Nejste přihlášen/a.
Osadil jsem příložný termostat na zpátečku do kotle.Hlídá mi teplotu cca 60-65°C spolu s magnetický ventilem při ohřevu vody v bazénu přes výměník.Při poklesu nastavené teploty vratné vody z výměníku dochází k drnčení mag.ventilu, než dojde k jeho zavření, poněvadž termostat mžikově nerozepne a na kontaktech dochází k jiskření. Dá se to nějakým působem eliminovat?
Děkuji všem za rady a Váš čas, nakonec jsem zjistil kuriozní problém. Rychlost teplotní změny média byla velmi nízká (<1K/1min). Nastavil jsem vyšší průtok a přemístil termostat s 2" potrubí na 1", nyní vypíná mžikově a mag.ventil rázem uzavře a již nedrnčí.
Pokiaľ to bude mechanické,tak iskrenie tam bude asi vždy.Použite elektronický termostat.
Ja som ventilu nevenoval pozornosť.Odpovedal som na iskrenie termostatu.To,že je otázka položená akosi trochu hlúpo v všetkej úcte, ja nemôžem.
A škoda už to vidím kontakty jsou přepínací. Co třeba použít napěťově závislý odpor pro snížení napěťových špiček? Případně obyčejný resistor cca 4-5 kohmu. A připojit k elmag venitlu paralelně?
I tak vidím problém v tom spínači, kontakt by měl přeskočit mžikově i když je změna teploty jakkoliv pomalá.
Má zoxidované, zasulfitované či jinak zasr.. kontakty. Před rozpojením klesá přítlak až do nuly a mizerný kontakt při tom zvýší odpor. Je to jakýsi historický bastl. Soudobé bezkontaktní řešení by bylo přínosem. Nejen pro tenhle termostat a ventil.
Jednak bych se divil, že by do termostatu někdo dával mikrospínač a nevyrobil si vlastní mžikový systém. Druhak - přítlak opravdu klesá až k nule. Jinak by nebyl důvod, aby se kontakt přepnul. Jiná věc je, že se přepne rychle a na druhý kontakt působí nenulovou silou. K tomu slouží energie naakumulovaná hysterezí.
Já teda nevím, ale mikrospínač má výhodu, že se přítlak kontaktů téměř nemění a v určitý okamžik prostě přeskočí. Buď je kontakt unavený a nebo naprasklý, pak by takhle blbnul, ale to by spínal i hodně mimo nastavenou teplotu.
Tak dobře, není tam mikrospínač jako malý obdélníček, ale "mžikový" kontakt na zcela shodném principu , který je součástí bimetalu - a asi těžko způsobí při rozepínání / spínání nějaké postřehnutelně delší jiskření, které by způsobilo bzučení ventilu pokud chodí opravdu mžikově, by by byl zkorodovaný nebo opálený.
nejednalo se o bzučení ventilu ale drnčení respektive rumplování- rázování! Co se týče pomalé změny teploty media jsem vyčetl z popisu ventilu, takže jste to podcenil, byl to rozhodující faktor celého problému!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.