Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Již delší dobu zvažuji zakoupit vhodný dalekohled pro pozorování dalekých cílů z vrcholů českých a slovenských hor. Rád bych si vybral dalekohled, který má v sobě zároveň kvalitní fotoaparát pro pořízení snímku, který je následně možné nahrát do počítače. Upřednostním typ dalekohledu, který nabídne co největší přiblížení a výbornou světelnost. Počítám i se stativem, který bude nutný pro pozorování vzdálených objektů při větším přiblížení. Váha a velikost nerozhoduje. Měl bych ještě jeden dotaz, pokud bych chtěl fotit například Praděd ze Sněžky (za dobré viditelnosti), je vhodnější koupit samostatný fotoaparát se stativem? Nebo existuje i obojí v jednom přístoji? Díky za radu, případě tip na konkrétní výrobek.
Asi tě zklamu, ale pokud máme hovořit o kvalitě k daným účelům, tak zřejmě máš o tom mlhavou představu. Jen objektiv stojí třetinu milionu (333 tisíc a nějaké drobné), foťák minimálně padesát tisíc, no a stativ za nějakých 10-20 tisíc, to už je jen taková zanedbatelná položka.
Samozřejmě se kompromisy dělat dají, záleží na tom...
O dalekohledech jsem si něco nastudoval, v základních parametrech se docela orientuji. Počítám s výběrem dalekohledu kolem 30.000,-, výrobků na trhu je ale více. Prozatím jsem však nenašel žádný dalekohled na připojení fotopřístroje, případně takový, který by dělal snímky přímo. Docela by mě zajímalo, kde jste přišel na cenu 333 tis. Já jsem našel nejdražší dalekohled asi za 90.000,-
Protože ty chceš kočkopsa
Musíš si ujasnit, jestli to chceš primárně k focení nebo k pozorování.
Foťák k dalekohledu přibastlit lze, prodávají se nástavce atd. Ovšem dalekohledy neoplývají takovou světelností jako objektivy, protože ji lidské oko u dalekohledu nevyužije.
Ten objektiv je tady
levnější alternativy samozřejmě jsou.
S tím objektivem 70-200mm, vyfoti tak vrabce na střeše. Na to nepotřebuje tak drahý objektiv a už vůbec ne tělo. za 40 tis.
Kupte si Nikon Coolpix P900 + stativ a splní to Vaše cíle 2 000 mm optického zoomu.
Jaký je Váš názor na tento foťák? megapixel.cz/...
Možná má ještě lepší parametry, ale jen 25x zoom - možná poskytuje i větší přiblížení, ale nenašel jsem to v technických údajích.
Tak tady si Vám netroufnu poradit, protože to se již pohybujeme v řadě relativně drahých fotoaparátu a zde je nutno zvážit zda kompak či zrcadlovku a jak moc ten fotoaprát potřebujete pro Vaše zamýšlené záběry tak drahý, nebo ještě dražší a zda nestačí ten Nikon. Mám Sony Alfa 77 Mark II a jsem spokojen + nějaké lepší objektivy. Ale to jsme u běžné fotografie a s "dalekohledama " to nesouvisí.
Na takovou dálku skrz atmosféru to nebude nic moc se žádným přístrojem. A z fotky se nepozná, jestli je to foceno na 100 km nebo jen na 10.
Mám na dohled Ještěd a Krkonoše (z Prahy). Obraz se tetelí, barvy v .. nikde ..
Chodím v zimě na hory a při inverzi je pohled lepší i pouhým okem než běžně v létě - i při dobré viditelnosti.
Tohle je foceno z ruky a kompaktem, vzdálenost cca 90 km . Takhle dobrá viditelnost je v mimopracovní době nejvýš 10x do roka. Myslíte si, že jakýmkoli objektivem a jakýmkoli fotoaparátem dosáhnete výrazně lepšího výsledku? Že výsledkem nebude jen ostřeji vykreslený obrys šedomodré placky (nebo umělá fotoshopokrajina)? Nebo nepracujete a tudíž můžete kdykoli při nadějné předpovědi počasí vyrazit do hor? Jinak se bojím, že půjde o investici do několika povedených lovů za celý život ..
ra252 - "Tohle je foceno z ruky a kompaktem... Myslíte si, že jakýmkoli objektivem a jakýmkoli fotoaparátem dosáhnete výrazně lepšího výsledku?"
Ano (nebo vlastně ne). Nikoliv jakýmkoliv, ale špičkovým objektivem a nikoliv jakýmkoliv, ale špičkovým fotoaparátem, umístěným na špičkovém stativu lze dosáhnout (samozřejmě za vynikající viditelnosti) podstatně lepšího výsledku, než běžným kompaktem z běžné ruky za stejných podmínek.
"...bude výsledek jaký?"
Tak samozřejmě asi nerozeznáte, jakou barvu má batoh na zádech turisty na té hoře na obzoru, ale třeba poznáte, že tam leží sníh a že je na vrcholu rozhledna.
