Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napeti na sloupech VN

Od: desdichado odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu.
Prosím, zda by jste my vy, co se v tom trochu vyznáte, řekli, jaké napětí je vedené sloupy na obrázcích. Zvažuji nákup pozemku a tohle tam vede. Před případným nákupem bych však rád věděl, co to je. Kvůli stavbě a vůbec. :)
Děkuji a přeji hezký den.
A

Napeti na sloupech VN
Napeti na sloupech VN #2
Napeti na sloupech VN #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejsem elektrikář, ale mělo by to být vedení 22kV.

hodnocení

0x
Taky nejsem elektrikář, ale mohlo by to být i vedení 35 tisíc voltů.

hodnocení

0x

Zkus se mrknout na uuristicke mapy.cz nebo se zeptat prislusneho ditributora elektriny.
Z hlavy to nevim a sloupu je hodne druhu.

dusger*
hodnocení

0x

Je to vedení 22kV, 35 tisíc snad ani nemáme. Ale otevři si mapy na seznamu.cz, a přepni na turistické mapy. Tam je vedení VN a VVN zakreslené i s popiskem, tak si lokalitu vyhledej a budeš mít jistotu.

U nas se 35 Kv pouziva.
cs.wikipedia.org/...

jabraka*
hodnocení

0x

A hlavně se dozvíš také o tom,jak daleko sahá ochrannéí pásmo,v němž stavbu nikdo nepovolí.

JABRAKA

desdichado
hodnocení

Díky za odpovědi. 22kV byl i můj zcela laický odhad.
Na seznamáckých mapách je toto vedení bez popisku.
Tzn. ochranné pásno 7m s tím,že 0,1 µT (1mG) je prý cca až od 35m...?
Pozemek má 5 ha. stavět se dá jinde, ale chci aktivně hospodařit a běhat pod tím každý den mi není zcela po chuti. Nevím,co je na tom pravdy, ale někde jsem četl, že to tělu zcela neprospívá...

fiser22*

první dvě budou 22-35kV, spodní MOŽNÁ 110kV, ale to už by jste našel v seznamáckých mapách, tam taková hladina už bývá zanešena, případně se otázat na distribuci ČEZu (zkuste kouknout i jestli sloup nemá číslo, standardně jsou především VVN linky očíslované, spolehlivěji a jednodušeji by pak identifikovali sloup)

Ač to není uplně k tématu - To že není zdravé běhat pod vedením - zkuste se zamyslet kolik všelijakého ostatního vedení je okolo vás, radary, WiFi, telefony, satelity, TV/rádio , a nic se neděje, zato legenda o VN se drží dál, kolik lidí žije v blízkosti vysílačů, VN vedení - ať již vrchním vedení nebo zemním vedením ve městech a nic jim není...

doplněno 17.06.17 19:36:

pardon, myslel jsem samozřejmě "všelijakého ostatního vlnění je okolo nás" :) chybka se v vloudila :)

desdichado
hodnocení

O všem ostatním záření jsem jako personál na letišti velmi dobře uvědomněn a velmi štědře si toho všeho užívám :) V každodenním životě zrovna teď nenadělám víc, než že na noc vypínám telefon, nepoužívám modrý zub a pár dalších maličkostí. Víc člověk v "moderním světě" neovlivní. Proto také chci farmu, jako drobné útočiště před tím vším. Minimum kabeláže po baráku, žádná wifi, žádné nepotřebné technologické nesmysly, hodně času venku na čerstvém vzduchu a hromada fyzické práce :) Stranou od lidí a všeho, co k tomu patří :D
Téma škodlivosti/neškodlivosti toho všeho je věčné téma, které asi my, obyčejní smrtelníci, nerozluštíme. Existují výzkumy a "důkazy" na obou stranách barikády, jak už bývá v dnešní době zvykem. :D
Děkuji

desdichado:

V blízkosti VN vedení je elektrické pole, ale záření rozhodně ne a to je velký rozdíl ;)

doplněno 17.06.17 22:00:

Jestli by nestálo za úvahu odpojit obydlí od elektrické energie, je to jen 100x menší napětí, ale zase jej máme o hodně blíž tělu a jsme exponování určitě delší dobu :-D

paw*
Co znamena behat pod tim kazdy den? Co tam chcete pestovat? Na 5ha uz potrebujete nejakou tu techniku, tolik se pod vedenim nezdrzite.

hodnocení

0x

Pokud Vám samotný sloup na pozemku nepřekáží fyzicky, tak bych to neřešil. Pracoval jsem skoro 20 let jako montér u ČEZu, pohyboval jsem se po elektrárnách a rozvodnách VVN (400 kV), kde je to elektromagnetické pole sakra vyšší (kope i tráva, rostoucí pod vedením...) a důchodu jsem se dožil ve zdraví. Znám z té doby také řadu "rozvodných", kteří bez následků odsloužili stovky 12 hodinových směn přímo v centru takových rozvoden.

Mimochodem, nejlépe v životě se mi spalo na ubytovně rozvdny, vzdálené několik desítek metrů od vysokonapěťového trafa, zásobujícího Plzeň. ;)

Problém může ale nastat při používání vyšší techniky (bagr, jeřáb...) v ochraném poli vedení.

doplněno 18.06.17 09:54:

Jo, a k otázce - ty horní fotky jsou téměř jistě 22 kV (možná těch 35 kV), na spodní fotce nejsou moc vidět izplátory, ale typnul bych že to 100 kV nebude. Takže taky 22 (35) kV

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]