Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dostal jsem za úkol vybrat rádio do práce - požadavek je aby to mělo velký dosah a chytalo co nejvíc možných stanic. Jenže já jsem ta mladší generace která přišla do kontaktu max. s autoradiem, potom už discmany a mp3 a tedy vůbec netuším podle čeho vybírat. Konkrétní model bych si vybral sám, spíš by zajímalo na co se mám dívat tzn. parametry.
Sháním tedy stolní, menší rádio do práce s lcd displejem nebo bez, cena není stanovena. Pomůžete?
Asi chcete mít přijímač FM rozhlasu v pásmu VKV. Ten má dosah tak na obzor viditelnosti, tedy aby mezi vysílačem a přijímačem nebyly žádné překážky. Například na východním okraji Prahy je možné chytit liberecké rádio vysílané z Ještědu, kousek dál i rádio Jizera z Mladé Boleslavi, ale uprostřed města nebo na západním okraji zase přijímáte vysílače z tohoto směru. Stejně to je kdekoliv jinde. Například v Brně máte české, moravské i rakouské stanice.
Opravdu dálkový příjem přes půlku světa je na krátkých vlnách, ale to je opravdu jenom příjem informací, mluveného slova a ve své době i morseovky a rádiodálnopisů.
Na středních vlnách se přijímalo v době, kdy ještě nebyla kvalitní a cenově přijatelná technika pro příjem na velmi krátkých vlnách, tedy asi od 30. let do 90 let minulého století do. Poslouchal se Londýn, sever Afriky, rádio Vatikán, rádio Luxembourg, Viena (Vídeň), různé vysílače v Čechách - Praha I a Praha II, Rumunsko, Albánie (Radio Tirana) a i vysílače z německa (RFE a další). Pak všichni začali poslouchat kvalitnější zvuk ze stanic vysílajících na VKV.
Dnes se dá spousta rádií poslouchat po internetu, jak vám už zde poradil rádce strejc.
Poplatky... nechci vám kazit radost, ale zaměstnavatel nebo majitel firmy, kde byste si chtěli pouštěr rádio, by měl platit koncesní poplatek za rozhlasový přijímač, ale to je už jiná otázka, vás zajímá přijímač.
Také je zajímavá problematika majitele a provozování přijímače. Někdo si prostě do práci přinese malé kapesní rádio, položí na okno, pustí a hraje si k práci. Někdo se v práci zabydluje víc, má svou vlastní pracovnu (například masér), kancelář, apod a přinese si třeba i větší krám, třeba starší vkv tuner, stolní rádio nebo z domova vyřazenou hifi věž. Někde rádio včetně rozvodů instaluje a provozuje včetně poplatků majitel firmy.
Velmi kvalitní FM přijímače i pro dálkový příjem byly v době vrcholu rozkvětu mono i stereo vysílání v pásmu VKV na konci minulého století od 70. do 90. let. Vynikající byl stolní rádoby přenosný přijímač Riga, monofonní, který hrál třeba i s úplně vybitými a vyteklými bateriemi. Dále přijímače z bývalé NDR, samozřejmě i tak zvané tunery pro příjem VKV s vynikající citlivostí kolem 1µV při poměru signál/šum 26 dB, ale čísla vám nic neřeknou. Prostě by byl vrchol možností příjmu na VKV s tehdejšími součástkami a technologií příjmu na VKV.
Děkuji za vysvětlení, jako úvod určitě pomohlo. Poslouchat to chce hlavně ženský kolektiv, který je orientovaný na ty modérní Evropy 2 a Evropy SK. Kolegyně mi říkala, že dřív měla hoodně staré rádio z 80-90, podle popisu to strašně velké, velikosti akvária a že na něm prý chytala běžně rádio Rubii, které už nikdy jindy na ničem nechytla...a tak soudí že je to výbavou - vnitřkem. Jsme na kousek od slovenských hranic - Jižní Morava
I VKV se dá zachytit i na velmi dlouhé vzdálenosti, ale musí k tomu být dobrá anténa. Chytal jsem i rádio Alžír, anténu jsem měl namířenou na Vídeň ze severu Moravy. Nedá se to ale považovat za stálý příjem. Celosvětový rekord byl příjem VKV vysílaček taxikářů v NY v Evropě, ale to byla mimořádně aktivní ionosféra. Jinak v Praze byl běžný příjem VKV z Rakouska, údolím Vltavy. I konfigurave terénu má svůj váznam, i VKV se trochu ohábají přes překážky.