Naprd. Při těchto extravagancích je vždy nutné mít vhodné světelné podmínky. Ne v létě, kdy stoupají horké proudy od země. Ne v zimě při inverzi (leda nad její hranicí). A pak ještě nad sebou zataženo a v dálce roztaženo. Ideál. Až pak teprve foťák. Není to opruz?
Chodím často v zimních měsících na hory a například pohled na Vysoké Tatry z Lysé hory v Beskydech není až tak neobvyklý.
Já jsem si pro tyto " sranda" záběry pořídil k výše jmenované Sony, objektiv 500 mm(přepočteno 750mm) Samyang 500mm. Stál asi 3 tisíce. Tady jsou fotky. Celková , kamion nápis, dům asi 2 km vzdušnou čarou. Sněžku vyfotím až budu mít čas asi 35km vzduš, čarou.
Celková je pochopitelně s jiným objektivem 16 mm.
Ještě doplním, kdybych to fotil do RAWu, tak si potom pohraji hlavně s expozicí, šumem a výsledek bude lepší.
Tak určitě. Vyvážit expozici a eliminovat šum je u této fotografie naprosto klíčové. Spíš bys měl na objektiv nasadit polarizační filtr, aby u kamionu nebyly odlesky na okně a u hvězdiček na střeše.
No vidíte, toho jsem si ani nevšiml. Vy jste si asi nevšiml, že jsem tazateli chtěl ukázat jak takový objektiv za pár kaček cca fotí a přibližuje. Nic ostatniho jsem tím nesledoval, Tak snad si teď koupí ten za 330 000 tis.
ernie - Nic ve zlém, ale mám dojem, že jste vůbec nepochopil, proč sem tuhle fotku Jofa vložil. Tady přece nejde o nějaký umělecký dojem, či správnou kompozici, ale čistě jen a pouze o příklad rozdílu zobrazení různými objektivy.
V pohodě. Já to pochopil docela dobře a to přiblížení je fajn. Jen nerozumím tomu, proč by bylo třeba upravovat šum a úrovně.
Já jen že se tu snažíte vystupovat jak profesionál a dva roky zpět jste se tu ptal jakou zrcadlovku si máte vlastně pořídit (že jste amatér) a jestli s pevným sklem půjdou vyfotit jeleni v lese
No. Tak pokud berete sdílení zkušeností, které jsem za dy dva roky pobral jako rady profesionála, tak je to váš pohled. Já se pořád mám co učit. Já se se zrcadlovkou u oka zamozřejmě nenarodil, že...
Jenže toto není sdílení zkušeností a nejsou to ani rady profesionála.Profesionál by se měl především držet tématu.Viz jedno téma tady na Poradte.cz.Lidé tam dávali jakékoliv fotografie jim zajímavé bez ohledu na kvalitu.Pod spoustou z nich je váš komentář jak jsou špatně vyfocené.Tam vaše moudra zrovna na místě nebyla.Stejně jak tady řešíte šum a filtry.Divím se že jste nezačal řešit s tazatelem problematiku aberace,vinětace a moiré.Ikdyž mě osobně by vaše zkušenosti s tímto velice zajímaly.
karlenovotny, mohl byste se prosím přihlásit jako uživatel? S touto problematikou moc zkušeností ještě nemám a proto bych to rád probral v soukromé poště.
Nějak nevím co chcete probírat.Tyto veličiny se odvíjí od objektivu tudíž se model od modelu liší a já bohužel všechny oblejktvy na trhu nevlastním-bohužel.
Myslel jsem, že vás zajímaly mé zkušenosti. Nechtěl jsem to tady zaplevelit, tak jsem navrhoval soukromou poštu.
Myslím že by bylo vhodné aby jste se podělil zde.Třeba si někdo vašich poznatků všimne a bude se mu to hodit-k něčemu.Jen doufám,že nebuete (jako spousta lidí) kopírovat recenzenty z internetu.
Nikdy jsem nikoho nekopíroval. Chtěl jsem soukromou konfrontaci s vámi. Myslím, že to stačí, blbce jsme ze sebe udělali již dostatečně. Pokud nemáte na to se se mnou setkat v poště, více již k tomu dodávat nehodlám.
Já nepsal že kopírujete,ale že doufám že vás to nenapadne.Proč jen v soukromí?Je to zajímavé...psát tu ostatním jak jsou jejich fotky špatné vám problém nedělá.Stejně tak tu radíte jak použít filtr atd. ,ale jak máte mluvit o sobě a něčem konkrétním tak jedině v soukromí.Za blbce budete pakliže tu vystupujete s radami a ve skutečnosti je realita někde jinde.
Použití polarizáku by asi moc nepomohlo, jedná se o odlesky ve dvou rovinách odlesků otočených téměř o 90° a navíc odfiltrování odlesku na okně by mohlo vypadat, že ten kamión nemá sklo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.