Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

4k televize má smysl?

Od: pavlik* odpovědí: 20 změna:

Ahoj, chci se zeptat, jaký máte zkušenosti s 4k televizemi? Má v současný době vůbec smysl?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jde o poměr mezi pozorovací vzdáleností a velikostí obrazu. 4K televize má smysl tehdy, čím bude větší a čím menší bude sledovací vzdálenost. V běžných podmínkách je u TV s úhlopříčkou dejme tomu do 120 cm a pozorovací vzdálenosti od 3 metrů dále již nerozeznatelné, jestli je to 4K nebo FullHD. U TV 55 cm při této vzdálenosti stačí už jen HD a tak dále...

kepler*

Přesně tak. Já mám úhlopříčku 80, používám ji i jako monitor k PC a koukám na to asi 1,5 m. Přitom je to HD ready a bohatě vyhovuje.

krtek6*
hodnocení

1x

velmi jednoduše...pokud nebudete mít nějaky externí zdroj ve formátu 4K např. film na HDD, USB nebo videa z YT, Neftlix tak nemááá!...protože žádná z televizí ještě ve 4K nevysílá...ani Nova, ani Prima ani žádná další...Všechny jsou zatím max. na 1080p což je 4x méně než 4K...televize sice podporovat 4K bude..ale signál bude stejně jen 1080p max..takže je to jen obchodní tah..:)

jofa*

Smysl má všechno, když toho využijete. Na satelitu 19.2° a 13° nekolik kanálů 4K je a volných. Časem toho bude víc.

pavlik*
hodnocení

0x

myslíte, že když mám akční kameru co umí 4kčko (lomax X10), že ten obraz by byl nejlepší? Vypadá třeba hodně špatně když bych na ní pustil Novu v HD?

vernon
Ne, vypadá to jako na FullHD televizi. Ale pokud nemáš zdroj kvalitního UHD obrazu, nevyplatí se to kupovat. Za pár let ano. A na té zmiňované Astře žádný normální 4K kanál nevysílá, jen promokanály.
jofa*

Přesně takhle se psalo a říkalo, když se zavádělo HD. Taky všechno k prdu, nemá smysl, nevyplatí. Zatímco já a jiní se dívali na HD programy z Německa, zejména na Ligu mistrů, OH, a jiné zábavné pořady v HD, ostatní jen vypravovali jak to je na ... koukali na mizerií v SD. Dnes je HD standard.. Pokud máte kameru 4K tak obraz budete mít samozřejmě na tv 4K špičkový. Ale chce to dobrou kameru.

vernon
Ale samozřejmě, měl jsi zdroj HD obrazu, tak se ti HD televizor vyplatil. Ale pokud kvalitní zdroj chybí, nemá cenu mít UHD TV. Lepší vybavená FullHD. 4K televizory v normální cenové hladině (do 20 000Kč) výbavou příliš neoplývají, většinou jsou jen 50 hertzové a podobně...

pavlik*
hodnocení

0x

tak díky moc za vysvětlení, ještě uvidim, jestli se mi to vyplatí nebo ne :)

rv*
hodnocení

0x

Ono pravděpodobně 4k nevyužijete, ale obvykle to bývá tak, že ten televizor může mít i jiné věci lepší, protože je modernější. Tedy třeba podporu pro přehrávání všeho možného a třeba je i malinko chytřejší.

pavlik*

tak já planuju i do budoucna Xbox Scorpio, ten by 4k měl mít taky, tak bych to využil i tam, ale asi počkám, až vyjde a pak uvidim :).

krtek6*

S tím Scorpiem to prej nebude tak slavný...navíc to nebude 4K jako 4K, ale dopočet obrazu jak to má PS4 Pro

pavlik*

Prej má bejt celkem namakanej, no každopádně uvidíme cca. za 14 dní asi?

krtek6*

No...vzhledem k tomu jakým způsobem pracuje Mrkvošrot, bych zůstal klidný...Bude zas velká marketingová kampaň, ale zas tak žhavé jak říkali to asi nebude

pavlik*

Uvidíme uvidíme co se z toho vyklube za kulišárnu :D

kvok*
hodnocení

0x
Jak už psali jiní, záleží na poměru velikosti úhlopříčky a pozorovací vzdálenosti. Já bych jenom dodal, že rozlišení není jediný parametr, co se kvality obrazu týče. Vyrobit panel s tolika body je dražší než vyrobit Full HD, takže v té nižší cenové kategorii se to vynahradí ošizením jiných parametrů (např. barvy nebo plynulost obrazu).
Jinak Skylink už má v nabídce 4K stanici, Insight UHD. No a pokud pořídíš Scorpio, tak budeš mít o nativní obsah taky postaráno.

pavlik*

tak asi ještě nějaký ten pátek počkám :) dokud nepředstaví ten scorpio a pak bych do ní možná šel

jirkayes
hodnocení

0x

Otázka zřejmě je, jestli budeme mít TV hlavně na televizní vysílání, nebo hry, nebo filmy z BlueRay atd. A na kolik let s daným modelem počítáte. V současné době podle mě stačí FullHD, pokud vám jde hlaně o sledování běžné televize, ale za pár let může být situace výrazně odlišná. Mě třeba zaujalo, že OLED televize se dělají i v menším rozměru as rozlišením Full HD. technologie OLED s dokonalou černou a kontrastem je pro mě důležitější než celkév rozlišení. Např.:

lg.com/...

rv*

No na jednom PC používám 4k TV právě jako monitor. A je to podstatně příjemnější, než dva standardní monitory. A televize pouze s FHD by už měla viditelný rastr.

aaa*
hodnocení

0x

tak velkej detail v pohybu ani lidske oko nezpracuje na ukor vzdalenosti a velikosti..co clovek sleduje. 4k obraz je tak max dobry na hires fotky grafiku nepohyblivé fotky.

FULL HD TV na sledovani videa staci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]