Zdravím, u prarodičů jsem našel starou podomácku vyrobenou brusku s 230V motorem (elektromotor snad ještě z 60. let a na výstupu je přišroubovaný brusný kotouč) a zajímalo by mě čím je způsobeno že po zapnutí onoho přístroje motor pouze vrčí a do činnosti se uvede až poté co ho rukou roztočím jakýmkoli směrem. Myslel jsem že toto je možné pouze u motorů třífázových. Děkuji za vysvětlení a případnou radu jak to opravit.
Tem motorek je nejspíš třífázový a jelikož je to doma dělané, není tam rozběhový kondenzátor a autor nejspíš počítal s ručním rozběhem. Směr otáčení by v tomto případě měl být podle toho, na kterou stranu motor ručně rozběhnete.
Motor máte jednofázový a chýba mu rozbehový kondenzátor.Tým,že ho roztočíte sa vytvorí točivé magnetické pole a motor sa rozbehne.Elektromotor stačí doplniť rozbehovým kondenzátorom príslušnej kapacity podľa hodnôt z výrobného štítka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.