Nejste přihlášen/a.
Viděl jsme opravdu krásné fotky s tímto telefonem, a tak by mě zajímalo, jestli má lepší foťák, než řada zrcadlovek( třeba canon 700d)
Jak může někoho něco takového vůbec napadnout?
Za dobrého světla lze pořídit dobré fotky lecčíms, ale to neznamená že je lepší než zrcadlovka, takovýto mobil není lepší ani než dobrý kompakt
Před nějakým časem na jednoho z výrobců prasklo, že "autentické" fotky z jejich nového smartphonu jsou ve skutečnosti pořízené zrcadlovkou a zpracované v oblíbeném "profi" softwaru... opravdu myslíte, že by foťák s miniaturním čipem i optikou mohl fotit stejně jako DSLR s objektivy, jejichž cena mnohdy převyšuje cenu celého mobilu? Ani omylem. Ale obráceně to samozřejmě neplatí.. i s DSLR lze snadno udělat fotku jako z mobilu s mizerným foťákem
Podle mě se rozdíl projeví, až když budete chtít fotku nazvětšovat na nějaký velký formát. Když si dneska vezmete, že většina fotek se prohlíží v telefonu, max. v počítači, či na televizi, nebo se vytiskne na pohlednicový formát, pak je to vlastně jedno. Telefon se blbě drži. Mě se třeba klepe ruka. Když chytím do ruky pořádnou zrcadlovku, trochu se to zlepší. Spoušt na správném místě je lepší. A hlavně koukat do hledáčku, to je to pravé při focení. To je to vzrůšo. Komponovat obraz i u foťáku na displeji daleko od oka, mě osobně třeba prostě nejde.
h0nz490:
...i kompakt má objektiv a to u mobilu nenahradíš...
Proto vedle mobilu kterým téměř vůbec nefotím, mám u sebe pořád malinký kompakt a co jiní fotí mobilem fotím s ním, pořád je to mnohem lepší
Před časem jsem četl takové pěkné pravidlo "Nejhorší fotograf je líný fotograf" a s tím plně souhlasím. Tahám se stále se zrcadlovkou, náhradními objektivy, často beru staré ruské nebo dederónské kovové objektivy, konvertor, mezikroužky, stativ, atd. a představte si, nikdy mě to ještě nepřestalo bavit. Právě jsem absolvoval tři dny na tůře Hřenskem na divoko s plnou polní, ale svou brašnu jsem ani jednou neproklel. Jinak ta diskuse je jednoznačná a většina reklamních fotografií k nabízenému zboží (telefony) je pečlivě upravena. Stačí si originální mobilní fotečku výrazněji zvětšit a vše je jasné.
Nedívám se jen já sám, ale fotím i pro známé, kamarády, fotím nejrůznější rodinné a společenské nebo kulturní události a také pochopitelně část snímků nechám tisknout. Ale máte pravdu, na fotky, které mi někdo pošle z mobilu se většinou podívám jen jednou.
Kvalitu fotoaparátu z velké časti děla objektiv. Proto je takové nepsané pravidlo, že by objektiv měl být 3x dražší než tělo. To je něco podobného u audio aparatury, pokud nemáte kvalitní reprobeny, zesilovačem to nikdy nedoženete.
Ona je ta věta záměrně nadnesená, proto jsem to napsal, jak jsem napsal. Blbost to ale není! Pokud jsi někdy dělal ve fabrice, kde se brousí skleněné čočky, tak dojdeš k závěru, že to není zrovna levná záležitost (skoro vše co se týká přesné optiky). Pokud se podíváš na výrobu samotného těla foťáku, tak je to více méně spotřební nízkonákladová věc, jako vyrobit třeba LCD televizor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.