Nejste přihlášen/a.
Asi před 16lety jsem zakoupil trafosvářečku od firmy Elektrokov Znojmo - typ JS 90F- je to na 380 i 220V.Byla na ní taková ta plochá zástrčka kterou nikdo doma neměl( protikus) tak jsem ji vyhodil a strkal jsem jen dráty do zásuvky. Dělal jsem na tom jen cca měsíc a do dnešního dne ležela v dílně bez používání-měl jsem jinou. Dnes jsem se rozhodl že ji dám do chodu, tak jsem koupil klasickou kulatou zástrčku na 380V čtyřkolik 32A, protože mám takovou zásuvku. Z trafa jdou pouze 3 vodiče, tak jsem nezapojil uzemění . Bohužel ale mašinka nejde. Sundal jsem kryt a zkoušečkou projel svorkovnici atd. a proud tam jde, akorád na svařovacích káblech není žádný proud a trafo ani není slyšet. Všechny šrouby utaženy, oxidace není vidět,.Ani kontrolní žárovečka nesvítí .Prostě před vynutím všude proud a na výstupu vynutí nic. Žádnou ranu do nedostalo , pouze to 16 let leželo a dá se říci, že je "nová" Fakt už nevím co s tím. díky za radu.
Nezapojil jsi uzemnění,to je ten problém.To trafo má asi tři vinutí, střed je vyveden jako země.Tak zvané zapojení do hvězdy.Zapojení je na 3 x 230 V.Na svorkovnici je potřeba změřit jednotlivá vinutí a identifikovat je.Šlo by provést také zapojení do trojúhelníka,pro zapojení tří vinutí mezi tři fáze,to je 3x400 V a zemnící přívod na kostru.Pokud jsou vinutí primáru v pořádku,musí se indukovat napětí i proud i na sekundáru.
JABRAKA
Když budu mít svářečku před sebou, tak klidně poradím. Na dálku nebudu plácat nesmysly o zapojení do hvězdy a nebo do trohúhelníka. Když věci nerozumíš, tak neplácej nesmysly. Není to tvůj jediný případ.
doplněno 26.08.09 22:07:Pleteš si pojem a průjem.
Tak pánové,chcete to nafotit nebo co? Prostě asi zapojení to neřeší, nevím, nikdo s tím přeci nic nedělal. Na trafu je přepínač na 380 a 220V a vše OK. Prostě laicky : asi vstup je v pořádku ale výstup proudu se rovná nule. Hádáním mi nepomůžete. Najde se někdo ,kdo aspoň naťukne? děkuji
Nevím, cívky jsou tam dvě ale je fakt, že ta jedna je větší a má i jiné vinutí. Nejsem expert přes elektro tak tzn. že ve vidlici jeden vodič dám na zem?
Tak trochu popořadě. 1. zkoušečkou zjistíte akorát tak přítomnost fáze, ale k fungujícímu trafu potřebujete buďto dvě fáze, v případě, že to poběží na 400V, anebo fázi a nulák, v zapojení na 230V. Pak je ještě možné zapojení s odbočkou, kde první vodič byl nulák, druhý byl vývod na 230V a třetí na 400V. Takže měřte multimetrem, od vstupních svěrek. Někde Vám něco pravděpodobně chybí a řekl bych, že to bude právě ten nulák.
Je to tak, jak píše tesyk - svářečka není "plně třífázová". Primární vinutí ( vstupní ) je jenom jedno a celé je pro napětí 380V (dnes 400V). Na něm je vyvedena odbočka 220V (dnes 230V), má tedy celkem tři svorky a zapojuje se,(pomocí přepínače?) tak, že pro "třífázový provoz" je pripojen každý jeho konec na jednu fázi (třetí fáze zůstane nevyužita - nezapojuje se). Pro provoz 230V je napětí přivedeno na odbočku vinutí a jeden (výrobcem určený - nezaměnit) jeho konec - v tomto případě se připojuje mezi fázi a nulák. Tohle je ale možná trochu zjednodušené, protože zmíněný přepínač ovládá možná i změnu svářecího proudu a zapojení pak může být složitější.
Není mi přesně známo,jak je svářečka provedena co se týče ochrany před dotykem nebezpečného napětí. Pokud je ale kryt z plastu a na výrobním štítku je značka - dva čtverečky (menší ve větším), je provedena jako přístroj s dvojitou izolací a pak jsou všechny přívodní vodiče jako pracovní. Je li kryt kovový, měl by být spojen s ochranným kontaktem v zásuvce. Doporučuji tedy sundat kryt a zkusit si třeba i nakreslit co a kam vede, hlavně tedy propojení do přívodního kabelu a podle toho potom připojit síťovou vidlici. Propojení je vhodné zkontrolovat na vodivost pomocí multimetru nebo žárovkové zkoušečky (při odpojení od sítě).
Mám to nafocený , ale jse sem dát foto?Dole je akorát napsáno chci vložit obrázek a když na to kliknu jen se to zafajfkuje a nic!
Obrázky jsou pěkné,zapojení je ale,díky přepínači, poměrně složité a tak nejvíc ze všeho pomohl ten první. Je na něm zřejmě svorkovnice (ta větší) přívodního kabelu i s označením vodičů. Podle písmen by tedy mělo být: N - nulový vodič (pracovní nula - pravá dutinka v zásuvce 230V, nikoliv kolík, který ze zásuvky vyčnívá) , A a B by mělo být starší označení fází.
