Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je toto za elektronickou součástku?

Od: honza5 odpovědí: 9 změna:

zdravím, víte někdo co je tohle za součástku a zda to má nějakou cenu nebo to mám vyhodit? našel jsem jich cca 10kusů

Co je toto za elektronickou součástku?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Žádný potenciometr, ale obyčejná kontrolka. A jelikož je na 6, 12, 24 nebo bůhvíkolik Voltů, má vestavěné trafo a podle svorkovnice se používala v síti 220V (dnes 230V). Dej sem ještě fotku zepředu, co je ta červená "krytka", pak to možná upřesním.

Ano, je to kontrolka s trafem.

honza5
hodnocení

díky za identifikaci. a má to nějakou hodnotu nebo to mám vyhodit? (7kusů)

Možná pro sběratele (?) Podle provedení to bude hóóódně staré (určitě před 1970). Jinak to má to cenu šrotu, ale vzhledem k velikosti (hmotnosti) se to nevyplatí ani nosit do sběrny. Takže do příslušného kontejneru na elektroodpad.

hodnocení

1x

Sběratelskou, do nového rozvaděče by to nikdo nedal. Minimálně z důvodu bezpečnosti. Dnes se používají zalité transformátory, odolné vlhkosti a hlavně LED pro dlouhou životnost a minimální spotřebu.

hodnocení

0x

Potenciometr. To bylo kdysi v rádiích...

doplněno 12.06.17 14:30:

... a nebo reostat?

hodnocení

0x

já mám doma taky dva kousky/kdysi vymontované z rozvaděče/..už jsem si k nim vytvořil osobní vztah..pokaždé jak na ně narazím a uvažuji o vyhození-vždy moje hamižná duše mne nabádá-vždyť to je škoda vyhodit..co když se to bude hodit...takže to asi vyhodí někdo kdo ty moje poklady bude jednou přebírat...

Jo jo, podobných relikvií (naprosto nepoužitelných, třeba mezifrekvenčních transformátorů ze starých elektronkových rádií) mám plnou dílnu :-D. Už mockrát jsem se chystal to vyhodit. Ale co kdyby... ;)

Jiří Suchý před léty zpíval písničku "Koupil jsem si knot". Ta písnička přesně vystihuje situaci. *smich*

nikdo*
hodnocení

0x

vemte to na nějakou burzu. Je to dost staré, ono si to kupce najde. Vůbec,pokud je ta plastová krytka celá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]