Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máte přeci předávací protokol, kde je uveden stav na starém elektroměru a stav na tom novém - podívejte se, jaký byl počáteční stav na novém elektroměru (nemusí být vždy nula, ale může tam být již něco "natočeno"). Podle toho potom reklamujte (nebo ne). Zdravím!
Původní elektroměr byl patrně "analogový", fungující na principu vířivých proudů. Tento princip je dobrý, avšak má jednu takovou vlastnost a to, že nepočítá tzv. jalovou spotřebu. Naprotitomu nový měřák již jalovinu měří a hezky ji také započítává. Pro upřesnění je nutné uvézt, že i samotný kabel má nějakou vlastní spotřebu, má totiž impedanci kapacitního charakteru. Čím je kabel delší, tím je jeho spotřeba úměrně vyšší. Proto distribuční společnosti vyměnily po všech domkách elektroměry za nové a na byty prdějí, po domkách následují chatky a zahrádky, kde je toho vedení také požehnaně.
Prosím, nešiřte tady bludy a polašné zprávy pro majitele chat a rodinných domků.
Pokud je v objektu vše vypnuto, nemůže ani supermoderní měřidlo naměřit jalovou spotřebu, protože nikde žádný proud neprotéká. To, co píšete, je sice pravda v případě odběru proudu, tedy zapnuté nějaké spotřebiče, ale v případě domků a chat je jalová spotřeba tak nepatrná, že ji ten měřák prakticky ani nezaznamená.
Znovu si důkladně překontrolujte, zda někde opravdu není odběr, i když jste tak již učinili. Pak požádejte o kontrolu (budou vám hrozit, že v případě, že elektroměr bude v pořádku, tak si kontrolu draze zaplatíte). Pokud bude elektroměr shledán vadným, máte nárok na úhradu neoprávněně natočených W. Poté si elektroměr ještě dále hlídejte!
Byla jsem v té situaci také, tak jen stručně: el. se točil, i když odběr nebyl, odrazovali, že hodně zaplatím za kontrolu (několikatisícové náklady). Při kontrole byl zjištěn vadný el., byl vyměněn - a bez odběru se točil dál. Opět jsem povolala kontrolu, a bylo zjištěno, že el. byl zapojen špatně (prý nějak obráceně). Vrácení peněz jsem také musela opakovaně urgovat.
Pochopitelně: nový el. nemusí začínat na nule, jak už tu psal Ben.
Ne, není to pravda, kapacitní proudy jsou tak malé, že nemá cenu o nich hovořit a ani je měřit. Zato hodiny mají vlastní vnitřní spotřebu až několik Wattů. A to každou hodinu, den co den. To může být i odpověď zakladateli otázky. Čili pokud chceš vypínat vše, je k tomu vhodné shodit hlavní jistič před hodinama, pak el.měr nemůže napočítat nic.
to vychází na 6W spotřeba což v dnešní době je při moderních spotřebičich cca 6 pohotovostních dílů v zařízeních... Ale v běžné domovní zástavbě kapacita vedení a spotřeba je bezvýznamná, ale také mám zkušenost z mokrého sklepa a mokrých krabic kde nějaká spotřeba opravdu byla... Také jinak když byl obyčejný elektromechanický elektroměr, tak se udávala vlastní spotřeba cca 2-3W, ale u nových by to mělo být někde jinde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.