Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné nějakým způsobem řešit následující situaci. Mám asi měsíc koupený smartphone přes ověřený eshop. Jde o telefon s pevnou konstrukcí, tedy nevyměnitelnou baterií. I přesto asi dva týdny po koupi začala konstrukce ve spodní části nepříjemně vrzat, což se děje prakticky při každé manipulaci. Telefon jsem zabalil a poslal na reklamaci, která byla okamžitě zamítnuta z toho důvodu, že jde o vlastnost, jelikož je telefon vyroben z nekolika dílů, které se mohou pohybovat. To je samozřejmě nesmysl, konstrukce musí být pevná, měl jsem k dispozici krátce ten stejný model mé přítelkyně a i při urputnějším zkoušení nevydal ani jedno vrznutí a žádná vůle cítit nebyla, narozdíl od mého. Co bych měl udělat dál, aby se reklamace někam posunula? Takové projevy při běžném používání nejsou vůbec příjemné. Údajně konstrukce odpovídá jakosti telefonu, ten ale nebyl vůbec levný, stál vice jak šest tisíc. K tomu se váže můj druhý dotaz. Daný eshop krátce poté, co jsem telefon zakoupil za 6400,- uvedl novou cenu asi 5200,-. Jde o pevnou cenu, žádné slevové akce. Prý jde o konkurenční boj, na který jsem doplatil 1200,- a to se mi opravdu nelíbí. Nedá se nějakým způsobem zapůsobit, aby mi byla vrácena částka, o kterou jsem přišel touto razantní změnou ceny tak kratce po mém nakupu? V podstatě se cítím podvedeně. Děkuji.
1. Nemá to vliv na funkci. Měl jsi 14 dní na vyzkoušení a vrácení zboží.
2. Nedá. Příště nekupuj a čekej, až zboží zlevní. Možná se jednoho dne dočkáš.
oris
Vzhledem k tomu, ze během prvních dvou týdnů nebyl problem, nebyl důvod zboží vracet. Jestli má nebo nemá vliv na funkci si myslím není důvod reklamaci neuznat, když jde zjevně o vadu, ktera se u jiných zařízení nevyskytuje. U telefonu za pár stovek bych to neřešil, ale 6400 je už poměrně vysoká suma a očekávám odpovídající kvalitu. Ostatně ve specifikacích telefonu se vlastnost vrzání krytu nevyskytuje. Ohledně ceny, samozřejmě můžu čekat roky, tak ale jde mi hlavne o princip, kdy mi bylo zařízení prodáno za určitou cenu, která se následně razantně změnila. Pokud zařízení zastarává, je sleva jasná, ale když k takové změně dojde krátce po začátku prodeje...
a kdyby ten telofon následně o 1.200,-Kč zdražili, doplatil byste prodejci ten rozdíl?
doplněno 22.04.17 11:36:
ne, nikdy mě nikdo nenatáhl. vždy jsem s kupní cenou souhlasil a tedy ji považoval za přijatelnou... dobrovolně. to, že později dojde k úpravě ceny (směrem dolů nebo nahoru) mě nikdy ani nenapadlo řešit... je naprosto standardní, že cena (hlavně u elektroniky) klesá.
oris
Samozřejmě, pokud bych byl k něčemu takovému vyzván, musel bych to nějakým způsobem řešit, ale upřímně, Vy byste nechtěl ušetřit, když vidíte že Vás prodejce natáhl?
iz*
Nezlobte se, ale prodejce Vás nenatáhl. Vy jste dobrovolně zboží koupil za cenu, která platila v době nákupu. Ohledně popsaného problému → já bych reklamovala znovu a trvala na odstranění závady.
oris
Slovo natáhl jsem nezvolil příliš šťastně, pouze mě zarazila taková razantní změna pevné ceny tak krátce po začátku prodeje. Napsal jsem prozatím nesouhlas s rozhodnutím o zamítnutí reklamace, zařízení pošlu znovu s podrobnějším popiskem a třebas s možností dalšího kroku s posudkem znalce. Třeba se ledy prolomí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.