma lety začinal s focením, nevěděl jsem o tom nic a ptal jsem se? Tak se ptám i teď, jestli jde na kompakt nasadit M42, protože bmbx je asi na dovolené nebo co a vy máte evidentně více zkušeností.

Na dovolené ještě nejsem, jen se mi nějak nechtělo zasahovat do té vaší plodné diskuze *smich*. Tak trochu nesnáším termín kompakt s výměným objektivem. Nějak se tomu kočkopsovi nevěnuju, ale asi to nebude vhodná volba pro použití objektivů M42, nebo vůbec objektivů ze zrcadlovek (což velká většina starých objektivu M42 je). Ne, že by to nešlo redukce se prodávají z čehokoliv na cokoliv, jenže objektiv zrcadlovky je konstruván na větší vzdálenost od čipu/filmu kvůli prostoru pro sklopné zrcátko, kompakty s výměnným objektivem tento prostor nemá, proto redukce na starý zrcadlovkový objektiv je relativně dlouhá a pak je výhoda kompaktu, že je o něco menší a skladnější než zrcadlovkam včudu. Takže staré objektivy na zrcadlovku, na kompakt s výměnným objektivem je asi dost velká nouzovka. Je to jen můj názor...

bednarik:

co to má být - nejlepší kompakt s výměnnými objektivy?

dbednarik*
hodnocení

Nevím co proti tomu máte? Doba jde dopředu a zrcadlovky dle mého zaniknou protože to je akorát další mechanizmus kterej je akorát problémovej. Nevím co tu řešíte ptám se uplně normálně a vy tu řešíte kraviny, nevadí mi že ten foťák nebude malinkej a skladnej, to je asi to poslední co bych vůbec řešil...

karelnovotny

Vy se právě normálně neptáte.Nenapíšete co od foťáku očekáváte a čekáte že vám někdo poradí.To je jako se ptát že chcete nejlepší auto do 5 000 000 se střešním oknem a nenapsat že s ním budete blbnout po tankodromu.

Proč si nepřečtete parametry foťáků a podle toho nekupujete?Jo a řešit co bude je docela hloupost.To by člověk nekoupil nikdy nic.

dbednarik:

ano je tam dnes už celkem zbytečný mechanismus, ale v tom případě bych šel do SLT.

digitalni-fotoaparaty.heu/...

A kam jedeš? Nechápu, jak můžeš výhradně impotentní diskuzi nazývat plodnou :)

hodnocení

0x

Podle mne fixace na objektivy M42 je koule na noze. Prodal bych je a koupil buď entry zrcadlovku s jedním či dvěma objektivy / Nikon D5300,D3300,.../ nebo pokročilý kompakt / já osobně mám např Canon G1X/ - buď Canon, Nikon nebo Sony RX10 či RX100 pokud si označení pamatuji dobře.Obě varianty mají svá plus i minus ale kvalita výstupu je vynikající u obou variant, jen se liší možnostmi či vhodností pro ten či onen druh focení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]