Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhláška 50

Od: vyhl odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
Chci si udělat vyhlášku 50 ale nevím kde si ji udělat a kolik stojí Jsem ze Semil kde by se dala udělat
Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj. Máš elektrotechnické vzdělání? A kolik let praxe?

hodnocení

0x

Kde si udělat vyhlášku 50 v Semilech sice nevím, ale poradím:

Pravidelně každé (tuším) 3 roky se z ní musí nechat přezkušovat učitelé fyziky, školníci aj. pracovníci, kteří obsluhovali el. zařízení. Podle mě by stačilo oslovit libovolnou ZŠ, SŠ a zeptat se - přinejmenším budou mít kontakt na pověřené pracovníky. Školení a přezkoušení stávalo řádově několik set korun.

Trošku legrační mi ale přišlo to, že jsme dostali informace v tom smyslu, že absolvování zkoušky nás neopravňuje ani k výměně žárovky.

hodnocení

0x

Kvalifikace pracovníků v elektrotechnice dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. lze rozdělit do dvou základních kategorií:

na pracovníky bez elektrotechnického vzdělání a

na pracovníky s elektrotechnickým vzděláním.

Do prvé skupiny patří pracovníci seznámení § 3 a pracovníci poučení § 4. Pracovníci poučení jsou ti, kteří byli organizací v rozsahu své činnosti seznámeni s předpisy pro činnost na elektrických zařízeních, školeni v této činnosti, upozorněni na možné ohrožení elektrickými zařízeními a seznámeni s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem. Organizace je povinna stanovit obsah seznámení a dobu školení s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat a zajistit ověřování znalostí těchto pracovníků ve lhůtách které předem určí.

Školení a ověření znalostí provede pro obsluhu elektrických zařízení organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti a půjde-li o práci na elektrických zařízeních, pracovník s některou z kvalifikací uvedených v § 5 až 9; pořídí o tom zápis, který podepíše spolu s pracovníky poučenými.

Do druhé skupiny patří pracovníci znalí § 5 a znalí s vyšší kvalifikací § 6, 7, 8. Pracovníci znalí § 5 jsou ti, kteří mají ukončené odborné (elektrotechnické) vzdělání a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu § 14 odst. 1. Zaškolení a zkoušku je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.

Zaškolení provede organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Zkoušení nebo přezkoušení provede organizací pověřený pracovník s některou z kvalifikací uvedených v § 6 až 9; pořídí o tom zápis, který podepíše spolu s pracovníky znalými.

Pracovníci pro samostatnou činnost § 6 jsou pracovníci s vyšší kvalifikací, kteří splňují požadavky pro pracovníky uvedené v § 5 odst. 1, mají aspoň nejkratší požadovanou praxi uvedenou v příloze 1 vyhlášky, prokázali složením další zkoušky v rozsahu stanoveném v § 14 odst. 1 znalosti potřebné pro samostatnou činnost.

doktpr365*
hodnocení

0x

No jsem kousek od tebe,otázka není přesně položená. Pokud myslíš školení tak to není problém,pokud nemáš elektro vzdělání aspoň paragraf 5 tak na to zapomeň a hurá do školy aspoň rekvalifikaci. Jinak vyhlášku nezjiskas. Taky jsem to před několika lety řešil.

hodnocení

0x

A jaky paragraf by jsi chtel?
Nektera skoleni na nejnissi stupen bez vzdelani dela i zamestnavatel.

Když neuvedeš jestli potřebuješ padesátku na to abys mohl dělat revize rozvodů nebo ti jde pouze o zkoušku "osoba poučená" kde ti řeknou že nemáš strkat prsty do zásuvky , tak prostě nemůžeš dostat přesnou odpověď

vyhl
hodnocení

Jsem mechanik motorovych vozidel
Takže si budu muset nejdřív udělat školu a rekvalifikaci jinak to asi nepůjde tak děkuji za pomoc a odpověďi
Popř jaký paragraf si mohu udělat

Musíš mít plné el. vzdělání - vyučení případně střední školu elektrotechnickou, ta je výhodnější neboť pro dosažení rychlejší "praxe" se počítá kratší časový termín. Jinak rekvalifikace na pracáku apod. není k ničemu, pro splnění všech podmínek pro legální 50 bys musel mít více těch rekvalifikačních kurzů a ve skutečnosti když je uděláš, tak je to asi tak jako když si uděláš učňák... Nač ji potřebuješ? Chceš pracovat jeko normální elektrotechnik? Nebo Tě někdo nutí třeba k vůli opravám lektromobilů apodobně...

nikdo*
hodnocení

0x

Zaregistruj se a pošli mi vnitřní poštou nějaký kontakt. mech. mot. lokomotiv jsi vyučený, nebo s maturitou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vyhláška 50

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]