Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit jiskření kontaktů u termostatu

Od: flodur® odpovědí: 11 změna:

Osadil jsem příložný termostat na zpátečku do kotle.Hlídá mi teplotu cca 60-65°C spolu s magnetický ventilem při ohřevu vody v bazénu přes výměník.Při poklesu nastavené teploty vratné vody z výměníku dochází k drnčení mag.ventilu, než dojde k jeho zavření, poněvadž termostat mžikově nerozepne a na kontaktech dochází k jiskření. Dá se to nějakým působem eliminovat?

doplněno 21.05.17 14:51:

Děkuji všem za rady a Váš čas, nakonec jsem zjistil kuriozní problém. Rychlost teplotní změny média byla velmi nízká (<1K/1min). Nastavil jsem vyšší průtok a přemístil termostat s 2" potrubí na 1", nyní vypíná mžikově a mag.ventil rázem uzavře a již nedrnčí.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co je to za termostat, že nespíná mžikově? Není tam vadný mikrospínač,

hodnocení

bmbx ppřikládám :PopisSlouží pro spínání čerpadla v kotlovém nebo topném okruhu. Dodáváme TG (zelenošedý)Technické informace- teplotní rozsah: 20 - 90 °C- teplotní diference: 8 ± 3K- stupeň krytí: IP 20- třída izolace: I- rychlost teplotní změny:
Jak odstranit jiskření kontaktů u termostatu
Jak odstranit jiskření kontaktů u termostatu #2
Jak odstranit jiskření kontaktů u termostatu #3

hodnocení

0x

Pokiaľ to bude mechanické,tak iskrenie tam bude asi vždy.Použite elektronický termostat.

doplněno 21.05.17 12:25:

Ja som ventilu nevenoval pozornosť.Odpovedal som na iskrenie termostatu.To,že je otázka položená akosi trochu hlúpo v všetkej úcte, ja nemôžem.

slavco:

takové jiskření aby ventil bzučel asi u mikrospínače nenastane, nedělej si srandu *smich*

zajixxx*
Píší: zatížení kontaktů: 1 - 2 = 16 ( 2,5 ) A/250 V1 - 3 = 2,5 A/250 V.A co třeba zkusit zapojit kontakty paralelně, pokud se jedná o oboje spínací?
doplněno 20.05.17 16:07:

A škoda už to vidím kontakty jsou přepínací. Co třeba použít napěťově závislý odpor pro snížení napěťových špiček? Případně obyčejný resistor cca 4-5 kohmu. A připojit k elmag venitlu paralelně?

hodnocení

0x

I tak vidím problém v tom spínači, kontakt by měl přeskočit mžikově i když je změna teploty jakkoliv pomalá.

Má zoxidované, zasulfitované či jinak zasr.. kontakty. Před rozpojením klesá přítlak až do nuly a mizerný kontakt při tom zvýší odpor. Je to jakýsi historický bastl. Soudobé bezkontaktní řešení by bylo přínosem. Nejen pro tenhle termostat a ventil.

doplněno 22.05.17 06:10:

Jednak bych se divil, že by do termostatu někdo dával mikrospínač a nevyrobil si vlastní mžikový systém. Druhak - přítlak opravdu klesá až k nule. Jinak by nebyl důvod, aby se kontakt přepnul. Jiná věc je, že se přepne rychle a na druhý kontakt působí nenulovou silou. K tomu slouží energie naakumulovaná hysterezí.

Já teda nevím, ale mikrospínač má výhodu, že se přítlak kontaktů téměř nemění a v určitý okamžik prostě přeskočí. Buď je kontakt unavený a nebo naprasklý, pak by takhle blbnul, ale to by spínal i hodně mimo nastavenou teplotu.

doplněno 22.05.17 07:44:

Tak dobře, není tam mikrospínač jako malý obdélníček, ale "mžikový" kontakt na zcela shodném principu *smich*, který je součástí bimetalu - a asi těžko způsobí při rozepínání / spínání nějaké postřehnutelně delší jiskření, které by způsobilo bzučení ventilu pokud chodí opravdu mžikově, by by byl zkorodovaný nebo opálený.

hodnocení

nejednalo se o bzučení ventilu ale drnčení respektive rumplování- rázování! Co se týče pomalé změny teploty media jsem vyčetl z popisu ventilu, takže jste to podcenil, byl to rozhodující faktor celého problému!

Nikoli. Rozhodující je chybná funkce mžikového systému termostatu. Správně fungující termostat funguje tak, že drží sepnutý, po dosažení stanovené teploty mžikově rozepne a zůstane rozepnutý, dokud nedojde ke změně teploty o hysterezi (čili nějaké 3 °C) potom zase mžikově sepne.

belkvl*
hodnocení

0x

Spinas indukcnost takze tahas oblouk zvlast pri ss napajeni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]