Podle toho by tedy mělo být zapojeno: pro 230V - zapojit mezi N a A (nebo B - to bylo asi v návodu k obsluze,nemělo by to být jedno,
¨ ale přepínač napětí by měl zabránit špatnému připojení)
pro 400V - jednu fázi připojit na A, druhou na B (N se při tom pravděpodobně nezapojuje)
Ochranný vodič (kolík v zásuvce) se u tohoto přístroje velmi pravděpodobně nezapojuje. Pod přepínačem svářecího proudu je zřejmě přepínač vstupního napětí (220 - 380). Zkontrolujte ještě, zda je jistič v poloze zapnuto - páčka nahoře, jazýček schovaný.
doplněno 27.08.09 18:48:No jo, jestli to tedy pořád nejde tak pak ještě zbývá zkusit několikrát "přecvakat" oba přepínače, předtím z nich zkusit odstranit prach (vyfoukat) - jestli jsou otevřené konstrukce. A pak už zbývá jen měřit kde je to přerušené, to se ale na dálku bohužel dost dobře nedá radit.
Tak abych to uzavřel:my se zde bavíme pořád o zapojení ale tak to bylo z fabryky zapojený a šlo to. Nikdo na to nemakal a já vím že je to zapojené dobře. I když jsem pro jistotu ptovedl na místní rady všechny možnosti propojení. Prostě v zapojení to nnení!
Problém bude jine!
Hoši, zapojení zástrčky dělám tak zhruba 50let a není tam tak zase mnoho kombinací.Tu fakt problém není!
Jak ti radí Tesyk,bez měření nic nezjistíš.Ale je tam přepínač,ten přepíná do funkce jednotlivé odbočky na primárním vinutí.Zkus změřit,jestli vůbec na nich je napětí.Jednotlivé vývody směřují dovnitř a musíš měřit od posledního.který jde dovnitř cívky, postupně k vnějšímu.Pokud tam naměříš síťové napětí,musí být i na sekundáru,civce,vinuté páskovou mědí.
JABRAKA
Jo , všude je napění ale na výstupu nic
doplněno 29.08.09 11:35:Teď jsem udělal experiment a ejhle : prostě jsem propojil vodičem oba póly na jističi resp. vyřadil jistič a začalo to fungovat. Jak vidíte opravu? Je špatný jistič resp. co s ním?
doplněno 29.08.09 12:37:Ptrostě jsem ho vyhodil do popelnice a na trafu propojil čokoládau a je to. U amatersky vyrobené taky nemám jistič- stačí na baráku. Souhlas?
Možná by ho ale bývalo stačilo párkrát přecvaknout nahoru - dolu. Výrobce ho tam ale určitě zbytečně nemontoval.
Ferdo to víš že jsem to dávno asi 100x přecvakal a nic. Přepínač taky 100X. Jinak jistič je 17A a zřejmě hlavně sloužil jako tepelná ochrana proti přehřátí. Na baráku je 16A. Souhlasíš že je to tedy OK?
Ještě dotaz, někde jsem zjistil že to nemusí být jistič ale nějaká tepelná pojistka. Vypadá to fakt jako jistič cca 10x8x3cm a natahuje se to jak jistič viz. snímek nahoře. Nemohu tomu tím vyřazením ublížit? dík
Tak to je docela zajímavé, že "sám odešel",ale může se to stát. Občas tyhle typy jističů (zejména potom co "vypadly" při zkratu) bylo skutečně nutné nahazovat víckrát. Tady použitý jistič nebyl přímo tepelná pojistka ale zřejmě typ, který měl osazenou jen tepelnou spoušť (reaguje na protékající proud) - vypíná při překročení max. proudu až po několika vteřinách, což tady nevadí. Bytové jističe mívají spouště dvě - tepelnou (bimetalovou) a elektromagnetickou - ta tepelná by tedy v případě 16A měla mít funkci shodnou. Nové svářečky (hobby) mají tepelné pojistky vestavěné - připevněné na transformátoru, po ochlazení se samy zapnou (princip trochu odlišný).
Protože je svářečka z výroby poctivě dimenzovaná, mohla by se používat zřejmě i bez svého jističe, zejména když se nebude "svařovat plynovod", jen zpočátku občas sáhnout na kryt, zda se nepřehřívá, myslím ale, že to při kutilském svařování nehrozí.
Možná by ale bylo praktické, mít na svářečce alespoň síťový vypínač - v práci jsme to vypínali právě tím jističem, zřejmě tam slouží dodnes.
Tak tomu necrozumím. Nejdříve píšete, že všude je napětí a na výstupu nic a pak zjistíte, že máte vadný jistič. Tak jak jste tam mohl předtím naměřit nějaké napětí?
to tesyk Prostě zkoušečkou na každou stranu jističe a šel tam normálně proud.Jak říkám ,potom jsem oba póly propojil drátem a vida, hned to začalo vrčet i svařovat.
doplněno 31.08.09 19:18:Jistě co píšeš má logiku, nic proti tomu, . Já to taky nechápu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.