Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednofázový elektromotor, směr otáčení

Od: kohout00* odpovědí: 7 změna:
Zdravím, u prarodičů jsem našel starou podomácku vyrobenou brusku s 230V motorem (elektromotor snad ještě z 60. let a na výstupu je přišroubovaný brusný kotouč) a zajímalo by mě čím je způsobeno že po zapnutí onoho přístroje motor pouze vrčí a do činnosti se uvede až poté co ho rukou roztočím jakýmkoli směrem. Myslel jsem že toto je možné pouze u motorů třífázových. Děkuji za vysvětlení a případnou radu jak to opravit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tem motorek je nejspíš třífázový a jelikož je to doma dělané, není tam rozběhový kondenzátor a autor nejspíš počítal s ručním rozběhem. Směr otáčení by v tomto případě měl být podle toho, na kterou stranu motor ručně rozběhnete.

A proč by to nemohl být jednofázový asynchroní? Ten také potřebuje rozběhový kondenzátor Foto by pomohlo

kohout00*
hodnocení

Popravdě taky mě napadlo že je to třífázový motor, ale říkal jsem si proč by to někdo dělal když mohl použít rovnou jednofázový. Každopádně děkuji

Asi neměl komutátorový motor po ruce.

dusger*
hodnocení

2x

Nemusí být jen 3f, spíš bude jen s rozběhovým vinutím a kondenzátor bude poškozený nebo chybí úplně. Často se takhle používaly motory ze ždímaček.

Máte pravdu. Napsal jsem první možnost, která mě napadla a pak už jsem nechtěl dále komplikovat situaci.

hodnocení

0x

Motor máte jednofázový a chýba mu rozbehový kondenzátor.Tým,že ho roztočíte sa vytvorí točivé magnetické pole a motor sa rozbehne.Elektromotor stačí doplniť rozbehovým kondenzátorom príslušnej kapacity podľa hodnôt z výrobného štítka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]