Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozběhový kondenzátor - silnější?

Od: mara21® odpovědí: 14 změna:

Zdravím,mám motor z čerpadla.Motor má 550w.Odešel mě rozběhový kondenzátor.Původní má 16uf a 450v.Já nevím, jestli můžu koupít silnější,třeba 18 uf a 450v.Neshoří mě motor?Dík moc.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ten kondenzátor sám o sobě má dost velkou výrobní toleranci kapacity. Takže použití kondenzátoru s o 20% vyšší kapacitou je naprosto v pohodě.

Přidám se abych nezakladal stejné téma. Motory od dárlingu mají dva kondenzátory. Dají se nahradit jedním o dvojnásobné kapacitě?

Neumím odpovědět, Nevím, jak jsou zapojené a jaké mají hodnoty. Principielně by měly jít nahradit jedním, ale naslepo to nezkoušej, mohou být také na nižší napětí a zapojené v sérii, pak by náhrada musela mít kapacitu poloviční..

Tak snad platí základní pravidla řazení kondenzátorů, jsou zapojeny v serii nebo paraleleně? Pokud parlelně tak dvojnásobná kapacita je nahradí, pokud v sérii tak poloviční kapacita. V obou případech musí být dodrženo jejich mezní napětí.

Pokud jsou v sérii se stejnou kapacitou, stačí každý na poloviční napětí. Jsou pak rozměrově menší.

Jinak že se v tom vyznáme ty a já neznamená, že se v tom vyzná tazatel, takže jsem radši opatrný

doplněno 09.05.17 21:03:

OK*placni*

satam:

odpověď nebyla tazateli, ale na "meziotázku" od totak ;)

Chtěl jsem otočit směr otáčení, Schéma zapojeni na víčku bylo nečitelné tak jsem to rači svěřil "odborníkovi" Ale dobrák to zapojil tak, že mu po zapojení bouchly. Tak teď přemýšlím jestli mi to drtič na zrní utáhne když to budu roztáčet rukou nebo mám kupovat dva nové. Jeden větší bych pravděpodobně doma někde vyhrabal a kupovat dva nové se mi při těch cenových relacích moc nechce. Nejde o klasický šroťák ale malý drtič s výkonem pár kýblů zrní za hodinu.

Po roztočení rukou je výkon bez kondenzátoru i s ním prakticky stejný, ne nadarmo se mu říká "rozběhový". Takže pokud motor přežil špatné zapojení při výbuchu těch kondenzátorů, neměl by být další problém.

No, on se ten rozběhový kondenzátor neuplatňuje jen při rozběhu, bez něj bude mít motor menší sílu.

Právě .. předpokládám že i když se mu říká rozběhový tak jeho funkce je popokopnout rotor když na něj přijde řada

Je to tak, při zatížení klesá výkon rychleji bez kondenzátoru.

Některé motory co mají rozběhový kontakt mají třeba také dva kondenzátory, jeden s větší kapacitou pro tvrdý rozběh a druhý provozní. Když se rozpojí rozběhový, tak už jede jen na provozní kondenzátor. Jsou to třeba motory na některých kompresorech z Bauhausu...

hodnocení

Prosím k čemu slouží,ten šroubek u rozběhovýho kondenzátoru.Slouží pouze k přichycený,nebo ke ukostření motoru?Dík moc.

Pro upevnění! Zatím jsem se s jiným použitím nesetkal. Teoreticky u kovového obalu i uzemnění. U některých strojů jako bruska na parkety od Romo Fulnek se prorážely kondenzátory na obal a pak vyhazovali jistič či fíčko...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rozběhový kondenzátor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]