Málo informací. Máte k dispozici internet? Pokud ano, volte rádio internetové s mnoha tisíci dostupných stanic.
Třeba zde: electronic-star.cz/...
Dosah závisí nejvíc na anténě. Pořádnou venkovní stejně mít nebudete. Takže pak záleží na místě (městě) a umístění budovy a rádia v budově. S tím taky nic nenaděláte. Pokud chcete hodně stanic a kvalitní reprodukci, pak jediná spolehlivá volba je internet, jak píší kolegové. Pokud to má ozvučit hlučnou místnost, chtělo by to taky něco většího, než úplně mrňavého. Mimochodem - k čemu je v práci dobré mít hodně stanic?
Pokud máte k dispozici PC s internetem, nemusíte kupovat žádnou další škatuli. Nainstalujte si zdarma RadioMaximus 1.85 a máte několik tisíc stanic z celého světa a všech žánrů (vč. Antarktidy a dokonce i ČR).
Stolní rádio má určitě víc specifik, než že je stolní tak jako počítač. Ten v práci sice je ale není k dispozici k takovýmto věcem, funguje pouze na kamery a snad nějaké síťové pokrytí. To co potřebuji, tím si jsem celkem jist.
Tak to jo, však jsem svou odpověď podmínil "pokud máte PC s netem". Nikde neuvádíte o jaký typ pracoviště jde. V tom případě asi moc neporadím, pokud by to mělo být kilasické kompaktní rádio VKV, tak možná vyberete něco tady: electronic-star.cz/.... Jak které je dobré nedokážu posoudit, protože výrobci zpravidla parametry neuvádějí. Dnes už je rádio jen přívažkem i k těm nejlevnějším výrobkům, vč. telefonů. Možná by víc stála za úvahu možnost použití USB.
Tak bych Vám chtěl Všem poděkovat za přínosné rady. Opravdu děkuji Padlo dost hodnotných odpovědí, ze kterých se už dá dobře vybrat. Možnost koupit příjimač pro přehrávání na internetu, se zdá nejvhodnější, ovšem ceny startují hodně vysoko. V práci se porádíme a uvidím. Přeji hezký večer
Ať někdo donese z domova třeba starého odloženého kazetového "jezevčíka" s teleskopickou anténou a analogovým přijímačem (s laděním knoflíkem) a zkuste to.
Proč by mělo chytat co nejvíc stanic? Nechci vám kazit radost, ale při přelaďování na různé stanice se z počátku asi někdo pohádá, ale pak budete poslouchat jednu, dvě, nejoblíbenější. Asi jako když máte šicí stroj s třiceti různými stehy a nakonec šijete jen rovně nebo entlujete okraje.
Ano, to mě taky napadlo. Volba stanice může být oříškem a dlouhodobě stejně skončíte u jedné, dvou.
A k tomu ještě něco : ujistěte se, jestli je Váš zaměstnavatel dostatečný blbec, aby to rádio toleroval. Čistě formálně je to další spotřebič elektřiny ( BOZP + náklady + inventura, atd. ) a pokud se jedná o místo, kde je třeba u práce i myslet ( různé měření, účetnictví, atd. ) tak neexistují důkazy, že by puštěné rádio pracovnímu výkonu a soustředění prospívalo, spíš naopak. Proto si ho mohou dovolit spíše zedníci na stavbě, uklízečky, brusiči, atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.