Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zapojil jsem ventilátor dle schématu (viz.přiložený obrázek) a ten běží stále.
Správná funkce by měla být: ventilátor neběží, rozběhne se až po stisknutí spínače na X minut (dle nastavení časovače).
Zkoušel jsem nastavovat časovač na min. i max - nemělo vliv.
Děkuji za Vaši pomoc
Petr
Dobrý den.
Nedocílil jste toho,že jste na kontakt S přivedl napětí trval? Jaký používáte spínač? např.u některých spínacích jednotek jsou kontakty pro trvalé sepnutí,či trvalé rozepnutí.Nepřehodil jste je?-pokut používáte mnou zmiňovaný spínač
doplněno 25.08.09 09:46:teď mi došlo: že vy jste použil místo zvonkového vypínače normální ,,pokojový"? Např.č 1nebo 7
Spínač je v trvalém stavu rozepnut - proměřoval jsem ohmetrem. (nekonečno)
Po sepnutí je na kontaktech spínače (nulový odpor).
Spínač je tedy OK.
Proměřil jsem i kontakty "L" a "S" na ventilátoru a při sepnutí spínače je tu také nulový odpor předtím nekonečno.
(Samozřejmě při odpojení od 230V)
Kontakty jsou zleva doprava N-L-S
Přikládám foto zapojení
doplněno 25.08.09 10:29:2.foto
No,zajímavé.Tedy,pokud je Vaše konstatování v prvním a druhém řádku pravdivé,tak souhlasím i se třetím řádkem
Psal jste,že větrák běží pořád.Co to dělá bez připojení svorky S?Podle mě stoji.-když nedostane impuls. A neupravoval jste (nesnižoval) tím regulátorem čas sepnutí až po sepnutí s nastaveným maximem? Možná jsem to napsal nesrozumitelně.Víte co myslím?
A ještě malinká výtka k zapojení na foto 3,ale na fukkčnost nemá vliv.Přívodní fáze by měla být na pevném kontaktu vypínače( spínače,tlačítka)
Bez připojené svorky "S" větrák běží také. Větrák by měl stát. Tak je špatná řídící elektronika?
zkuste ho ještě nechat běžet cca 30 minut-což je max.doby po kterou by měl být sepnutý.Pak uvidíte.A pak reklamace .Nic víc mě už momentálně nenapadá. Snad jedině kolega Jabraka
PS: a dejte vědět jak to dopadlo.Samotného mě to zajímá
nechal jsem větrák běžet s odpojeným přívodem "S"
- skutečně se po 15 minutách vypnul (bylo nastaveno časování 15 minut)
Následně po tom - odpojení / připojení na 230 V = OK. Větrák se jen protočil a zůstal stát = správná funkce - čeká na impuls.
Po připojení "S" - opět větrák běží a nečeká na sepnutí.
Znovu jsem zkontroloval, zda spínač není trvale sepnutý - NENÍ.
Pro jistotu jsem odpojil jeden drát ve spínači a proměřil ohmetrem kabel (zda není někde uprostřed proražený (zkratovaný) a neplní funkce trvale sepnutého spínače. Kabel je OK. Mezi vodiči je nekonečný odpor.
Tak opravdu nevím.
i jsem kontroloval zda nejsou prohozeny kabely - přívod 230 V ze sítě a kabel ke spínač. Ne, zapojení je správné.
Nechápu to.
Pro jistotu zopakuji - zapojení N-L-S - zapojení při pohledu zleva ze shora (viz.první foto)
N = nulák ze sítě
L - fáze ze sítě + hnědý drát ke spínači
- S modrý drát ke spínači
Spínač trvale rozepnut
HEUREKA
Problém vyřešen.
Po připojení ventilátoru se tento rozběhne, po stanoveném čase vypne.
Stále jsem myslel, že se jedná o chybu. Ale asi to je v pořádku. (správná funkce)
Následným sepnutím spínače - dojde k naběhnutí ventilátoru.
Omlouvám se, že jsem na toto nepřišel dříve a hltil Vás svými dotazy.
Možná, že moje zjištění pomůže i někomu jinému.
Děkuji Petr
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.