Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pro znalce to bude asi triviální... bohužel já si to spočítat neumím
Jde o to, že bych chtěl napájet 1m LED pásku z 12V autobaterie.
Pásek má příkon 4,8W/m a je stavěný na napětí 12V. Takže by jím měl téct proud 0,4A. Ale jak toho docílím? Musím si koupit nějaký rezistor, nebo si to pásek zreguluje sám? Protože já jsem už jeden zapojil a všechno fungovalo ok, jenže po cca 4 měsících začaly jednotlivé diody odcházet
Může být problém v chlazení? Protože nebyl nalepen v hliníkové liště, ale jen na plastu. Nebo je problém v tom proudu?
Díky za odpověď.
Nehledej problém tam, kde není. Připoj to na 12V (10 - 15V) a o ostatní se nestarej. Jestli tě předtím začaly nějaké LEDky odcházet, tak jsi buď měl napětí vyšší než těch cca 15V nebo to byl "šmejd" pásek.
@rv: Bohužel z odborného hlediska nesmysl. Těch 12V je jmenovitých a rozdíl +/- 20% obvykle LEDky bez problémů snesou.
Předpokládám, že každá sekce si zreguluje proud na přípustnou hodnotu. Ale není problém si to multimetrem změřit. A za provozu zkusit (prstem), jestli se čipy nepřehřívají.
Tak to bych si raději přepočítal (nebo změřil). Jsou tam asi v sérii s odporem 131 Ohm tři čipy. Čip 3528 má max. 0.08 W, nevím otvírací napětí čipu - pro bílou může být 3V a pak pro 12 V bude příkon čipu 0.07 W - což je ještě v pořádku, ale pro 14.4 V už 0.12 W, což nevydrží. Ale i ten prst funguje - když to pálí, je to špatně a dlouho to nevydrží.
Pásky nejsou zase až tak choulostivé na přetížení ale stejně jsem se vždy setkal že poměrně dost stárnou, nikdy jsem nepřemýšlel zda je to jejich jakostí... Ale dám Ti jednu radu. Zapoj s páskem do serie diodu, dvě či tři, prostě podle uvážení... Tak jednoduše snížíš jeho napájení a to o konstatní napětí 0,7V na jedné diodě. Na baterii v automobilu se dosahuje napětí až okolo 14,4V...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.